V derby rozhodovalo až prodloužení

Tomáš Salamon, 15.01.2012 Bohumín do Orlové přijel jen s dvanácti hráči do pole a málokdo čekal komplikace. Domácí se dvěma góly ve třetí minutě ujali vedení a vše vypadalo jednoduše. Jenže houževnatý Bohumín v čele s orlovských odchovancem Michalem Belancem, který zaznamenal čtyři góly a jednu asistenci, dotáhl zápas až do prodloužení. V tom byla úspěšnější Orlová.

15.01.2012 od 17:00

HC Orlová - HC BOSPOR Bohumín 7:6 pr. (3:3, 3:1, 0:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Matušinský (Opravil), 4. Vaštík (Zakuťanský, Wróbel), 6. Szajter (Grepl, Opravil), 29. Fábry (Hublík, M. Novák), 33. Krause (Hanzl), 33. Malík (Grepl), 63. Opravil (Szajter, Kytka) - 6. Belanec (Heidler, Šurin), 6. Belanec (Sádek), 8. Pavlát, 22. Belanec, 44. Belanec (Heidler), 51. Buba (Belanec). Rozhodčí: Havel - Černý, Krenželok. Vyloučení: 11:10 + Kolář a Belanec (oba BOH) 10 minut za nesportovní chování. Využití: 0:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 200 (podle zápisu o utkání). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:4, 6:4, 6:6, 7:6.
Orlová: Volf (Noga) - Milch, Malík, Szajter, Hublík, Fábry, Matušinský, Wróbel, Opravil, Zakuťanský, Burgel, Vaštík, Grapl, Kytka, Braný, Novák M., Krause, Hanzl, Mareček
Bohumín: Kolář (22´Pavlíček) - Čahoj, Schestag, Ručka, Pavlát, Heidler, Pytlík, Buba Sádek, Belanec, Mihál, Šurin, Maczurek

Měla to být hra kočky s myší, ale nutno říct, že tahle myš byla velmi houževnatá, měla až moc síly vzdorovat a kočku pořádně potrápila. Přitom ze začátku to šlo jako po másle. Dvanáct hráčů v zelených dresech nemělo být žádným problémem a už ve čtvrté minutě Orli zásluhou Lea Matušínského a Davida Vaštíka vedli dva nula. Jenže Bohumín v čase 5:05 v přesilovce snížil z hole Michala Belance, kterému na gól přihráli Jakub Heidler a Dušan Šurin, kteří také mají s orlovským dresem své zkušenosti. Kdo mírně znejistil, ten byl o jedenáct vteřin později zase klidnější. To se totiž prosadil Jakub Szajter a vrátil Orlům dvougólové vedení. Orlovští fanoušci po rychlé reakci zase propadli uspokojení, jenže světe div se – čas 5:32 a Michal Belanec znovu snižuje. Nešálí Vás zrak, na orlovském zimním stadionu opravdu padly tři góly za osmadvacet sekund! Neuplynuly ani dvě minuty a diváci se drbali na hlavě, když donedávna hráč Orlové Jiří Pavlát po samostatné akci vyrovnal. Zdálo se, že obrany vyhlásily den otevřených dveří a máme zaděláno minimálně na deset gólů na obou stranách, jenže hra se mírně uklidnila a do první sirény už další branky nepadla.

Pokud někdo čekal raketový nástup Orlů do druhé části, musel být zklamán. Ve dvaadvacáté minutě totiž při hře čtyři na čtyři završil hattrick orlovský odchovanec v bohumínském dresu, Michal Belanec. Dlouho se pak Orli snažili dotáhnout stav a podařilo se jim to až v devětadvacáté minutě, kdy Koláře prostřelil Jakub Fábry. Po obdrženém góle ještě Kolář s Belancem protestovali a oba dostali desetiminutový trest. Došlo tak ke kuriózní situaci, že Davida Koláře musel v brance nahradit Kamil Pavlíček (nemýlíte se, pokud si myslíte, že oba mají co dočinění s orlovským hokejem). Ve třiatřicáté minutě pak Orlová přidala ještě dvě branky zásluhou Dominika Krauseho a Tomáše Malíka, na což Bohumín před přestávkou reagovat nestihl a vše se zdálo být opět na dobré cestě.

Jenže ve třetí třetině se Orlům za žádnou cenu nedařilo navýšit skóre a úřadoval opět Bohumín. Ve čtyři a čtyřicáté minutě úřadoval svou čtvrtou brankou v utkání opět bohumínský kapitán Michal Belanec, aby pak v minutě jednapadesáté nahrál na přesilovkový gól Michalu Bubovi. Čas se krátil a co víc, pět minut před koncem šli Orli do tří. I za této situace si vytvořili vyloženou šanci, kterou nevyužili, a Bohumín se mohl vrhnout do obléhání Volfovy branky. Ta byla pokořena a radoval se znovu Belanec, který ovšem musel zchladnout a smířit se s tím, že stál v brankovišti a gól nemůže být uznán. Po vyrovnání počtu sil na ledě se sám na branku řítil Jakub Szajter, ale bohužel mu bekhendový blafák nevyšel podle představ a zápas dospěl až do prodloužení.

V tom byla hra logicky velmi opatrná, ale byla to orlová, kdo měl více ze hry. Ve třiašedesáté minutě Szajter zavezl puk do pásma, přenechal jej Kytkovi, který mu jej nabídl zpět. Jakub neváhal a parádní tečí, kdy si hůl prostrčil mezi nohama, poslal kotouč mezi Pavlíčkovy betony. Údajně se puk odrazil i od nohy Ladislava Opravila, kterému byl gól nakonec připsán. Střelec přesto není důležitý, hlavní je, že Orlová v derby zvítězila, celkový dojem ji však těšit nemůže. To Bohumín se může radovat. Bod z Orlové pro něj byl takovou malou výhrou, o které se mu nesnilo ani v těch nejšťastnějších snech. Orli právem musí litovat a věřme, že se do příštích zápasů dají dohromady, aby byli na play-off připraveni ve stoprocentní formě.

Ohlasy po utkání

Petr Česlík, trenér Orlové: Předvedenou hru raději dnes ponechám bez komentáře. Vítězství nás stálo šest až sedm vyložených šancí, které jsme nedali a ztratili jsme bod. Bohužel...Víc k tomu nemám co dodat.