Orli zvládli dramatický duel a finálovou sérii načali vítězstvím

Petr Sobol, 22.02.2012 Orlová - Dlouho očekávaná chvíle odstartovala. Finálová série mezi Orlovou a Studénkou za sebou má první utkání, které přineslo všechno, co si jen diváci mohli přát. A hlavně přinesli dramatickou podívanou a osm branek. Hosté načali utkání lépe a do kabin šli ve vedení 2:0. Orlová ale nesložila zbraně, setřásla ze sebe nervozitu a v prostřední části snížila. A po pěti minutách už orlovský stadion jásal, když Musil dával na 3:2. Hosté ale dokázali srovnat a o pořádnou zápletku bylo postaráno. Pak ale v oslabení vystihli chybu hostující obrany Opravil se Zákuťanským, který dával na 4:3, aby pak v power play o orlovském vítězství definitivně rozhodl Jan Novák. Orlovský stadion si tak užil první finále a v neděli může na ledě Studénky sérii ukončit.

22.02.2012 od 18:00

HC Orlová - HC Studénka 5:3 (0:2, 1:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 34. Grepl (Novák M.), 45. Szajter (Wróbel, Grepl), 46. Musil (Grepl), 54. Zákuťanský (Opravil), 60. Novák J. - 5. Pokorný (Čáň), 20. Novák (Tatarčík, Šebesta), 50. Sikora (Čáň). Rozhodčí: Mrkva - L. Janda, Reček. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 800. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 5:3.
Orlová: Volf (Noga) - Milch, Malík, Szajter, Hublík, Fábry, Musil, Matušínský, Wróbel, Novák J., Opravil, Zákuťanský, Vaštík, Burgel, Grepl, Niedoba, Novák M., Krause, Hanzl, Mintěl.
Studénka: Válek (Pastorek) - Bolek, veselský, Pokorný, Mlčák, Lindovský, Merta, Kovář, Tatarčík, Šebesta, Sikora, Sochorek, Novák, Janečka L., Čáň, Kostelňák, Janečka L., Kvasnice
Orlovský stadion se celou první třetinu plnil, až se návštěva vyšplhala k číslu 800. Fanoušci vytvořili úžasnou atmosféru, ke které přispěli i hostující příznivci, a zápas mohl začít. Kraj nekraj, zápas měl vysokou kvalitu, pořádné tempo a nasazení. Pro domácí fanoušky však dlouho chybělo to podstatné – branky v síti Studénky. Proti stála smůla i gólman Válek, naopak hosté dokázali z mále vytěžit maximum. Jako první se uvedl orlovský Hanzl, jeho teč projela přes brankoviště jen těsně mimo hostující klece. A brzy se do akce dostal také Volf. Puk jej trefil do masky, poté se otřel o břevno, to už ale rozhodčí přerušil hru. Krátce na to dostala Studénka možnost přesilové hry, což je její silná zbraň. A také, že účinkovala. Mezi Volfovy betony dostal puk se štěstím Miroslav POKORNÝ a hosté šli do vedení. Na orlovské hokejky se vlila nervozita i nepřesnosti. Nepomohl jim ani rozhodčí, který během zápasu Orly několikrát naprosto nesmyslně vyloučil. Ale zpátky ke hře…

V nadějné šanci se ocitl Tatarčík, proti kterému orlovský gólman vytáhl lapačku. V dalším z oslabení zahrozil Hanzl, v následné přesilovce to zkoušel Szajter. V obrovské šanci se ocitl Zákuťanský, který stál tváří tvář Válkovi, ale ten předvedl nádherný zákrok a Studénku podržel. Ještě do jedné šance se Orlová do přestávky dostala. Z protiútoku uháněl aktivní Hanzl, místo přihrávky se ale Válka pokusil překvapit, což se mu nepovedlo. V závěru se dostal do tempa také Volf. Nejprve předvedl důležité zákroky, poté ale přišla nešťastná teč od brusle, puk se otřel o tyč a šestadvacet vteřin před koncem šli hosté do vedení 2:0 – autorem branky byl Martin NOVÁK.

Hned v úvodu druhé třetiny Orlová na soupeře vyvinula tlak, z bekhendu to zkoušel Fábry, ale domácím zatím nebylo přáno. Když na druhé straně na Volfa najížděl Šebesta, nevypadalo to s Orlovou dobře. Jenže domácí gólman vytáhl skvělý zákrok a nastartoval Orly k dalšímu tlaku. Do dobré pozice se dostal Mintěl, objel branku, ale puk do ní nedostal. Obrovský nápor ale pokračoval, k puku se dostal Vít GREPL, který krásnou střelou konečně prolomil čekání na gól a vrátil domácí zaslouženě do hry. Ke srovnání neměl daleko Wróbel, orlová byla stále aktivní, než její tlak dalším z nesmyslných vyloučení přerušil sudí. A tak bylo horko zase před Volfem. Šebesta však ani nyní neuspěl, a když se v závěru třetiny po buly neprosadil ani Hublík, šlo se do kabin za stavu 1:2.

I třetí třetinu načal hodně sporný trest rozhodčího. Ten si ale také všiml, že hosté hrají v šesti a počet hráčů na ledě se srovnal. Když už domácí hráli v pěti, dostal se puk k Jakubu SZAJTEROVI, který jej dostal za Válka a srovnal na 2:2. Neuplynula ani minuta, puk napálil Jakub MUSIL a na stadionu vyvolal obrovskou radost – Orlová se poprvé dostala do vedení. Tlak pokračoval, na dvakrát to zkoušel Opravil, puk ale nad lapačku gólmana nezvedl. Do další akce se dostal nesmírně aktivní Wróbel, připravil jasnou šanci pro Grepla, ten ale těsně minul. Novákova teč skončila těsně nad a z ničeho nic přišel trest. Po pohledné akci z protiútoku srovnal Jakub SIKORA. A pořádné drama bylo na světě. Atmosféra ještě více zhoustla, když orlovské snažení přerušilo vyloučení. V tom ale přišel rozhodující moment zápasu. Studénka chybovala v rozehrávce, k puku se dostal Opravil, počkal si na ideální příležitost, poslal puk na Michala ZÁKUŤANSKÉHO, který vrátil Orlové vedení. O pár chvil později ho mohl dokonce navýšit, ale neuspěl.

Hosté se ještě s výsledkem snažili něco udělat. Jejich snažení ale končilo na spolehlivém Volfovi. Minutu před koncem přišel time-out, Válek odjel z klece a Studénka to zkusila v šesti. Orlová dvakrát vyhodila na icing, k puku se ale dostala i potřetí, Jan NOVÁK byl hodně důrazný, dostal se k puku a střelou do prázdné klece nastartoval oslavy prvního finálového vítězství. Orlová vyhrála velký zápas zaslouženě 5:3 a na led Studénky jede s vedením v sérii. Ukončí se ji už v neděli?

Ohlasy po utkání

V první třetině jsme byli hodně nervózní, hodně jsme chtěli. Od druhé jsme se ale uklidnili, začali bojovat a rvát se. Ve třetí se pak projevila naše bruslařská převaha, kluci odvedli super výkon a za to, co předvedli, si zaslouží velkou pochvalu. Ještě ale není konec, v neděli nás čeká další zápas.