Orli bavili předváděnou hrou, na úvod smetli Rožnov 5:1

Petr Sobol, 30.09.2012 Pokud by Orlová nasázela do rožnovské sítě dvouciferný počet branek, nikdo by se nemohl divit. Nakonec dali Orli "jen" pět branek a svůj úvodní zápas sezony vyhráli 5:1, i tak končili zápas s velkou parádou a za trvalého potlesku tribun. Orlová byla po celý zápas jasně lepším celkem, bavila diváky a místy předváděla až exhibiční výkon, kterým úspěšně vkročila do sezony a pozvala své příznivce na další zápasy.

30.09.2012 od 17:00

HC Orlová - Rožnov pod Radhoštěm 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Kanaloš (Hanzl), 17. Galgonek (Mintěl), 25. Studený (Grepl), 41. Zákuťanský (Galgonek), 53. Galgonek - 40. Holý (Mičulka). Rozhodčí: . Vyloučení: 10:6, navíc Švrček Ja. (Rož) 5 + do konce utkání. . Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4:4. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.
Orlová: Kolář (Ferčák) - Csobok, Szajter, Golab, Šurin, Novák J., Studený, Urbánek, Galgonek, Grepl, Zákuťanský, Kanaloš, Novák M., Hanzl, Mintěl, Plášek, Fábry, Zámečník, Maczurek.
Rožnov pod Radhoštěm: Hnilicia (Mizera) - Švrček Ji., Švrček Ja., Černobila, Mičulka, Vaculín, Holý, Kroupa, Babiš, Martyčák, Vyvijal, Křenek, Duda, Hajda, Krátký.
Rožnov poslal do nové sezony dva týmy, jeho „Áčko“ před novým ročníkem posílilo a tak nikdo moc nevěděl, co od soupeře čekat. Hned od úvodního buly ale bylo jasné, jakým směrem se hra vyvine. Na ledě byl prakticky jen jeden celek, Orli od začátku do konce diktovali tempo hry a byli o mnoho lepším týmem. Rožnov se před domácího Koláře téměř nedostával, vždyť mu v první třetině byly napočítány jen dvě střely. To kdyby se v zápase měly počítat pokusy a šance Orlové, všechny by se zde nevešly a ještě by se na nějaké zapomnělo.

Poprvé vážně zahrozil Studený, který svůj pokus poslal do tyče. Orlovští fanoušci ale na gól dlouho nečekali, ve 13. minutě k jejich radosti otevřel skóre Jiří Kanaloš. Když za čtyři minuty dorážel Mintělův pokus Michal Galgonek, mohlo se zdát, že se schyluje k zajímavé kanonádě. Se šancemi se totiž roztrhl pytel. V úvodu druhé části byli v dobrých pozicích Studený, Novák či Galgonek, Hnilica ale zatím držel. Za jeho záda se nedostal puk ani po krásném průniku Grepla, puk se však dostal ke kapitánovi Václavu Studenému, který se poprvé po návratu do Orlové k radosti své i fanoušků trefil a zvyšoval na 3:0.

Rožnov na své šance čekal marně. Pokud se už před Koláře dostal, tak nezakončil nebo zakončil jen slabě. Největší šanci tak hostům nabídl sám orlovský gólman nepřesnou rozehrávkou, najíždějící hostující hráč ale odkrytou branku minul. A tak se zase hrálo jen před brankou Rožnova. Plášek své sólo jen těsně nezakončil, v oslabení ujíždějící Galgonek byl na poslední chvíli nedovoleně zastaven, střele Szajtera chyběl jen kousek. Hosté pak dostali šanci přesilovky 4 na 3, ani to je ale na nohy nepostavilo. Možná i proto byl závěr prostřední části nakonec vyhecovaný a před orlovskou brankou bylo horko. Ne však, že by si Rožnov vyvinul tlak, to se do sebe pustili hráči obou celků a na ledě se strhly zajímavé souboje.

V jejich důsledku dostal hostující Švrček trest na 5 minut + do konce utkání, ovšem i domácí Studený se Szajterem vyfasovali tresty po čtyřech minutách. A toho Rožnov využil. V poslední vteřině druhé třetiny propálil Koláře Tomáš Holý, který tak pro svůj tým vykřesal malou naději. Opravdu ale jen maličkou. Hned v úvodu třetí třetiny totiž ujel Galgonek, naservíroval puk na Michala Zákuťanského, který už neměl problém zakončit a zvýšil na 4:1. Tato situace už rozhodla definitivně a Orlová tak mohla rozvíjet exhibici, ve kterou se utkání měnilo. K tomu se přidali i po celý zápas dobře povzbující fanoušci, kteří mohli sledovat festival dalších šancí a povedeného domácího představení. V šanci byl Hanzl, pak chyběl Studenému jen kousek, aby dorazil přihrávku z trestné lavice se vracejícího Fábryho, až se krátce na to prodral přes obranu Michal Galgonek, který své sólo krásně zakončil.

V závěru ještě minul prázdnou branku Zákuťanský, Orli ale dohrávali za potlesku a s pocitem, že první překážku zvládli na výbornou. Na tu další narazí v neděli, kdy zajíždí k očekávanému derby do Karviné.