Orli zvládli derby na výbornou a z Karviné vezou zaslouženou výhru 5:2

Petr Sobol, 07.10.2012 Také druhý zápas v sezoně Orlová zvládla. V neděli Orly čekalo derby na ledě sousední Karviné, oba týmy se dobře znají a mezi oběma tábory panuje velká rivalita. A to od první minuty nedělní klání potvrdilo. Hra se dlouho potýkala s nepřesnostmi, nervozitou a byla plná tvrdých střetů. Byli to Orli, kteří udeřili jako první, domácí Karviná pak ve druhé třetině ale srovnala. Těsně před druhou sirénou ale vrátil Orlové vedení Szajter, což rozhodlo. Třetí třetině už se nesla jasně v hostujícím duchu a domácí v závěru jen korigovali na konečných 2:5. Orlová tak zápas zvládla na výbornou a za děkování hodně početného fanouškovského tábora oslavila v Karviné zisk tří bodů.

07.10.2012 od 17:00

HK Baník Karviná - HC Orlová 2:5 (0:1, 1:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 15. Galgonek, 37. Szajter (Kanaloš), 42. Grepl (Urbánek, Novák M.), 45. Kotásek, 47. Studený (Szajter, Novák M.) - 25. Malík (Hublík), 52. Foltyn (Burgel, Opravil) Rozhodčí: Škuta - Dubčák, Kašinský. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 431. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 2:5.
Karviná: Volf (Noga) - Barnošák, Branný, Brél, Bürgel, Foltyn, Hublík, Koóš, Kytka, Malík, Milch, Moržol, Musil, Niedoba, Opravil, Pavlát, Plhoň, Pniok, Tluszczik, Vaštík D., Vyčesaný.
Orlová: Urbánek (Kolář) - Csobok, Mintěl, Novák M., Urbánek, Golab, Šurin, Maczurek, Zámecznik - Kotásek, Galgonek, Zákuťanský, Studený, Szajter, Grepl, Novák J., Hanzl, Kanaloš, Plášek, Fábry, Matějíček.
Že by se v první třetině hrál v Karviné nějaký extra pěkný hokej, to rozhodně ne. Do hry se vkládaly nepřesnosti a možná i kus nervozity. Orli sice do Karviné přijeli jako favoriti, na začátku utkání ale nepůsobili tolik sebevědomým dojmem, v jakém smetli Rožnov. Oproti úvodnímu zápasu už do sestavy mohli Orli zařadit Kotáska s Matějíčkem (který byl ale pro zranění převezen do nemocnice, je však v pořádku) a trenéři tak mohli postavit hru na čtyřech pětkách. Postupně ale museli zúžit sestavu zase na tři formace. Orlovou do Karviné přijela povzbudit i spousta fanoušků, kteří vytvořili domácí atmosféru. Hlasatel oznámil 431 diváků (vstupné se ale neplatilo, takže tento údaj je nejspíš hodně zkreslený), tak či tak ale minimálně ¾ z nich tvořili fanoušci z Orlové.

Na první vážnější šanci se muselo nějakou dobu počkat. Pak se na Volfa řítil Fábry, jenže v poslední vteřině mu jeden z dotírajících obránců vyrazil puk. Vědět o sobě dali i domácí, kteří si vytvořili mírnou převahu, gólem ani vážnější šancí ji však nevyjádřili. Čekání na první branku ukončil Michal Galgonek, který ujel domácí obraně a tvrdou střelou zakončil, rozezvučel tyče a dostal kotouč za čáru. Zda to branka byla nebo ne, o tom se dlouho všichni dohadovali, rozhodčí měl ale jasno a Orlová vedla. Zvýšit mohl Fábry, kterého krásně našel Zákuťanský, v první třetině se na něj ale lepila smůla. V závěru třetiny mohl skórovat i sám Zákuťanský, Volf byl ale opět přesný. Pak se ještě vytáhl Urbánek a tak se šlo do kabin za stavu 1:0 pro Orly.

Už v první třetině to na ledě hodně jiskřilo a čekalo se, kdy to pořádně mezi hráči vybuchne. Úvod druhé třetiny byl ještě vyhrocenější. Trestnou lavici ale začali plnit, někdy trošku nepochopitelně, jen orlovští hráči. Když už Orli hráli ve třech, vydal se na zteč karvinské branky Studený, zakončit ale nedokázal, tvrdým loktem ho atakoval Tluszczik. Studený neměl šanci zákrok ustát a skončil ve Volfovi, k tomu se na něj vrhli tři Karviňáci. Výsledek? Trest pro orlovského kapitána! Když už se nakonec zdálo, že se Orlová ubrání, dostal se po závaru kotouč před Malíka a ten přes ležícího Urbánka srovnal. Hra se tak opět vyrovnala, ovšem další šance moc nepřicházely. Orlové nepomohla početní výhoda, kdyže se pak hosté radovali, rozhodčí ukázal, že branka nebyla. Přesto Orlová ještě do přestávky udeřila. Po akci Kanaloše se dostal puk k Jakubu Szajterovi a ten přesně Volfa prostřelil. V závěru třetiny měl ještě jednu šanci, tu sice neproměnil, i tak ale určil směr, kterým se po zbytek utkání hra vyvíjela.

Orlová se rázem stala jasně lepším celkem, zpřesnila hru a rázem měla jasnou převahu. Krátce po začátku třetí třetiny se Orli usadili před Volfem, Urbánek sice ještě úspěšný nebyl, Vít Grepl už ale s dorážkou problém neměl a zvyšoval na 3:1. Korigovat skóre mohl Foltýn, Urbánek se ale v orlovské brance vytáhl. A tak se opět radovala Orlová. Jan Kotásek se řítil na Volfa, za kterého také puk nakonec dostal. Domácí gólman se ale nepříjemně zranil a musel být vystřídán. Orlová pokračovala v tlaku, do samostatného úniku pak ujel Václav Studený náhradníka Nogu „vykoupal“ a bylo to 5:1. Karviná ještě nesložila zbraně a zásluhou Foltýna snížila, Orli už ale více nedovolili. V oslabení hasil nebezpečí Urbánek, který předvedl velmi dobrý výkon. Na druhé straně napálil Zákuťanský tyč, Galgonek vybídl ke skórování Kotáska, tomu ale kousek chyběl.

Na skóre se tak už nic nezměnilo a po závěrečné siréně si orlovští hokejisté, společně s fanoušky, kterým patří velký dík, mohli vychutnat vítězný pocit z derby.