Infarktový závěr se šťastným koncem. Grepl srovnal dvě sekundy před koncem a v prodloužení sám rozhodl

Petr Sobol, 14.10.2012 Tak to bylo drama jak má být. Orlovští hokejisté dnes pořádně zacloumali s nervy svých fanoušků. Vše ale zvládli na výbornou a Horní Benešov nakonec udolali. Orli šli rychle do vedení, stejně tak rychle odpověděli na srovnávací branku hostí. Pak se ale vše obrátilo a po dvou třetinách vedl Horní Benešov 4:2. Ve třetí části Orlová srovnala, hosté ale zabrali a odskočili na 5:4. Když už se zdálo, že Orli letos poprvé vyjdou bodově na prázdno, vzepjali se a Grepl možná ani sám neví, jak dostal puk do sítě. Do konce třetiny v té době chyběly dvě sekundy. V následném prodloužení tentýž hráč ujel hostující obraně a rozjásal domácí stadion. Orlová vyhrála po prodloužení 6:5.

14.10.2012 od 17:00

HC Orlová - TJ Horní Benešov 6:5 pr. (2:3, 0:1, 3:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Novák M. (Studený, Szajter), 6. Novák M. (Studený), 43. Novák J. (Hanzl), 45. Mintěl (Zákuťanský), 60. Grepl (Studený), 61. Grepl (Krause) - 6. Lhotský T. (Džemla), 14. Baďura (Zigmund), 17. Bensch, 31 Lhotský T. (Fraš), 55. Zikmund (Baďura). Rozhodčí: Havel - Ganger, Stonavský. Vyloučení: 5:8, navíc Urbánek T. (ORL) a Přibyla (HB) 10 OT . Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 450. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4, 4:4, 4:5, 6:5.
Orlová: Urbánek R. (Kolář) - Podešva, Csobok, Szajter, Plášek, Golab, Kotásek, Novák J., Studený, Urbánek, Galgonek, Grepl, Zákuťanský, Kanaloš, Novák M., Krause, Fábry, Hanzl, Mintěl, Maczurek, Divoký.
Horní Benešov: Vlašánek (58.-58. Pospíšil) - Hejhal, Pělucha, Džemla, Baďura, Bensch, Kovalovský, Pavlíčerk, Schramer, Zikmund, Přibyla, Lhotský R., Lhotský T., Čermák, Fraš, Trubka, Parma.
Orli nastupovali do utkání jako velcí favorité, jejich vítězství se čekalo. A první důležitý krok k němu udělal Michal Novák, který otevřel skóre už po necelých čtyřech minutách. Jenže neuběhly ani dvě minuty a bylo srovnáno. K puku se dostal Tomáš Lhotský, který dával na 1:1. Orlová ale nezpanikařila a byl to opět obránce Michal Novák, jenž poslal domácí do vedení a zdálo se, že do řad svého týmu vložil potřebný klid. Jenže hosté se nedali, sami se prezentovali aktivní a rychlou hrou, což také zužitkovali. Nejprve Pavel Baďura srovnal a za tři minuty, když hrála Orlová přesilovku, dokonce Pavel Bensch poslal Horní Benešov do vedení.

Orlovou jakoby hra hostí zaskočila. Domácí navíc zahazovali šance a pak měli co dělat, aby na soupeře, který hrál velmi chytře, vyzráli. Ač se Orli snažili o kombinaci a rychlý hokej, často na obraně soupeře narazili. Hned v úvodu druhé části zahrozil Kanaloš, v oslabení tentýž hráč ujel s Hanzlem, jeho akce ale skončila mimo tři tyče. Orli sice dostali možnost přesilové hry, ta se jim ale v prostřední části příliš nedařila. Stejně na tom ale byli i hosté. Druhá třetina přinesla celkem sedm trestů, ani jeden ale nikdo ze soupeřů nevyužil. Pak ale přišlo zaváhání domácí obrany, před Urbánkem se ocitl zcela osamocený Tomáš Lhotský, pro kterého už nebyl problém zakončit. A s Orlovou mohlo být ještě hůře, soupeř ale akci tří na jednoho nevyužil. Z proti´útoku mohl snížit Jan Novák, ale druhé dějství Orlům nesedlo, což potvrdili i v závěru třetiny, kdy hráli 180 sekund v početní výhodě, ovšem bez šance.

Přesto všichni na stadionu Orlové stále věřili, výkony týmu z úvodu sezony naznačily, že se v orlovském kádru skrývá velký potenciál. A to se také ukázalo. Hned od začátku třetí třetiny Orlová změnila obraz hry a začala velkým tlakem. Ve velké šanci byl Zákuťanský, za Vlašánka ale puk nedostal. Hostujícího gólmana neprostřelil ani Csobok. Pak už to ale vyšlo. K puku se dostal Jan Novák a střelou z úhlu dokázal snížit. Tlak Orlové sílil na maximum, v šanci byli Plášek, neprosadil se ani Urbánek. Pak ale na modré napřáhl Martin Mintěl, který dělovkou vyrovnal. Orlová byla na koni, do vedení ji mohl poslat Fábry, ve velké šanci ale minul.

Jenže se nesmělo zapomenout ani na Horní Benešov. Ten si vzal oddechový čas a dokázal se zklidnit tak, aby se na závěr zápasu připravil jako rovnocenný soupeř. Urbánek se vyznamenal při velké šanci Baďury, ustál i následný tlak. A tak to zase vřelo na druhé straně. Lapačku Vlašánka provětral Szajter, hostující gólman přestál i následný závar před svou klecí. Pak se scénář jakoby opakoval. Urbánek se opět vytáhl proti Baďurovi, na druhé straně nedotáhl do úspěšného konce velkou akci Grepl. Chvíli na to ale chybovala při rozehrávce orlovská obrana a z ničeho nic František Zikmund poslal hosty opět do vedení. V té chvíli do konce třetiny chybělo pět a půl minuty.

Orlovou obdržená branka zarazila, navíc čas se neúprosně blížil k závěru zápasu. Když už chtěl Urbánek odjet na střídačku, musel se honem rychle vrátit, aby zabránil šanci hostí. Nakonec to Orlová v šesti zkusila a před Vlašánkem bylo pořádně horko. Zdálo se ale, že hostující obrana vše zvládne. Osm vteřin před koncem přišlo buly po pravé brankářově ruce, puk zůstal na hokejce Orlové, až se dvě sekundy před konce dostal od Víta Grepla nečekaně do Vlašánkovy sítě. Na hostující straně zavládl velký vztek, naopak v orlovském táboru velká euforie.

Po krátké pauze přišlo na řadu prodloužení, které aktivněji začali hosté. Neuplynula však ani minuta, k puku se dostal Krause, který v úniku viděl najíždějícího Víta Grepla a ten svůj úprk krásnou kličkou zakončil. Útočník s číslem 22 na zádech se tak stal hrdinou dramatických okamžiků a společně se všemi spoluhráči i orlovskými tribunami si ještě pěkných pár chvil po zápasu užíval radost z vítězství, které bylo hodně dramatické.

Ohlasy po utkání

Petr Česlík, Orlová: Horní Benešov pro nás byl velmi nepříjemný soupeř. Byli jsme na to připraveni, věděli jsme, že to bude těžké. Nakonec se výsledek otočil na naši stranu. Myslím si ale, že kdybychom proměnili šance, které jsme měli, tak by to vypadalo jinak. Někomu to dneska úplně nesedlo, ale pevně věřím, že takový výsledek a bojovnost ze třetí třetiny tým zase posílí a bude to pro něj přínos.