Orlová v derby vyplenila Bohumín

Tomáš Salamon, 15.11.2012 AKTUALIZOVÁNO 18.11. - Orli ve čtvrtek zalétali na led Bohumína, kde si v pohodovém tempu šli po dvě třetiny za vítězstvím. Třetí část poznamenaly šarvátky a už zdaleka tak pohodová nebyla, nic však nezměnila na tom, že už i v Bohumíně vládne Orlová!

15.11.2012 od 18:00

HC BOSPOR Bohumín - HC Orlová 3:9 (2:2, 0:4, 1:3)

Branky ORL: 2x Galgonek, 2x Štefanka, 2x Kanaloš, Zakuťanský, Matějíček, Fábry - Šimkovič, Odsedek, Lužný
Orlová: Urbánek R. (47. Kolář) - Urbánek T., Štefanka, Mintěl, Podešva, Goláb, Zámecznik - Studený, Grepl, Hanzl, Galgonek, Kotásek, Plášek, Kanaloš, Zakuťanský, Matějíček, Fábry, Szajter, Ciupa

Od zápasu s Bohumínem měl každý z nás vysoká očekávání. Sousedské derby a zároveň souboj loňského mistra s loňským outsiderem, který před letošní sezónou posílil a hodlá zasáhnout do bojů o nejvyšší příčky. Nutno říct, že domácí trápila marodka, ale i tak měli stále čím disponovat. Bylo znát, že bohumínští do zápasu vstoupili s obrovskou motivací, která jim však byla na škodu. Bylo vidět, že hráči v bílo-zeleném byli spíš přemotivování a tempo, které nasadili, nemohli vydržet dlouho. Zato Orlová zápas zvládala od začátku jak herně, tak psychicky. Borci s Orlem na prsou se nikam nehnali a byli si vědomi své herní převahy. Trpělivost nesla růže již brzy. Ve čtvrté minutě vyjel zpoza branky Michal Zakuťasnký a dělovou ránou z ostrého úhlu poprvé Pavlička propálil. Domácí chvíli na to hráli pět na tři, ale parádní práci odvedl Jan Kotásek, který napadal hostující rozehrávku a ještě se dostal do gólové šance, ve které sice neskóroval, ale vynutil si faul a zmírnil početní převahu hostů pouze na jednoho muže. Orlová se ubránila a chvíli na to Pavliček neudržel Urbánkovu střelu, kterou dorazil Michal Galgonek. Orli náskok uhlídali až do poslední minuty první části, kdy si René Urbánek vybral dvakrát slabší chvilku a v rozmezí dvaceti sekund pustil dva ušmudlané góly Štefana Šimkoviče a Patrika Odsedka.

Do druhé třetiny se tedy šlo za vyrovnaného stavu, ale Orli nenechali nic náhodě a svou hru pojali poněkud ofenzivněji než v první části. Orlová si na ledě dělala, co chtěla, a domácím ubývaly síly. Často se ohromnému tlaku bránili jen za cenu zakázaného uvolnění a pětka, který předtím minutu zarputila bránila a sotva tahala nohy, kvůli toho nemohla střídat a musela čelit dalšímu náporu. Diváci tak mohli vidět parádní samostatný únik Michala Galgonka, pěknou trefu Filipa Šterfanky, a dvě parádní rány Jiřího Kanaloše. Krom toho měli Orli spoustu dalších výborných šancí a několikrát jak Pavlička, tak Lubojackého, který jej posléze vystřídal, zachránila tyč.

Po dvou třetinách bylo jasné, kdo na ledě vládne a Orli hodlali pokračovat v kanonádě. Trefili se Marek Matějíček a Jakub Fábry a jelikož zbývalo ještě více než 15 minut, vše nasvědčovalo dvoucifernému přídělu. Jenže za takto nepříznivého stavu se na ledě objevil onen nesympatický Bohumín z loňské sezóny, který když na soupeře nestačil hokejově, začal se uchylovat k zákeřnostem. Nejprve se z lavičky nechal vykázat domácí trenér, jenž vůči rozhodčímu předvedl velmi nesportovní gesto, a poté domácí bohumínští předvedli vrchol amatérismu při vlastní přesilovce pět na tři, kdy rozpoutali hromadnou bitku. Po dlouhé diskuzi okolo trestů, které rozhodčí rozdal rovným dílem, se nakonec hra znovu rozběhla a Orli pokračovali ve dlouhém oslabení ve třech, které sudí prodloužil dalšími dvěma dvouminutovými tresty. Domácí toho využili ke gólu Ondřeje Lužného, ale zbytek času Orli ubránili a opět začali diktovat tempo. Filip Štefanka si udělal z obránců kašpárky a sám proti brankaři zaznamenal devátou orlovskou trefu. Posléze měli Orli ještě dostatek času na dovršení desítky, ale promarnili velkou spoustu šancí, takže na tuto metu nakonec nedosáhli, ale to je vůbec mrzet nemusí. Devíti góly smetli jednoho ze svých hlavních rivalů a s přehledem vládnou tabulce.