Orlová vyhrála v Porubě po nájezdech

Petr Sobol, 28.09.2013 Orli po předchozích dvou porážkách potřebovali zabrat. A po debaklu s Frýdkem-Místkem potvrdili, že umí hodit nevydařené zápasy za hlavu a na ledě Poruby předvedli velmi dobrý výkon. Vedení o dvě branky sice neudrželi, nakonec se ale na jejich stranu přiklonilo i důležité štěstíčko. Orlová zvládla lépe samostatné nájezdy a z Ostravy veze domů dva body.

28.09.2013 od 17:00

HC RT Torax Poruba - HC Orlová 3:4 sn (1:3, 1:0, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Seidler (Vrána, Buček), 38. Wolf (Krayzel, Videlka), 46. Pavlačka (Šindelář) – 13. Hegegy (Sznapka, Pavliš), 18. Mráz (Blatoň, Studený), 20. Badžo (Voznica, Pavliš), rozhodující sam. nájezd Blatoň. . Rozhodčí: Fiedler – Novák, Laczko. Vyloučení: 4:9, navíc Prokop (POR) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4.
Poruba: Gleich (18. Tihlář) – Wolf, Šindelář, Javín, Prokop, Vajda, Peslar – Krayzel, Vaněk, Videlka, Vrána, Seidler, Buček, Chaloupka, Pavlačka, Zachar, Piják.
Orlová: Iláš – Sznapka, Hegegy, Zientek, Vydra, Mintěl, Zámečník, Voznica, Pavliš, Badžo, Mráz, Blatoň, Studený, Matějíček, Szajter, Grepl.

Domácí se od první minuty usadili v útočné třetině a Orlovou nepouštěli do žádných velkých akcí. Jenže se střelecky nedokázali prosadit ani v nabídnutých přesilovkách. Vrána nedokázal Iláše překonat ani z dorážky vlastní střely. Domácí dostali brzy možnost přesilové hry, ale Orlová se dokázala účinně bránit. Hosté se na dostřel Gleichovy brány dostali až v deváté minutě. Szajter s Mrázem se neprosadili.

Po dalším oslabení si Orlová zahrála přesilovku, kterou za třicet vteřin proměnila. Ukázkové přihrávky v deštníku předvedli Jan Sznapka s Liborem Pavlišem a vybídli ke střele z pravého kruhu Alexandra Hegegyho a Gleich včas nesklapl betony. Co se nepodařilo ve dvou přesilovkách domácím, to předvedli hosté po půl minutě. Po čtyřech minutách RT TORAX srovnal.

V sedmnácté minutě zúročil herní převahu a tlak do brány. Obránce Buček udržel pásmo a souhra Vrány s Petrem Seidlerem znamenala vyrovnání. Jenže koncentrace domácích se někde vytratila a za minutu měli hosté vedení zpět. Po chybě v útočné třetině, přišli domácí lehkovážně o kotouč a Tomáš Mráz vyhnal Gleicha z branky. V protiútoku mu pomáhali Blatoň se Studeným.

Gleicha v brankovišti vystřídal Radek Tihlář, který si sotva sáhl na kotouč a už jej lovil ze sítě. Branku do kabiny vsítil exporubský Marek Badžo. S Voznicou a Pavlišem potrestali další domácí zaváhání. Po přestávce se hrálo před brankou Iláše. Krayzel mohl střílet, ale volil zpětnou přihrávku na obsazeného Videlku a z gólovky nebylo nic. Druhý Videlkův pokus Iláš chytil a Pavlačka mířil nad branku.

V dalších minutách třetiny sudí neustále někoho posílal na trestnou lavici. Hrály se přesilovky na obou stranách a Orlová se dokonce bránila ve třech. Přesto dokázala ujet až do útočné třetiny a vystřelit na Tihláře. Pavlišův projektil domácímu gólmanovi propadl mezi tělem a tyčí, skutálel se na brankovou čáru a hlavní sudí ukázal do branky. Po diskuzi s brankovým rozhodčím uznanou branku vzal zpět. Hosté mohli cítit ukřivdění, ale s rozhodnutím již nic nenadělali. Domácí nadále bušili na orlovskou bránu, ale Iláš byl nekompromisní. Až ve třetí výhodě pěti proti třem Iláš kapituloval. Krayzel s Videlkou sice neuspěli, ale Rudolf Wolf ležícího gólmana překonal – 2:3.

Orlovští Zientek a Pavliš několikrát zkoušeli Tihláře prostřelit, ale skóre se neměnilo. Ve třetí třetině Tihlář odolal pokusu Szajtera a posléze Grepla. Domácí měli stejné problémy dopravit kotouč do branky. Vyrovnat se RT TORAXu povedlo, jak se později ukázalo, v poslední přesilovce. Šindelářovu střelu od modré čáry Iláš vyrazil na druhou stranu, kde stál Marek Pavlačka, jenž se nemohl netrefit do odkryté brány – 3:3.

Hra se přelévala z jedné strany na druhou, oba gólmani si na nedostatek střel nemohli ztěžovat. Tihláře hodlali přelstít Grepl, Studený či Zientek. Iláš zase čelil střelám Vrány, Javína, Videlky a Seidlera. Do konce základní hrací doby se stav neměnil a utkání šlo do pětiminutového prodloužení. V něm se hrálo převážně o střední pásmo, ale diváci o střely na obě branky ochuzeni nebyli. V prodloužení si gólmani pohlídali neprůstřelnost a své brankářské umění předvedli v následných nájezdech.

Začínali hosté a kapitán Pavliš svůj nájezd proměnil. Za domácí se k prvnímu nájezdu rozjel Vrána a také proměnil. Následovalo dalších sedm sérií, v kterých se střídali úspěšní a neúspěšní střelci. Orlovský kapitán kromě prvního nájezdu proměnil z dalších tří již jen jeden, porubský Vrána v dalších dvou pohořel. Tihláře překonal a rozhodl o bodu navíc pro Orlovou Jan Blatoň. Domácí pohořeli na neproměňování šancí a malé střelbě v přesilovkách. Hosté si za bojovnost a nasazení až do konce zápasu body plně zasloužili.

Autorkou reportáže je Gabriela Juříková, hcporuba.cz

Ohlasy po utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba): Nastoupili jsme velice laxně. Mysleli jsme si, že když dostala Orlová v minulém zápase sedm gólů, že se porazí sama. Udělali jsme tři chyby, z čehož dali tři góly. Potom se v podstatě hrálo na jednu branku. Ale klobouk dolů před jejich gólmanem, který jim dnes udělal dva body.

Petr Česlík (HC Orlová): Pro nás jsou to krásné body. Kdyby nám byl uznán čtvrtý gól, utkání by se odvíjelo jiným směrem. Srazily nás častá vyloučení, která nám vzala hodně sil. A nájezdy už byly sázkou do loterie.