Dvě branky Pavliše a další vítězství po nájezdech. Orli zdolali Opavu

Petr Sobol, Tomáš Salamon, 02.10.2013 Středeční večer se na orlovském stadionu proměnil v pořádné drama. Souboj Orlové s Opavou byl dramatický až do samého konce. Domácí, kteří byli posíleni o Tomáše Kánu, vstoupil do utkání lépe a celou první třetinu byli jednoznačně lepším celkem. Převahu ale přetavili v jedinou branku a Slezan ve druhém dějství srovnal. Opava se dokonce dostala do vedení, čtyři minuty před koncem ale svou druhou branku srovnal Libor Pavliš, který s celou první orlovskou pětkou předvedl skvělý výkon. Zápas dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých ve čtvrté sérii druhou přesnou střelou rozhodl Václav Studený. Orli tak po Porubě udolali po penaltové loterii i Opavu.

02.10.2013 od 18:00

HC Orlová - HC Slezan Opava 4:3 sn (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Badžo (Mintěl), 40. Pavliš (Badžo, Káňa), 57. Pavliš (Hegegy), rozh. náj. Studený – 31. Wolf (Černý), 47. Chalupa (Herman, Baďura), 55. Polok (Tichý). Rozhodčí: Czubaj – Rožánek, Moravec. Vyloučení: 5:5. Využití: Bez využití. Diváci: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2.:1, 2:3, 4:3
Orlová: Iláš (Urbánek) – Sznapka, Zientek, Vydra, Hegegy, Mintěl, Novák, Zámecznik – Pavliš, Káňa, Badžo, Studený, Piecha, Galgonek, Szajter, Voznica, Mráz, Blatoň, Grepl, Ciupa, Matějíček.
Opava: HC Slezan Opava: Šafránek (Kober) – Kysela, Vrabel, Tichý, Galvas, Mosler, Bednárek, Džemla – Měch, Herman, Tuma, Barinka, Vítek, Polok, Vlašánek, Pavelek, Wolf, Černý, Baďura, Svoboda, Chalupa

Do první třetiny vstoupila Orlová mimořádně zdařile. Hráči hýřili pohybem a těžili zejména z rychlého přechodu přes střední pásmo, které neměla Opava dobře pokryté a naši borci jím snadno proklouzávali pomocí dlouhých pasů. První obrovská šance vznikla hned po minutě, kdy Piecha odvedl dobrou práci ve střední zóně a Studeného s Galgonkem vyslal do úniku proti jedinému obránci. Celé akci chybělo pouze přesnější zakončení druhého jmenovaného. Obdobně chvíli na to zahrozili Badžo s Káňou, ale nové orlovské posile rovněž chybělo štěstí v zakončení. Dopředu byli Orli bezchybní, ale v obraně občas nastal zmatek. První hrozba přišla ve třetí minutě, kdy obrana propadla a David Iláš čelil tváří v tvář opavskému kapitánovi Tomáši Měchovi. Byl to mimořádně těžký první zákrok, ale David jej zvládl. Zhruba v polovině první půle měli velké šance Badžo a posléze Mráz, ale Šafránek stále odolával. To se změnilo až v minutě sedmnácté, kdy Martin Mintěl zavezl puk do útočného pásma. Pálil z ostrého úhlu, ale Šafránek dokázal vyrazit jen před Marka Badža, který bekhendem nasměroval puk přesně k tyči a prodloužil tak gólovou šňůru na šest zápasů.

Do druhé třetiny Opava nastoupila mnohem s mnohem organizovanější obranou a Orům jejich průlety středním pásmem přestaly vycházet. Opavských šancí začalo přibývat a David Iláš se musel činit. Odolával do jednatřicáté minuty, kdy Černý s Wolfem předvedli ukázkový případ toho, jak sehrát situaci dva na dva. Dvakrát si rychle vyměnili puk, čímž kromě obrany vyšachovali i Davida Iláše a Petr Wolf zakončoval do prázdné branky. Poté měli velké šance ještě domácí Badžo nebo opavský Svoboda, ale třetina se chýlila ke konci a zdálo se, že mužstva do šaten zamíří za vyrovnaného stavu. Jenže Orlová byla proti. Deset sekund před koncem třetiny se do protiútoku dva na jednoho dostali Káňa s Badžem. Badžo nedal, ale z druhé vlny přijel Libor Pavliš, který svou dorážkou dvě sekundy před přestávkou poslal Orly opět do vedení.

Třetí třetina pokračovala v podobném duchu, jako ta druhá. Velkou hostující šanci nejprve zahodil Pavelek, ale příliš jej to mrzet nemuselo, protože chvíli na to se ze skrumáže před brankou prosadil Petr Chalupa. Následovala další velká šance Černého a na tento hostující nátlak trenér Česlík reagoval oddechovým časem. Po něm se Orlům povedlo hru uklidnit a vytvořili si pár šancí. Přesto se radovala znovu Opava. Vhazovalo se před Šefránkem a Orli hned po buly sehráli akci, kdy jeden hráč šel střídat a do hry ze střídačky za obranu naskočil Tomáš Polok, který se sám před Ilášem nemýlil. Domácí dlouho reklamovali, že se Polok do hry zapojil dříve, než střídající hráč zmizel na střídačce, ale protesty byly marné. Bez ohledu na to, jestli se domácí bouřili oprávněně nebo ne, vnitřně zřejmě cítili poškozeni a to je nakoplo. Šlo vidět, že ze sebe vydali maximum a závěr utkání se hrál v jejich režii. Aktivita nesla své ovoce. Alexandr Hegegy měl před obránci sice mírný náskok, ale až k brance by se stejně neprotlačil. Místo, aby zbytečně střílel z úhlu, překvapivě přibrzdil a zdálo se, že se po mantinelu bude vracet směrem k modré. Jenže místo toho fantasticky napříč útočným pásmem přihrál Liboru Pavlišovi. Ten neměl vůbec jednoduchou pozici, ale branka byla prázdná a Libor z ostrého úhlu trefil.

Zápas vyústil do prodloužení, které branku nepřineslo a následovaly nájezdy. V těch se blýsknul David Iláš a pevné nervy prokázal i Václav Studený. Ten jel dvakrát už v Porubě a dvakrát měl obrovskou smůlu. Tentokrát to však bylo jinak a Venca překonal svého kamaráda Šafránka dvěma nádhernými góly, čímž Orlům zařídil druhý bod!

Ohlasy po utkání

Petr Česlík (HC Orlová): Opava je kvalitní soupeř, který má propracovaný herní systém. Pro nás to byl velmi náročný fyzický hokej. Škoda, že jsme ve třetí třetině neuhlídali tu situaci, kdy hráč jel střídat a za obranu místo něj naskočil druhý. Taky se o to občas pokoušíme. Někdy to vyjde, jindy ne. Jim to tentokrát vyšlo. Bojovnost tam byla, srdíčko a nasazení také. Tým se pomalu začíná dávat dohromady a pomohli nám hráči jako je Martin Piecha a Tomáš Káňa. Byla vidět jejich obrovská zkušenost a pokud v této sestavě vydržíme pár týdnů, tak ten výkon půjde hodně nahoru.

Karel Suchánek (HC Slezan Opava): Vytvořili jsme si řadu šancí, kdy jsme mohli zápas rozhodnout, jenže jsme je neproměnili. Zbytečně jsme chybovali a tím domácí zůstali v zápase. Mám na mysli třeba chybu před inkasovaným gólem vteřinu před koncem druhé třetiny anebo před brankou na 3:3. Takové momenty by měl mančaft zvládat.