Orli nezvládli poslední třetinu a z Hodonína jedou s prázdnou

Petr Sobol, 05.10.2013 Hokejisté Orlové, kteří dva poslední zápasy vyhráli po samostatných nájezdech, jedou z Hodonína domů s prázdnou. Dvě třetiny to byl vyrovnaný zápas, Orli se dokonce krátce dostali do vedení. Na začátku třetího dějství ale domácí dali gól na 3:2, přidali ještě další tři branky a radovali se z výhry 6:2. Orlová má šanci na reparát ve středu, kdy doma vyzvou vedoucí Prostějov.

05.10.2013 od 17:00

SHK Hodonín - HC Orlová 6:2 (1:1, 1:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 7. Novotný (Vondráček), 37. Kříž (Špok, Vondráček), 41. Špok (Vondráček, Novotný), 47. Velechovský (Jurásek), 55. Velechovský (Jurásek, Skočovský), 57. Jurásek (Skočovský, Vrba) - 9. Hegegy (Mráz), 37. Mráz (Voznica).. Rozhodčí: Děděk - Měkýš. Vyloučení: 2:5, navíc Peš (HOD) 10+OK. Využití: 1:0. Diváci: 954. Střely na branku: 29:21. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 6:2..
Hodonín: Barus (Kotvan) - Pokorný, Novotný, Skočovký, Komárek, Miklík, Koukal, Laporte, Polesný - Špok, Kříž, Vondráček - Peš, Jurásek, Vrba - Charvát, Škorík, Kuba - Velechovský, Smetana R., Belisle.
Orlová: Iláš (Seifert) - Sznapka, Zientek, Vydra, Hegegy, Mintěl, Novák, Zámecznik - Pavliš, Káňa, Badžo, Studený, Piecha, Galgonek, Szajter, Voznica, Grepl.

Zápas Hodonína s Orlovou začal pěkně zhurta. Drtiči byli od úvodního buly aktivnější a už po minutě a půl se mohli radovat z první branky, po Pešově ráně v přesilové hře ale jen zazvonila na celý stadion levá tyč Ilášovy svatyně. Hosté se osmělili až po šesti minutách. Badžo přihrál do dobré pozice Pavlišovi, ale jeho střela se nevešla mezi tři tyče domácí brány.

O chvíli později se již téměř tisícovka diváků dočkala úvodní branky zápasu. Vondráček vyhrál buly, přihrál na modrou Radku Novotnému a posila z Havlíčkova Brodu prostřelila vše, co přes ním stálo, včetně Iláše.

Vedení však domácímu týmu vydrželo jen dvě minuty. Hosté se usadili v útočném pásmu, puk se dostal na modrou k Alexandru Hegegymu a jeho střela proletěla houštinou těl až za Barusova záda, který měl zakrytý výhled a na střelu nestihl zareagovat. Drtiči i po inkasované brance měli více ze hry, ale žádnou z několika šancí se Kosíkovým svěřencům nepodařilo proměnit.

Důležitý moment zápasu nastal před polovinou utkání, kdy byl přísně za hákování vyloučen domácí Peš, s čímž se hodonínská čtyřicítka nechtěla smířit a sudí Dědek mu návdavkem udělil dva osobní tresty, po kterých byl nejlepší nahrávač druhé ligy posledních sezon vyloučen do konce zápasu.

Domácím to ale nesrazilo a naopak, hnáni výborným publikem, ještě přidali. Bouři nevole vyvolal o chvíli později i tvrdý zákrok na hodonínského Kubu, který se po několika desítkách vteřin sice z ledu za pomoci spoluhráčů dostal na střídačku, ale dnešní zápas pro něj kvůli otřesu skončil. Z branky se ale paradoxně radovali na začátku sedmatřicáté minuty hráči Orlové. Voznicovu ránu vyrazil Barus betonem jen před sebe a na dorážku Tomáše Mráze už byl golman Drtičů krátký.

Hostující střídačka ještě pomalu ani nestihla doslavit a už bylo srovnáno. Čtyřicet vteřin po druhé brance hostů ujela dvojice Špok - Pavel Kříž a druhý jmenovaný zakončil akci dva na jedno výbornou kličkou do středu hřiště, po které už nebyl problém trefit prázdnou bránu. V závěru druhé části byli vzájemně vyloučeni domácí Kříž a hostující Vydra, poslední třetina tak začala hrou ve čtyřech.

Po půl minutě závěrečné třetiny šli hosté po faulu Hegegyho do tří a Drtiči po pouhých osmi vteřinách přesilovku čtyři na tři využili. Vondráček našel přihrávkou přes brankoviště Martina Špoka, který uklidil kotouč do sítě. Tento gól domácí tým uklidnil a Drtiči od tohoto momentu na ledě zcela vládli.

Další branku přidali hodonínští v minutě sedmačtyřicáté, kdy se po Juráskově příhře prosadil Filip Velechovský. Tatáž dvojice si gólovou spolupráci zopakovala o osm minut později, kdy opět Filip Velechovský zvyšoval už na 5:2 pro domácí. Tečku za povedenou dvacetiminutovkou udělal tři minuty před závěrečnou sirénou Zdeněk Jurásek, který pečetil výhru Drtičů v poměru 6:2.

Autorem je Jan Hochman, shkhodonin.cz

Ohlasy po utkání

Svatopluk Kosík (trenér SHK Hodonín):
Od začátku jsme hráli s nasazením, vytvářeli jsme si tlak. Škoda, že jsme v úvodních čtyřiceti minutách neproměnili vyložené šance. Pohyb byl dobrý, ale v zakončení jsme nebyli dostatečně důrazní. Proto byl výsledek dlouho otevřený. Po dvou chybách jsme inkasovali. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že zápas musíme jednoznačně vyhrát. Vyšla nám přesilovka, díky které jsme se dostali do vedení. Pak už jsme soupeře přebruslili, vycházely nám kombinace, po kterých jsme dali pěkné branky. Dokud se to dalo, hráli jsme na čtyři pětky. Vycházelo nám to až do vyloučení Peše. Pak se navíc zranil Kuba, tak jsme museli stáhnout na tři útoky. Novotný je šikovný obránce. Svoje si odehrál. Jsme rádi, že ho v Hodoníně máme. A budeme ještě radši, když u nás odehraje co nejvíce zápasů. Zatím nevíme, jak to s ním bude. U nás se zatím rozehrává po zranění. Rybalkin bude k dispozici už na příští zápas s Přerovem.

Petr Česlík (trenér HC Orlová):
Byl to oboustranně výborný hokej. Za dvě třetiny jsme si minimálně bod zasloužili. V závěrečné části ovšem došlo k našemu neskutečnému kolapsu. Po brance na 2:3 jsme nepochopitelně přestali bruslit a už jsme se tolik nevěnovali samotné hře jako dvě třetiny předtím, kdy jsme hráli výborně. Vycházeli jsme ze zabezpečené obrany. Jelikož máme celkem dobrý útok, tak jsme věřili, že nějaké branky dáme. Na soupeře jsme byli dobře připravení. Hodonín má ale kvalitní tým. I když za stavu 2:2 nebyl tolik vidět. Potom, co dal soupeře třetí gól, mu narostla křídla. Máme skromné cíle. Budeme bojovat, co to jde.