V posledním zápase roku opět bez bodu. Orlová prohrála i v Hodoníně

Petr Sobol, 21.12.2013 Rok 2013 uzavřeli orlovští hokejisté třetí porážkou v řadě. Poté, co neuspěli v Porubě ani s Opavou, nestačili na drtiče z Hodonína. Na ledě soupeře tahali celý zápas za kratší konec a jen díky Ilášovi měli stále alespoň malou naději na úspěch. Szajter ale snížil pozdě a v závěru zápasu korigoval jen na konečných 3:1 pro domácí.

21.12.2013 od 17:00

SHK Hodonín - HC Orlová 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 19. Peš (Miklík, Velechovský), 29. Charvát (Špok), 51. Pokorný (Kříž, Charvát) - 58. Szajter (Matějíček, Hegegy). Rozhodčí: Humpolíček - Měkýš, Pospíšil. Vyloučení: 6:9, navíc Pavliš (ORL) 10 minut+OK. Využití: 2:0. Diváci: 1021. Střely na branku: 35:19. Průběh utkání: 3:0, 3:1.
Hodonín: Kotvan (Barus) - Pokorný , Kulyk, Macharáček, Skočovský, Koukal, Miklík, Polesný, Směřička - Špok, Kříž, Charvát - Peš, Jurásek, Velechovský - Vrba, Škorík, Kuba - Rudiger, Smetana R., Smetana T.
Orlová: Iláš (Seifert) - Sznapka, Tomis, Štefanka, Vydra, Hoďa, Hegegy - Studený, Szajter, Pavliš, Badžo, Blatoň, Grepl, Galgonek, Mráz, Matějíček, Diviš.

Už v prvních desítkách vteřin nenechali Drtiči nikoho na pochybách, kdo že dnes bude na ledě kralovat. Orlová byla od úvodního buly pod neustálým tlakem. Zatímco Iláš v bráně Orlů byl v plné permanenci, hodonínský brankář si na puk sáhl poprvé až v páté minutě.

Jihomoravané ostřelovali orlovskou klec z každé pozice, ale střelecké trápení, které Drtiče v posledních týdnech provází, pokračovalo i dnes. Na strážce hostující svatyně si ve stoprocentní šanci nepřišel ani Jurásek, který na přesný zásah čeká už od poloviny listopadu.

Branky se tak tisícovka příznivců dočkala až v předposlední minutě první dvacetiminutovky. V přesilovce přihrál zpoza brány Velechovský Miklíkovi, který ranou z první orazítkoval levou tyč, od níž se puk odrazil před bránu, kde číhal připravený Petr Peš, který už jej zametl do brány.

Důležité momenty přišly v úvodu druhé části, kdy hráli hosté v podstatě šest minut nepřetržitě v přesile o jednoho muže, ale Drtiči toto dlouhé oslabení zvládli na výbornou, a soupeře téměř do ničeho nepustili. A tak přišel trest. Pár vteřin před polovinou utkání zvýšil vedení Drtičů Matěj Charvát, jenž střelou pod pravý Ilášův beton zužitkoval nezištnou Špokovu přihrávku.

O chvíli později pálil nebezpečně Pokorný, ale kapitán Drtičů se teprve zastřeloval. Následně se v další tisíciprocentní gólovce ocitl opět Jurásek, tentokrát provedl blafák na jedničku, ale Iláš stihl parádním zákrokem lapačkou zastavit puk těsně před brankovou čarou.

Třetí dvacetiminutovku otevřela pohledná akce Vrby, který naznačil střelu, ale z velkého úhlu nedokázal zamířit přesně mezi tři tyče. Až v pětačtyřicáté minutě si i hosté vypracovali opravu velkou šanci, Divišovu ránu tečoval těsně před Kotvanem jeden z domácích obránců, ale hodonínská jednička reflexivně zabránila kotouči v cestě do sítě.

Drtiči byli i nadále aktivní, z čehož vyplívaly fauly hostujícího celku. Dva takové přišly i v půli závěrečného dějství a Drtičům se naskytla možnost sedmnáct vteřin dlouhé přesilovky o dva muže. Tu čtyři vteřiny před návratem prvního vyloučeného hráče Orlové rázně zakončil bombou od modré kapitán SHK Petr Pokorný.

V závěru se hrálo už jen o to, jestli se Drtičům podaří poprvé v sezoně udržet čisté konto. Hosté se v posledních minutách pustili do trochu odvážnějšího útočení a Kotvan měl chvílemi plné rucepráce. Dvě minuty před třetí sirénou kapituloval, když nedosáhl na ránu Jakuba Szajtera a mladý orlovský útočník tak překazil hodonínskému golmanovi radost z vychytané nuly.

Jan Hochman - shkhodonin.cz

Ohlasy po utkání

Svatopluk Kosík (SHK Hodonín):
Celý zápas jsme hýřili aktivitou. Soupeře jsme jasně přestříleli a vypracovali jsme si spousty vyložených gólových příležitostí, ale realizace byla bohužel slabší. Je to částečně tím, že v koncovce máme prostě smůlu a částí to je tím, že kluci občas podcení finální fázi. Mezi svátky musíme na střelbě zapracovat. Škoda, že jsme v závěru inkasovali, Zdenko mohl mít čistý štít, ale důležité jsou pro nás tři body. Kluci si teď pár dní od hokeje odpočinou a 27. Prosince začínáme znovu naplno trénovat.

Daniel Marosz (HC Orlová) :
Dnešní zápas jednoznačně rozhodly přesilové hry. Hráli jsme čtyři minuty v kuse v početní výhodě a v podstatě jsme nedokázali vystřelit na branku. Pak přišla další přesilovka, která dopadla úplně stejně. Přijeli jsme do Hodonína s tím, že budeme betonovat a hrát na brejky. To se nám dařilo možná trochu v první třetině, ale to bylo málo. Hrálo se v dobrém tempu a na hře nebylo vůbec znát, že jsou před námi Vánoce. Ve třetí třetině jsme měli nějaké šance, ale my se na góly prostě obrovsky nadřeme. Velký dík patří Ilášovi, který nás hodně podržel, a jsme moc rádi, že ho máme. Přes svátky musíme potrénovat a od Nového roku začít hrát s úplně jiným přístupem. Play-off jsme už pustili z hlavy, ale určitě se chceme udržet v soutěži a vyhnout se baráži.