Parádní podívaná se šťastnou tečkou. O výhře nad Prostějovem rozhodl v prodloužení Štefanka

Petr Sobol, 04.01.2014 Rok 2013 neukončila Orlová moc šťastně. Série tří porážek a poslední místo v tabulce - nebylo se z čeho radovat. Na úvod nového kalendářního roku navíc na náš led dorazil lídr tabulky a horký aspirant na vítězství z Prostějova. Proti němu se ale postavila jiná Orlová, než ta, kterou fanoušci znali loni. Bojovný tým nevynechal jediný souboj, dřel a bojoval až do roztrhání. Hrál se atraktivní a rychlý hokej plný šancí na obou stranách. I když se Jestřábi v úvodu třetí části dostali do vedení, domácí nesložili zbraně, vyrovnali a díky trefě Filipa Štefanky vyhráli v prodloužení.

04.01.2014 od 17:00

HC Orlová - HK Jestřábi Prostějov 2:1 pr. (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 46. Szajter (Diviš), 64. Štefanka - 42. Černý (Coufal, Duba). Vyloučení: 10:9. Využití: 1:1. Diváci: 450. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Orlová: Iláš (Seifert) - Štefanka, Sznapka, Vydra, Hoďa, Tomis, Hegegy, Hoďa, Zientek, Mintěl - Pavliš, Studený, Grepl, Badžo, Blatoň, Galgonek, Szajter, Voznica, Diviš, Matějíček.
Prostějov: Kocián (Rozum) - Veselý, Knesl, Polák, Kolibár, Malý, Liška, Kořínek, Švaříček, Antončík, Belay, Kučera, Černý, Venkrbec, Stejskal, Matoušek, Luňák, Duba, Coufal, Kryl, Indra.
Čekalo se, že Prostějov domácí od úvodních minut zatlačí a okolo Iláše rozjede velký tlak. Ten se ale nekonal, naopak jako první zahrozil Badžo. Před domácí brankou se snažil prosadit Luňák, orlovský gólman ale poprvé svůj tým podržel. Oba týmy si v úvodu vyzkoušely i přesilové hry, ty se však obešly bez větších šancí. V té byl Szajter, ten si ale vylámal zuby na Kociánovi.

V nadějné šanci ztroskotal i o pár minut později. Šanci otevřít skóre měli i prostějovští Kučera nebo v přesilovce Coufal, skóre se ale neměnilo. V největší šanci prvního dějství se ocitl Badžo, který naskočil z trestné lavice a při úniku byl faulován. Sudí nařídil trestné střílení, domácí útočník se snažil překvapit Kociána, jenže neuspěl.

Do druhého dějství vstoupili aktivněji hosté, jenže rána Luňáka skončila na tyči a v dvojnásobném oslabení se orlovští dobře bránili. Luňák byl ve veliké šanci i o chvíli později, před Ilášem měl spoustu času, domácí gólman byl ale nepřekonatelný. Stejně si počínal při nebezpečné teči Venrbce a při šanci Stejskala.

Ve hře ale byla i Orlová, která s favoritem držela krok a byla stále velmi nebezpečná. Aktivní hra se domácím několikrát málem vyplatila, za jestřábí obranou byl ale spolehlivý Kocián. Střelecké trápení jako první překonal hostující Michal Černý, který v úvodu třetího dějství využil početní výhodu. I když Prostějov o chvíli později nastřelil tyč, domácí se nesložili a ihned se snažili vyrovnat. Šance Pavliše, Szajtera ani únik Studeného s Pavlišem ale úspěchem neskončily.

Po necelých čtyřech minutách to ale bylo 1:1. Nesmírně aktivní Jakub Szajter byl důsledný a dotlačil puk za Kociána. Tlak Orlové i nadále sílil. V početní výhodě byl v obrovské příležitosti Grepl, Badžo, ale ani Hegegy neuspěli. Stejný hráč pak zahrozil ve vlastním oslabení, při kterém seděl na trestné lavici Štefanka, který na poslední chvíli hasil požár před orlí brankou.

Když v závěru třetiny napálil Badžo puk jen do boční sítě, dospělo nervózní utkání do prodloužení. V tom byli celou dobu aktivnější domácí. Pavliš sice v dobré příležitosti nezpracoval, v přesilovce ale po několikáté napálil Filip Štefanka, tentokrát zamířil na milimetr přesně, a rozpoutal obrovskou euforii domácích.

Ohlasy po utkání

Daniel Marosz (Orlová): Myslím, že jsme předvedli velmi bojovný výkon. Hlavně směrem dozadu, obětavostí. Musím říct, že jsme čekali, že zápas bude vypadat trochu jinak, mysleli jsme, že do nás víc vletí, ale nedali jsme jim ten prostor. Přes Vánoce jsme dvoufázově trénovali, takže myslím, že to k něčemu bylo. Teď je ale hlavní, abychom na to navázali. Nám se podaří vyhrát jednou a potom prohrajeme, to je špatně. Potřebujeme udělat nějakou vítěznou šňůru, pak to bude úplně o něčem jiném.

Petr Zachar (Prostějov): Myslím, že to bylo celou dobu vyrovnané utkání. Bohužel, domácí do toho dali srdce, to některým našim hráčům chybělo. Přijeli to jen trošku odbruslit, nedali do toho to nasazení a to myslím, že rozhodlo. Určitě máme mužstvo na to, abychom tady vyhráli, ale s takovým přístupem jsme si to asi moc nezasloužili.