Orli sezónu zakončili vítězně

Tomáš Salamon, 22.02.2014 Kdo v sobotu dorazil na orlovský zimák, nemohl litovat. Oba celky se loučily se sezónou, a tak jsme viděli velmi útočný hokej. Kdo by však čekal gólové žně, ten se mýlil. Gólmani Iláš se Šrámkem dokázali, že právem už několik let patří mezi nejlepší maskované muže ligy a předvedli perfektní brankářskou show. Týmy konec sezóny oddálily jak to jen šlo a diváci pak viděli nájezdy. V těch byli šťastnější Orli a v závěru ročníku jsme tak měli důvod k radosti.

22.02.2014 od 17:00

HC Orlová - HC Nový Jičín 3:2 sn (1:0,1:2,0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Galgonek (Blatoň), 26. Grepl (Pavliš), rozh. náj. Štefanka – 21. Gebauer (Sprušil), 23. Lehačka (Prokop). Vyloučení: 6:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 361. Průběh utkání: 1:0,1:2,3:2sn.
Orlová: Iláš (Urbánek) – Štefanka, Sznapka, Hegegy, Hoďa, Zientek, Szajter – Pavliš, Studený, Grepl – Blatoň, Galgonek, Mráz – Badžo, Diviš, Voznica
Nový Jičín: Šrámek (K. Gebauer) – Vašut, Prokop, Fišera, Cabák, Dusík, F. Chvostek – Kabeláč, R. Gebauer, Ohera, Lehačka, Sprušil, Putniorz, Macháček, Hanák, Novotný, Uhlár

Situace, kde už oba celky věděly, že na své pozici v tabulce nemohou nic změnit, sváděla k úvahám, že uvidíme bezstarostný uvolněný hokej plný šancí, který si hráči budou chtít především užít. Tak tomu skutečně i bylo, akorát emoce byly v některých chvílích vášnivější, než by se dalo očekávat, ale aspoň měl zápas zajímavější náboj.

Utkání se pro náš tým začalo vyvíjet velmi pozitivně. Už po minutě hry Blatoň před brankou perfektně našel Michala Galgonka, který ještě lépe zamířil do horního růžku a Šrámek si poprvé sáhl na puk, až když jej potupně lovil ze své sítě. Několik dalších zákroků novojičínského obra pak bylo mírně nejistých, ale další gól už v první třetině nepustil a postupně se rozchytal k brilantnímu výkonu, na jaký u něj býváme zvyklí. David Iláš rozhodně nezaostával a když si Nový Jičín také dokázal vytvořit dobré brankové přesilovky, tak v bráně předváděl svá obvyklá kouzla, tak aby vedení Orlů v první části bylo zachováno.

Vstup do té druhé však Orlům hrubě nevyšel. Vytvořili několik trestuhodných chyb a dvou z nich se také povedlo hostům využít. První gól padl poté, co Štefanka při rozehrávce udělal kličku, která mu nevyšla a o puk jej obral Sprušil. Jan Sznapka se poté příliš soustředil na souboj těchto dvou a neuhlídal Robin Gebauer, který mu pohodlně projel za zády, převzal přihrávku od Sprušila a Iláš byl proti této kombinaci bezmocný. Reagovat mohl po sólové akci Mráz, ale branku minul. Chvíli na to přišla další domácí hrubka a Jakub Lehačka uklízel přihrávku Petra Prokopa do prázdné branky. David Iláš se opět snažil, seč mohl, ale ani proti tomuto gólu nemohl nic dělat. Vedení si však soupeř užil pouhé tři minuty. Poté Pavliš našel Víta Grepla a ten pěknou ranou vyrovnal skóre. Přišly i další vyložené šance na obou stranách, ale oba brankáři měli svůj den.

Ve třetí třetině se pokračovalo v podobném duchu a Šrámek musel likvidovat velkou šanci Voznici. Na druhé straně Iláš vyrazil Prokopovu bombu na hůl Sprušila a zdálo se, že hosté znovu půjdou do vedení, ale David Iláš parádním skokem gólu zabránil. Z protiútoku hrozil Voznica a dorážel Badžo, ale Šrámek se nenechal zahanbit. S přibývajícím časem atmosféra houstla a vše vygradovalo v poslední minutě, kdy se oba celky musely bát o výsledek. Nejprve dostal puk mezi kruhy Dusík, který tvrdě vypálil, ale branku o kousek minul. Na druhé straně zase Pavliš svým typickým bekhendovým nahozením z úhlu potrápil Šrámka, kterému se puk po rameni vyšplhal až na masku a posléze vesele skotačil za jeho krkem. Novojičínský gólman ho vytřepal pod sebe, ale pohotový obránce kotouč odklidil daleko od brankové čáry.

V prodloužení mohl rozhodnout Lehačka, který se sám řítil na branku, ale David Iláš se znovu ukázal ve výborném světle. Svým typickým způsobem padl Lehačkovi pod nohy a puk mu vypíchl. Udělal si tak malou generálku na následné nájezdy, ve kterých byl také stoprocentní. Ačkoliv při něm v jednom případě stálo i štěstí, gól v rozstřelu nepustil a díky Štefankově trefě mezi Šrámkovy betony, mohli Orli sezónu zakončit vítězstvím.

Přestože hlavním strůjcem vítězství byl zejména David Iláš, pochvalu zaslouží celý tým. Vyzdvihnout můžeme i výkon Jakuba Szajtera, který netradičně nastoupil na postu obránce a s novou rolí se popasoval se ctí. Jen tím potvrdil, že kromě neuvěřitelné bojovnosti a tahu na branku má i defenzivní kvality, které prokazoval celou sezónu a trenér Marosz dobře věděl, proč při nedostatku obránců zvolil právě mladého orlovského odchovance.

Ohlasy po utkání

Daniel Marosz (Orlová): Šlo vidět, že už to bylo vlažnější, že už víceméně o nic nešlo. Ale každopádně jsme chtěli vyhrát. Začátek druhé třetiny, k tomu se nemusím ani vyjadřovat. Potom jsme to srovnali a nakonec jsme především díky gólmanově práci vyhráli.

Aleš Flašar (Nový Jičín): Myslím si, že bylo vidět, že to bylo poslední kolo. Hrálo se celkem v poklidu a já jsem spokojený. Při nájezdech jsme ale měli trošku smůly. Bod z venku určitě beru, takže panuje spokojenost. Chtěl bych poděkovat klukům za záchranu, za dobrou sezonu, za ten závěr, co jsem tady s kolegou byl, jsme spokojeni.