Orlová viděla strhující bitvu nejlepších týmů v lize!

Tomáš Salamon, 21.12.2014 Nádhernou hokejovou podívanou viděli všichni, kteří přišli na sobotní zápas s Kopřivnicí. Zápas plný zvratů, emocí, pohledných akcí a ještě hezčích gólů, okořeněný přítomností bývalé hvězdy NHL a vygradovaný nájezdovýmrozstřelem sice neskončil pro Orly vítězně, ale i tak šlo o jedno z nejhezčích utkání, jaká jsme za poslední roky na našem stadionu viděli.

20.12.2014 od 17:00

HC Orlová - HC Kopřivnice 4:5 sn (2:2,2:0,0:2)

Branky a nahrávky: 14. Divoký (Rosůlek,Voznica), 19. Hegegy (Rosůlek), 2í. Pobuda (Štefanka,Grepl), 40. Grepl (Matějíček) - 9. Štěpjak (Jašek,Mičulka), 18. Linduška (Bonk, Sluštík), 50. Suchý (Hrubý), 51. Bonk, rozhodující nájezd Štěpjak. Rozhodčí: Pelc - Binac, Lašák. Vyloučení: 5:7 navíc Novák ORL a Bartošák KOP 5+do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 711 (534 platících). Průběh utkání: 0:1,1:1,1:2,4:2,4:5sn.
Orlová: Urbánek (Pavlíček) - Štefanka, Hegegy, Tomis, Novák, Pobuda - Grepl, Matějíček, Mihal, Voznica, Rosůlek, Divoký, Mihál, Hanzl, Fibrich, Vidlák, Vysloužil, Šustek
Kopřivnice: Kozák (29. Unzeitig) - Ganos, F. Chvostek, Jašek, Bílek, Merenda, Chalupa, Petružálek - Bonk, Linduška, Bartošák, Mičulka, Macháček, Suchý, Hrubý, Klečka, Horák, Štěpjak, Kameníček
Tým nastoupil do zápasu se značnou marodkou. Chyběli Pavlas, Vaštík nebo Kytka a kvůli dvěma trestům do konce utkání nemohl hrát ani Jan Sznapka. Proto vedení klubu povolalo na střídavé starty obránce Pavla Pobudu a útočníka Josefa Fibricha z porubské juniorky.

Zápas jsme sledovali atraktivní a od samého začátku jsme viděli několik šancí na obou stranách. Orlová v sedmé minutě dostala možnost zahrát si přesilovku a vytvořila si v ní několik dobrých střeleckých příležitostí. Bohužel bez využití a co hůř ve vlastní početní výhodě jsme inkasovali. Na začátku situace byl ovšem drobný offside hostů, který sudí pustili a mělo to fatální následky. Jašek našel Martina Štěpjaka a ten uklízel puk za bezmocného Urbánka. Velmi důležité zde bylo, že obdržená branka náš tým nijak neovlivnila a ihned se začali pokoušet o vyrovnání. To se podařilo o pět minut později, kdy se Lumír Rosůlek prohnal okolo pravého mantinelu, přihrávku neuspěchal a poté předložil puk přesně na hůl Michalu Divokému, který šanci nezahodil.

V první třetině jsme se dočkali i výrazné akce v podání Radka Bonka, který ukázal svůj přehled. Přestože mu na zádech visel obránce a v cestě nahrávky stáli dva naši hráči, přihrál před branku naprosto přesně na hůl Pavla Lindušky, kterému stačilo už jen držet hůl pevně u ledu a nasměrovat puk do sítě. V té době zbývaly do konce první části dvě minuty a zdálo se, že Kopřivnice do šatny odejde posílena pocitem vedení. Ale nestalo se. Alexandr Hegegy v posledním rozhovoru říkal, že Orli musí hrát účelně a nesmí se snažit dávat pohledné branky, jako ze soutěže o zlatou helmu. Sám však předvedl akci, za kterou by zlatou helmu zasloužil na každý týden novou. Na vlastní půlce převzal puk od Rosůlka, nabral obrovskou rychlost a s nevídanou lehkostí se přes celé kluziště přes několik hráčů protáhl až před branku, kde už si s Tomášem Kozákem věděl rady.

Ve druhé třetině jsme opět sledovali drama plné emocí. Ty vyústily až v šarvátku, kterou rozpoutal Petružálek. Nejaktivněji se však angažovali Novák s Bartošákem, jejichž souboj přerostl v opravdovou bitku. Z té vyšel vítězně náš hráč a oba bijci se poroučeli do kabin. Novák byl však „odměněn“ ještě dvěma minutami navíc, které za něj odseděl Jan Šustek. V této přesilovce si Kopřivnice vytvořila několik šancí a vynutila si další faul. Více než minutu se tak naši hráči museli bránit ve třech. Největší šanci měl Pavel Linduška, který si vybruslil před bránu a pálil na rozhozeného Urbánka, který měl v tu chvíli odkrytou polovinu branky. Málokdo v tu chvíli pochyboval o tom, že Kopřivnice půjde do vedení, ale René Urbánek předvedl zákrok večera, když proti svižné ráně z bezprostřední blízkosti ještě stihl nastavit lapačku! Orli oslabení Ubránili, ale tlak, který si hosté vytvořili neustával. Horko těžko se Orli snažili alespoň na chvíli hru uklidnit a dostat se opět do tempa. Nakonec se to povedlo a přesilovou hru jsme si mohli zahrát také my. A nadělala nám spoustu radosti. Pavel Pobuda totiž vystřelil z otočky a puk z jeho hole se štěstím propadl až za Kozáka, což pro mladého obránce při jeho debutu znamenalo první gól za naše barvy. Hned po tomto gólu Kozák přenechal místo v brance Janu Unzeitigovi.

Hostům se to nelíbilo a pro vyrovnání se snažili udělat vše. Orli se však díky vstřelenému gólu po krátkém útlumu opět vrátili k předešlému výkonu a nedali jim nic zadarmo. Naopak, také hrozili a krátce před sirénou ještě vylepšili svou pozici. Po chybě Kopřivnice ve středním pásmu se Matějíček s Greplem dostali do přečíslení dvou proti jednomu a Vít Grepl po přesné Matějíčkově přihrávce rozjásal celý stadion. Do druhé přestávky v tu chvíli zbývalo 32 sekund a náskok o dva góly vypadal opravdu slibně.

Jenže nestačil. Pouhá minuta ve třetí třetině stačila na to, aby Kopřivnice vrátila na světelnou tabuli vyrovnaný stav. Orli začali poslední část zodpovědně od obrany, ale vše zhatila hrubka v padesáté minutě, kdy se před Urbánkem zjevila hned trojice osamocených hráčů soupeře. René vytáhl perfektní zákrok a po příjezdu obránců se zdálo, že nebezpečná situace bude zažehnána. Jenže přišlo několik nepříjemných odrazů kotouče a gólu Dominika Suchého už nešlo zabránit. Hned při dalším střídání sudí signalizoval výhodu pro Kopřivnici a využil toho Radek Bonk. Ten se k puku dostal za brankou, postupně u mantinelu odmítl dvojici našich hráčů, vybruslil si do střelecké pozice a prostřelil jak hradbu těl před brankou, tak i Urbánka, který na puk přes několik hráčů neviděl.

Bylo tedy vyrovnáno a začalo drama. Každý obdržený gól totiž mohl znamenat přenechání vedení v tabulce soupeři. Orlům však pro udržení první příčky stačilo díky předchozímu náskoku získat pouhý bod a to se také stalo. Jakmile oba gólmani vychytali všechny velké šance a zazněla siréna, bylo jasné, že Orli vedení udrží. Záleželo ovšem na tom, zda své vedení navýší o další bod, nebo naopak Kopřivnice z orlovského náskoku bodík ukrojí? Prodloužení nám odpověď na tuto otázku nepřineslo a nádherný zápas tak dostal dramatickou tečku, jakou si zasloužil – samostatné nájezdy.

V těch se jako první rozjel Pavel Linduška. Urbánka si položil, ale René ještě stihl vleže přirazit beton k tyči. Linduška trochu zaváhal se zakončením, protože byl příliš blízko na to, aby ležící kus výstroje přehodil, a nakonec projel okolo branky bez finálního pokusu o střelu. Na druhé straně Vít Grepl zamíchal s kotoučem a čekal, kde mu nechá Unzeitig díru. Prostoru moc nebylo a Víťova střela neprošla. Za hosty se rozjel Štěpjak, který nájezd zakončil z poměrně neobvyklé vzdálenosti. Trefil přesně a Urbánka překvapil. Za naše barvy se rozjel Voznica, který zkusil populární stahovačku Pavla Datsyuka, jež v orlovském dresu v minulosti provedli například Vít Stránský nebo Radim Valchař, ale Unzeitig jeho záměr vystihl a puk mu vypíchl.

Ve třetí sérii došlo na velmi ojedinělý souboj. Na jedné straně Radek Bonk s 1042 starty v NHL a na straně René Urbánek, který nikdy nechytal soutěž, která by se dala označit za ryze profesionální. Z papírového hlediska mělo vzhledem ke zkušenostem obou jít o souboj kočky s myší, ale nestalo se tak. René Radka vychytal a i když se to může zdát jako maličkost, tak událost, kdy orlovský gólman v krajském přeboru vychytal dvacátého nejproduktivnějšího Čecha v dějinách NHL, se navždy zapíše do historie našeho klubu. Orli však museli skórovat a výsledek zápasu měl ve svých rukou Filip Štefanka. Bohužel nedal a soupeř slavil vítězství. Přesto nikdo, kdo na orlovský stadion dorazil, nemusel litovat. Vítězná tečka by byla sice mnohem příjemnější, ale podívaná to byla opravdu náramná.