Oslabení Orli na Karvinou nestačili

Tomáš Salamon, 21.08.2015 Pracovní, rodinné a trenérské povinnosti způsobily, že Orli proti Karviné bez poloviny obrany a podstatné části útoku. Přesto s favoritem z vyšší soutěže nesehráli špatné utkání. V úvodu si vytvořili dvougólový náskok, ale posléze se přece jen projevila síla soupeře a Karviná zápas pěti góly otočila.

21.08.2015 od 17:00

HC Orlová - HK Baník Karviná 2:5 (2:1,0:2,0:2)

Branky a nahrávky: 3. Novák (Pavlát), 5. Mihal (Novák) – 10. Chomič (Bellner), 24. Malík, 28. O. Kasperlik (M. Kasperlik), 52. O. Kasperlík, 56. Deutsh. Rozhodčí: Krenželok. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 147. Průběh utkání: 2:0, 2:5.
Orlová: Urbánek (Kolář) – Sznapka, Zámecznik – Kytka, Vysloužil – Novák, T. Vaštík – Matějíček, Grepl, Divoký – Voznica, Vidlák, D. Vaštík – Mihal, Pavlát, Hanzl
Karviná: Pavlíček (30. Pútec) – Javín, Deutsh, Fišera, Malík, Barnošák, Danielčák - Vyčesaný Bellner, O. Kasperlík, M. Kasperlík, Chomič, Maj, Mládenka, Václavík, Křibík, Kalus, Juhasz, Hublík, Opavil
Ať už z pracovních nebo rodinných důvodů, či z důvodu trenérských povinností, kdy například Filip Štefanka byl s malými Orlíky na turnaji, chyběla téměř celá obrana a v útoku byla absence také velká. Znát byla zejména nepřítomnost Robina Pavlase a například Vít Grepl stihl doběhnout na poslední chvíli z práce a bez rozbruslení šel rovnou na úvodní buly.

Přesto Orlům vyšel začátek. Ve třetí minutě se do pásma prokličkoval Jakub Hanzl a i když jeho útočná akce ještě gólem neskončila, tak Jiří Pavlát a Michal Novák věděli, co s pukem. O dvě minuty později bylo ještě veseleji. Michal Novák si rovnal puk ne střelu, ale ta mu nesedla a nechal kotouč za sebou. Ujal se jej však Patrik Mihal, který bekhendovým blafákem Pavlíčka překonal. V tu chvíli vypadalo vše náramně a nejeden orlovský fanoušek už v koutku duše myslel na to, jak by to bylo skvělé hned na úvod přípravy porazit druholigového soupeře. Jenže v hokeji to bohužel takto jednoduše nefunguje. Do konce zápasu zbývalo ještě hodně času a ten pak potvrdil, jak se v této hře může vše rychle obrátit. První rána přišla už v desáté minutě, kdy na Urbánka nejprce dotíral Bellner. Toho ještě orlovský gólman s vypětím sil dokázal zastavit, ale na dorážku Václava Chomiče už byl krátký.

První třetina se ještě dohrála za vyrovnaného počtu šancí na obou stranách a doba, kdy oba celky hrály s kotoučem byla taky poměrně rovnoměrně rozložena. Ovšem od druhé třetiny, Karviná začala přiostřovat a postupně přebírat utkání do svých rukou. Hned na začátku prostřední části se musel René Urbánek dvakrát pořádně vytáhnout a chytit dvě šance, které zaváněly gólem. Poté však ve čtyřiadvacáté minutě šel na trestnou lavici Vít Grepl a na střelu Tomáše Malíka do prázdné branky už orlovský gólman yyšachovaný pěknou kombinací nestačil. V šestadvacáté minutě zahrozili také Orli, ale Pavlíček byl připraven. Protiútok Karviné ztroskotal, ale posléze se zpoza branky do brankoviště snažil protlačit Barnošák. Urbánek držel puk před čarou seč mu síly stačily a Barnošák stále dotíral. Situaci pomohl vyřešit Michal Novák, který se soupeřem udělal pořádek. Další branku Karviné však oddálil jen o minutu. Ondřej Kasperlík vybruslil před branku, nikým nekrytý míchal kotoučem a čekal, až Urbánek padne k zemi. Poté už nebyl problém nekompromisně zavěsit pod horní tyč.

Šlo vidět, že mají více natrénováno. My už jsme ke konci začali odpadat.Martin Vidlák, útočník HC OrlováMohlo být ještě hůř, když v polovině druhé části šli Orli do tří, ale nebezpečnou situaci po necelé minutě zmírnilo vyloučení jednoho z hostů. Při následné hře čtyři na čtyři ujel obráncům Jakub Hanzl, který však nepřehodil Pútece, který po polovině zápasu nahradil Kamila Pavlíčka. V následné zkrácené přesilovce měl velkou šanci i Jiří Pavlát, ale také puk do branky nedostrkal.

V úvodu třetí třetiny byl hákován Voznica a Orli hráli přesilovku. V oslabení však ujel Foltýn a tváří v tvář Urbánkovi zkusil bekhendový blafák. Orlovský brankář s ním zvládl couvat a jeho zakončení schoval do lapačky. Kromě střely Grepla už během této přesilovky žádná šance nepřišla. V polovině poslední části naopak dostala možnost přesilovky Karviná a v její exekuci byla úspěšnější. Ondřej Kasperlík vybojoval puk, rozjel se na branku a kličkou do forhendu Urbánka překonal. O chvíli později pálil od modré Zdeněk Deutsch a Urbánek jeho střelu neudržel. Do konce sice ještě nějaký čas zbýval, ale bylo zjevné, že karvinští hokejisté mají více sil a zápas už si vzít nenechají.

Přesto však šlo pro Orly o důstojné utkání. Nelze se vymlouvat na nekompletní kádr, ale při střízlivé úvaze a přičtení faktu, že hlavní rozdíl znamenaly dvě využité Karvinské přesilovky, nelze brát prohru 2:5 nikterak zavrženíhodně. Do gólu na 2:4 šlo stále o otevřené utkání a je třeba věřit tomu, že v plné síle by náš tým druholigové mužstvo minimálně potrápil až do závěrečné sirény. Více o skutečné síle kádru může napověděl středeční zápas proti polské Polonii Bytom, kdy už by mělo nastoupit více opor včetně Petra Prokopa.