Polská Bytom byla nad síly Orlů

Tomáš Salamon, 26.08.2015 Soupeř z polské nejvyšší ligy byl nad síly kádru Orlů připravujícího se na sezónu v krajském přeboru. Dvě třetiny zvládli držet krok, ale v té poslední je Polonia definitivně zlomila.

26.08.2015 od 18:00

HC Orlová - Polonia Bytom (POL) 2:6 (0:1,1:1,1:4)

Branky a nahrávky: 34. Novák (Grepl), 55. Mihal (D. Vaštík) - Przygodzki, Salamon, Degtyaryov, Kłaczyński, Cgojevs, Demyanyuk. Diváci: 107. Průběh utkání: 1:0,1:1,1:6,2:6.
Orlová: Kolář (Urbánek) - Sznapka, Zientek - Tomis, Vaštík - Novák, Vysloužil - Matějíček, Grepl, Voznica - Mihal, Vidlák, Hanzl - Šustek, Pavlát, Filip - Kameník
Polonia Bytom (POL): Kraus (40. Zdanowicz) - Dorszewski, Działo, Falkenhagen, Orłowski, Owczarek, Stępień, Uherek - Bajon, Dybaś, Frączek, Kłaczyński, Krzemień, Martyniak, M. Mazur, D. Mazur, Mularczyk, Salamon, Słodczyk, Wcisło, Wieczorek
Ani tentokrát nebyli Orli kompletní. Petr Prokop nemohl nastoupit kvůli nemocenské dovolené a Filipa Štefanku vyřadil ze hry zánět v rameni.

Zápas začal vlažně a v prvních minutách žádný větší rozruch nepřicházel. Od třetí minuty se však David Kolář už musel začít činit, ale odolával pouze do času 4:23, kdy jej překonal nikým nekrytý hráč. Soupeř pokračoval v nátlaku, který zbrzdilo až vyloučení po devíti minutách hry. V přesilovce to zkoušel Voznica, poté po pěkné kombinaci z první Grepl a dvakrát David Vaštík, ale nikdo se neprosadil. V závěru přesilovky pak naši navíc propadli a soupeř se hnal ve třech proti jednomu. K našemu štěstí zakončující hráč odkrytou klec minul. Postupem času se Orli začali osmělovat a také párkrát dokázali soupeře zahnat do úzkých. Nejblíže gólu byl Šustek, na kterého čekala opuštěná klec, ale z ostrého úhlu trefil pouze boční síťku branky. Na stavu 0:1 po první třetině se tak nic změnit nepovedlo.

Hned v první minutě druhé části Orli dostali možnost přesilovky. V té zívala odkrytá klec na Víta Grepla, ale Kraus v brance předvedl raketový přesun a gól z hole orlovskému útočníkovu ukradl. Početní převaha zůstala nevyužitá a dvě minuty na to přišla šance na reparát. Ten se nepovedl. V polovině zápasu se musel dvakrát předvést David Kolář. Nejprve se přesunul ke druhé tyči, když soupeř zakončoval do odkryté klece. Poté zlikvidoval ještě samostatný únik, když vytěsnil puk na tyč a zvládl jej ještě přikrýt. To se však neobešlo bez vyloučení Michala Nováka. Oslabení Orli přečkali bez problémů a chvíli na to se mohli radovat s vyrovnání. Polský brankář vyrazil puk před sebe a byl to právě Michal Novák, kdo puk dorazil do klece. Byla škoda, že když se naši nadechli ke vzdoru, zradilo je střídání a šli do čtyř za hru v šesti. V přesilovce Kolář neudržel puk na čáře a Bytom byla opět ve vedení. V závěru druhého dějství vystrašil všechny přítomné Jan Šustek, který nezvládl svou rychlost, poroučel se k zemi a v plné rychlosti nerazil hlavou do mantinelu. Naštěstí se rychle otřepal a obešel se bez vážnější újmy.

Třetí část nezačala pro našel barvy příliš šťastně. Po minutě a půl totiž soupeř totiž procedil další ušmudlaný puk za Koláře a navýšil svůj náskok. Vyrovnání měl záhy na holi vysloužil, ale puk před odkrytou klecí nezpracoval. Ve čtyřicáté sedmé minutě přišla další rána a tentokrát je třeba složit poklonu polskému hráči za famózní střelu. Nechytatelnou ranou ze střední vzdálenosti poslal kotouč přesně pod horní tyč, od které se puk nekompromisně odrazil za čáru. Našim borcům začaly postupně docházet síly, v jednapadesáté minutě přišla další rána a skóre 1:5 už moc přívětivě nevypadalo. Pak se Poláci prosadili znovu v přesilovce a bylo jasné, že Orli s Bytomí solidní výsledek neuhrají. Posléze se jiskřilo za hostující brankou, kdy došlo na menší potyčku. Nejaktivněji se do ní zapojili Voznica a Owczarek, ale nešlo o nic vážného a rozhodčí rozdal jen osobní tresty. Fanoušků na zimní stadion dorazilo jen něco málo přes stovku, ale nakonec dostali ještě jeden důvod k radosti, když puk z bezprostřední blízkosti za gólmana dostal Patrik Mihal.

Ohlasy po utkání

Daniel Marosz, Orlová: Šlo vidět, že soupeř má víc natrénováno a nabrusleno. Jinak si myslím, že po stránce technické připravenosti nešlo o takový rozdíl. Jen se ukázalo, že někteří naši mladší hráči na sobě budou muset ještě hodně zapracovat, protože ten hokej mezi juniorským a mužským hokejem je obrovský.

Celý rozhovor s Danielem Maroszem čtěte zde.