Benešov pokořen. Orli po třech kolech stoprocentní

Tomáš Salamon, 03.10.2015 Po nevyzpytatelném Šternberku a nepříjmeném Krnovu nás čekal další neoblíbený soupeř. Horní Benešov, který nás loni dokázal obrat o více bodů, než mistrovská Kopřivnice. Letos však Orli kontrolovali zápas. Lepší byli od začátku do konce a klíčové momenty si pohlídali.

03.10.2015 od 17:00

HC Orlová - TJ Horní Benešov 4:1 (1:0,3:1,0:0)

Branky a nahrávky: 6. Prokop (Voznica), 21. Pavlas (Grepl), 25. Matějíček (Prokop, Voznica), 40. Vaštík (Vidlák, Voznica) – 30. Čermák (Přibyla, Bensch). Rozhodčí: Jeřábek - Novák, Orság. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 373 (143 platících, 60 permanentek, 170 školy a školky). Průběh utkání: 3:0,3:1,4:1.
Orlová: Urbánek (Kolář) Štefanka, Sznapka, Prokop, Tomis, Zientek, Zámečník, T. Vaštík – Grepl, Pavlas, Matějíček, Voznica, D. Vaštík, Dýrr, Vidlák, Mihal, Hanzl, Lenomar, Šustek, Vysloužil.
Horní Benešov: Kober (Tenfler) – Bendík, Pavelek, Podzimný, Přibyla – Hejhal Štindl, Bensch, Ryška, Čermák, Zigmund, Křesťan, Vlašánek, Lhotský, Fraš, Vaněk

Začátek byl ospalejší. Na první vážnější šanci jsme čekali do šesté minuty, ale hned z ní byl gól. Voznica si pěkně obhodil dva hráče a tím vytvořil situaci dva na jednoho. Na druhé straně najížděl Petr Prokop, který od Jakuba okamžitě obdržel přihrávku a nezaváhal. Poté přišlo v krátkém sledu vyloučení na obou stranách. Při hře čtyři na čtyři dvakrát pálil Tomis a jeho druhá střela byla zvláště nebezpečná. Vlašánek však našel puk v rukavici. Po dalším vyloučení hostujícího hráče měli Orli zkrácenou přesilovku, ve které to zkoušel Voznica. Puk gólmanovi vypadl, ale za čáru neprošel. O chvíli později byl Voznica při dalším průniku podražen a hosté šli na 25 sekund do tří. Nutno dodat, že hostující hráč dostal čtyři minuty. V přesilovce dostal puk před odkrytou klec Tomis, ale trefil pouze Kobera, který se hbitě přesunul. Hosté dlouhé oslabení přestáli a po jeho vypršení z trestné lavice vyskočil za obranu Křesťan a Urbánek musel předvést velice těžký zákrok. V poslední minutě první části se pěkně mezi obránci uvolnil Šustek a střelou do protipohybu brankáře pěkně protáhl. Kober se natáhl jak široký, tak dlouhý a gólu zabránil. Podobně nebezpečnou ránu vyslal Prokop, ale ani on nebyl úspěšný a hosté se štěstím ubránili stav 1:0 po dvaceti minutách.

Na začátku druhé části se naši beci hrubě nepohodli a nikým nekrytý Štindl dostal namazáno přímo před Urbánka. Orlovský gólman svůj tým v pravou chvíli podržel. Štindl neuspěl ani při své další ráně a naopak se Orli radovali z protiútoku. Grepl se prohnal po levém křídle a před brankou našel Robina Pavlase, který přesně zamířil. Ke gólu měl blízko i Voznica, kterému chybělo pouze zvednout puk nad ležícího gólmana. Následně šli Orli do oslabení, ale nelámali si s tím halvu. Prokop dostal puk na modré, dvěma rychlými kroky ukázal obránci záda, naznačil střelu, přihrál na druhou stranu Marku Matějíčkovi a tomu stačilo jen trefit odkrytou polovinu branky.

V polovině druhé části hosté hráli v ponechané výhodě a dostali se do šance. Zdálo se, že Urbánek má situaci pod kontrolou a tomu podlehli i domácí hráči. Nechali svého gólmana na holičkách a ten, i když vychytal dvě nepříjemné dorážky, nakonec musel kapitulovat. Střelcem šťastné branky z dorážky byl Vít Čermák. Chvíli na to šli Orli zase do čtyř. V oslabení ujel sám na branku Voznica, ale na Kobera si nepřišel. Když už pak všichni mysleli na druhou přestávku, tak z otočky přesně trefil horní růžek nad Koberovou lapačkou David Vaštík a před třetí části vystřelil uklidňující gól pro domácí. Ještě větší klid pak přineslo hákování Lhotského, který zmařil dobrou šanci Mihala. Do třetí třetiny domácím zůstala minuta a pětačtyřicet sekund přesilovky.

Tu nevyužili a naopak se po jejím vypršení museli dvě minuty bránit. Všechno však zvládli a tříbrankový náskok udrželi. Poté se hrálo dlouho bez přerušeni i bez větších šancí a než se člověk nadál zbývalo deset minut do konce. V dalším průběhu Orli šli do čtyř ještě dvakrát, ale ubránili se a ospalou třetí třetinu dovedli do úspěšného konce.

Ohlasy po utkání

Daniel Marosz, trenér Orlové: Z naší strany to byl bojovný výkon. Škoda jen těch neproměněných šancí, co kluci nedali do prázdné branky. Být to silnější soupeř, klidně nás to mohlo mrzet. Je to ponaučení do dalších zápasů, musíme zpřesnit koncovku, uklidnit se.

Antonín Pražák, vedoucí Horního Benešova: Máme velkou marodku, hrajeme bez obrany. Kromě dvou obránců to byli samí náhradníci. Doplatili jsme víceméně na obranu.