Orli si zastříleli. Uničov rozprášili výsledkem 7:1

Petr Sobol, Tomáš Salamon, 24.01.2016 Orlová napravila poslední zaváhání se Studénkou a v sobotu zdolala Uničov. Proti nevyzpytatelnému soupeři měli domácí po celou dobu navrch a nakonec zvítězili vysoko 7:1. Po dvou brankách dali Štefanka se Šustkem a Orli tak uhájili náskok v čele tabulky.

23.01.2016 od 17:00

HC Orlová - HC Uničov 7:1 (2:0, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 6. Štefanka (Pavlas, Grepl), 15. Kytka (Dýrr), 26. Voznica, 28. Šustek (Grepl, Pavlas), 44. Štefanka (Voznica), 45. Dýrr (Vaštík), 46. Šustek (Pavlát) – 30. Sršeň (Handl). Rozhodčí: Krenželok. Vyloučení: 3:5 + Zámecznik (ORL) odpískáno TS, A. Peč (UNI) 10 min OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 222 (162 platících, 60 permanentky). Průběh utkání: 4:0,4:1,7:0.
Orlová: Urbánek (40. Kolář) - Štefanka, Sznapka, Zámečník, Kytka, Zientek, Tomis, Prokop - Grepl, Pavlas, Matějíček, Voznica, Rosůlek, Vaštík, Zakuťanský, Dýrr, Hanzl, Kotásek, Lenomar, Pavlát, Šustek
Uničov: Axmann (46. Řoutil) - Paška, Gerhát, Navrátil, Syrůček - Kundrátek, Handl, Sršeň, A. Peč, Galuška, Žajgla, Spěvák, L. Peč

Tento zápas nepatřil do série těch, které by měly vláčný úvod. Hosté po minutě hry dostali možnost zahrát si přesilovku a v té za Urbánkem zvonila tyč. Jinak však hosté příliš nehrozili a poté dostali možnost přesilovky také orlovští. Ti už byli úspěšnější. Nejprve se po dobré kombinaci neprosadil Grepl, ale Filip Štefanka už svou bombou gólmana probil. V osmé minutě předvedl pěkné sólo Voznica a chvíli na to ještě pěknější Prokop, ale ani jeden z nich nebyl za své parádičky odměněn gólem. Na druhé straně se pěkně před branku protáhl Syrůček, ale Urbánek se nenechal nachytat. Dobré šance si na naší straně vytvořili Vaštík nebo Dýrr, ale Axmann odolával. Ani on ale nebyl všemocný. V patnácté minutě Dýrr vyhrál buly na hůl Martina Kytky a ten se štěstím Axmanna propálil.

Na začátku druhé části se zdálo, že si orlovští ještě neuvědomili, že přestávka skončila. Několikrát nechali trestuhodně před brankou nikým nekrytého Tomáše Sršně mladšího. Poprvé bylo štěstí, že k němu křižná přihrávka neprošla, jinak by byl Urbánek bez šance, ale ani z toho se naši borci nepoučili a dál jej nehlídali a Sršeň dostal ještě dvakrát nabito do gólové pozice. Poprvé jeho střela olízla tyč a podruhé se vytáhl René Urbánek. Naštěstí byl Sršeň dostatešným strašákem na to, aby se naši hráči sebrali a další podobné excesty nedopustili.

Na konci dvaadvacáté minuty vystihl hostující rozehrávku Kotásek a jel sám na branku. Axmanna si rozhýbal a vypálil do odkrytého prostoru. Bohužel se puk odrazil od tyče ven. Chvíli na to se podobný kousek povedl Jakubu Voznicovi. Ten se sám na gólmana hnal navíc s Roslůkem, ale šance se naskytla tak nečekaně, že hráči neměli dobré rozestavění a najížděli oba ze stejné strany. Proto to Jakub vzal na sebe a Axmanna překonal kličkou mezi betony. Další branku si připsal o tři minuty později Jan Šustek, který dorazil Greplovu střelu. Poté Voznica s Rosůlkem už přešperkovali své přečíslení dva na jednoho a i když hosty vyšachovali dokonale, přesné zakončení nepřišlo. Sám na branku jel podruhé v zápase Jan Kotásek, tentokrát zkusil zakončit do bekhendu, ale na Axmanna si nepřišel ani tentokrát. Další krásnou stahovačku předvedl Voznica a Axmann opět musel čelit osamocenému nájezdníkovi, ale znovu byl výborný a gól nepustil. Chvíli na to Orli předvedli ťukes na jeden dotek, na jehož konci stál Vaštík, ale ani ongólmana nepřekonal. Orli předváděli jednu pěknou akci za druhou a Axmann měl hodně perný den. Nápor zvládal skvěle a zvlášť Jakub Voznica by mohl vyprávět, kolikrát si na něm vylámal zuby. V šestnácté minutě mu totiž hostující gólman lapil další únik i následnou střelu. Minutu před koncem druhé části Grepl připravil gólovku pro Matějíčka, ale Axmann předvedl další hbitý přesun. Přestože to byli naši hráči, kdo obléhal branku, tak soupeř ještě před sirénou dokázali snížit. Mohlo být ještě hůř, protože hosté v závěru prostředního dějství dostali možnost přesilovky a v té si vytvořili velké šance, ale vše zachránil v pohodě chytající René Urbánek. Čímž se také rozloučil s tímto zápasem a pro třetí třetinu přenechal prostor svému náhradníkovi Davidu Kolářovi.

Ten se mohl stejně jako všichni ostatní na začátku druhé třetiny uklidnit, jelikož Orli navýšili o další dvě trefy zásluhou Filipů Štefanky a Dýrra. Další šťastný gól pak dal Jan Šustek a bylo vymalováno. Osm minut před koncem ujel Galuška a byl faulován. Sudí nařídil trestné střílení, se kterým si Kolář poradil. Bylo jasné, že za stavu 7:1 v polovině třetí třetiny soupeř s jedenácti hráči do pole nic nezmůže a utkání se dohrálo v poklidu. Orli měli nadále převahu, ale Řoutil, který po sedmé brance nahradil Axmanna v hostující svatyni, zůstal stoprocentní i v přesilové hře pět na tři. Orli si tak připsali další tři body a nadále vládnou krajské lize. Studénka, coby hlavní konkurent v boji o titul měla v zápase s Rožnovem mírné problémy, jelikož v první části dvakrát prohrávala, ale nakonec zápas zvládla a zvítězila 5:2. Proto se tak nic nemění na situaci, že Orlová vede tabulku o tři body a má k tomu zápas k dobru.