Orli potvrdili roli favorita. Šternberk porazili 5:1

Petr Sobol, Tomáš Salamon, 30.01.2016 Zápas Orlové se Šternberkem, tedy prvního týmu tabulky s posledním, dopadl tak, jak se očekávalo - vítězstvím domácích. Orli na svého soupeře vlétli a už v páté minutě vedli 2:0. Domácí, kteří v zápase točili čtyři formace, se v první třetině bavili hokejem a vymýšleli pohledné akce. Pak se ale tempo zadrhlo a výsledkem byl konečný výsledek 5:1.

30.01.2016 od 17:00

HC Orlová - TJ HC Šternberk 5:1 (2:0, 1:0, 2:1))

Branky a nahrávky: 3. Kotásek (Pavlát, Šustek), 5. Prokop (Vaštík), 38. Voznica (Lenomar), 52. Pavlas (Grepl, Matějíček), 59. Prokop (Grepl, Matějíček) – 57. Smejkal (Heš). Rozhodčí: Krenželok - Majetný, Novák. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 184 (124 platících, 60 permanentky). Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1
Orlová: Urbánek (31. Kolář) - Štefanka, Sznapka - Prokop, Zámecznik - Kytka, Zientek - Matějíček, Pavlas, Grepl - Lenomar, Vaštík, Voznica - Zakuťanský, Dýrr, Divoký - Kotásek, Pavlát, Šustek

Zápas začal jednoznačnou domácí převahou. První gól měl na holi po dvou minutách Divoký, ale kotouč se mu svezl z čepele a pomalu se klouzal k čáře, kde jej gólman jej stihl stáhnout. Zklamání z nevyužité šance ale netrvalo dlouho. Pár sekund na to totiž Kotásek dorazil střelu Pavláta a radost byla na světě. Dvě minuty poté si Petr Prokop šikovně vyměnil puk s Vaštíkem a tvrdou ranou z první nádherně poslal puk k tyči. Následně Kotásek s Šustkem a Pavlátem motali hostům hlavy v jejich pásmu a další branka byla na spadnutí, jenže gólman odolal. Blízko ke gólu měl i Vaštík, který mířil do odkryté klece, ale trefil holeň obránce. Velké šance měli i Voznica a Lenomar, ale hostující brankář s velkým štěstím odolával, přestože jistotou příliš neoplýval. I když měli naši jednoznačně navrch, hosté také hrozili. Obzvlášť jejich individuální průniky přes obranu byly velice nebezpečné a René Urbánek svůj tým musel v rozhodujících momentech podržet. V osmnácté minutě se po pravé straně pěkně protáhl Grepl, ale ani jeho práce nebyla odměněna gólem. Na druhé straně musel Urbánek hasit další samostatný únik soupeře a opět vynikl, když bylo třeba. Za první třetinu totiž vychytal několik šancí, které klidně mohly skončit gólem a jelikož jeho spoluhráče vpředu trápila koncovka, byly jeho zákroky pro vedení 2:0 klíčové.

Druhá třetina pokračovala ve stejném duchu. Orli měli převahu, ale hostující gólman štěstí. Naopak Urbánek musel při ojedinělých výpadech hostů čarovat. V polovině zápasu jej nahradil Kolář, který hned z první střely po úniku hostujícího hráče inkasoval, nicméně sudí rozpažil, přestože se puk odrazil od vnitřní tyče. Zde musíme sportovně přiznat, že se hosté cítili právem ukřivděni, protože komentátorské stanoviště pro onlajny je přímo nad brankou a zřetelně šlo vidět, že puk opravdu do branky prošel. Od tyčky se odrazil do horní části vnitřního oblouku v protějším rohu a vyletěl z brány. Sudí zde sice pochybili, ale není na místě jim za to spílat, jelikož z úrovně ledu a navíc z pozice, ve které stál čárový, jenž rozpažil, rozhodně neměl tak dobrý výhled jako fanoušci na vyvýšené tribuně, či přímo za brankou. Je dost možné, že kotouč ze svého úhlu přes brankovou konstrukci neviděl. Hosté měli možnost na vstřelení gólu hned vzápětí, kdy jim orlovská obrana nabídla další dva úniky, ale Kolář puk z branky lovit nemusel, přestože o něm neměl dobrý přehled. Dobrou zprávou pro nás bylo, když se v osmatřicáté minutě prosadil Voznica, který se prokličkoval před branku a zakončil mezi betony. Tento gól znamenal vzhledem k chabé koncovce a výpadkům obrany před přestávkou velké uklidnění. Udržet toto skóre pomohl i David Kolář, který krátce před sirénou ještě hasil další problémy a s pomocí tyče dokázal zařídit, aby se na skóre po druhé třetině nic dalšího nezměnilo.

Před poslední částí se čekalo, že soupeři, který přijel v jedenácti lidech do pole, dojdou síly a Orli prolomí smůlu v koncovce, nicméně ani jedno se nestalo. V úvodu třetí části se Šustek zpoza branky natlačil do brankoviště a gól mu utekl jen o kousek. Což je ohromná škoda, protože šlo vidět, jak mu dvě branky z předchozího utkání zvedly sebevědomí a celý jeho čtvrtý útok s Pavlátem a Kotáskem byl hodně vidět. Ale šance měli i ostatní. Sám na branku jel Zientek. Gólmana si pěkně rozhýbal, ale nedokázal jej překonat. Gól dal až ve dvaapadesáté minutě Robin Pavlas, který po závaru napálil do branky kotouč, jenž pro něj už ve zdánlivě ztracené situaci uvolnil Grepl. Ve dvaapadesáté minutě si Orli zahráli první přesilovku, ve které trefili tyč. Poté Sznapka dorážel Štefankovu střelu, ale gólman, který v úvodu zápasu působil křečovitě, postupem času díky promarněným šancím Orlů nabral sebevědomí a čaroval i tentokrát. Čtyři minuty před koncem ujel jeden z hostů a Kolář při zákroku upustil hůl, za což následovalo trestné střílení, které orlovský gólman vychytal. Hosté se přece jen také dočkali. Prosadil se Smejkal, který Koláře překonal ze střední vzdálenosti. Orli dostali dvě minuty před koncem možnost další přesilovky a tu využil krátce po jejím začátku přesnou ranou mezi betony Petr Prokop. Další gól už nepadl a naši kluci udrželi skóre 5:1, které sice vypadá jako hladké vítězství a klidně i hladkým být mohlo, nicméně by se nikdo nedivil, kdyby soupeř některou ze šancí využil a zápas zdramatizoval. Hlavním důvodem toho, že ze začátku jednoznačné utkání mohlo nakonec mít pro náš tým fatální následky, bylo opět neproměňování šancí, které náš tým trápilo už dříve. Hlavní však je, že vše dobře dopadlo a i když občas hodně hořelo, kluci zápas zvládli a tři body získali. Studénka totiž vyhrála v Uničově a Orli jí svým vítězstvím znemožnili vyrovnat bodový účet souboje o titul, který na dálku svádí.

Ohlasy po utkání

Daniel Marosz, trenér Orlové:Pro nás to jsou důležité body. První třetina byla slušná po herní stránce, koncovka byla slabší. Pak už to bylo horší. Ale těžké, když soupeř přijede v tak málo lidech. My jsme hráli na čtyři lajny, aby si zahráli všichni, ale tím pádem se kluci nedostanou tolik do tempa.