"Plním, co řekně trenér, abych byl týmu prospěčný," říká dříč Pavel Kaleta

Tomáš Salamon, 03.11.2016 Naposledy jsme vám nabídli rozhovor s elitním střelcem dorostu Břetislavem Jančarem. Nyní jsme zvolili typově úplně odlišného hráče, který však také patří mezi klíčové členy týmu. Pavel Kaleta sice nesbírá body jako na běžícím páse, zato na ledě předvádí maximální nasazení a odvádí spoustu "neviditelné" práce, která je neméně důležitá přestože se v osobních statistikách neprojeví. "Je to dříč, vždycky maká naplno a hlavně je to poctivký a slušný kluk," váží si Pavlova přínosu pro tým i trené Petr Tomis.

Máte za sebou výhru 5:0 ve Valmezu. Byl ten zápas tak jednoznačný, jak vypadá výsledek?

V první třetině byla hra vyrovnaná a hrálo se s v solidním tempu. První šance měli sice kluci z Valmezu, ale naštěstí je neproměnili a to byly asi rozhodující momenty utkání. Nám se podařilo skórovat až ke konci třetiny, kdy Machy vystřelil z mezikruhů a propálil gólmana. Na začátku druhé třetiny jsme navýšili skóre a pak už jsme měli zápas pod kontrolou. Třetí třetina se prakticky již jen dohrávala, kdy jsme soupeře už nepouštěli do žádných vyložených šancí.

Co bylo pro váš výkon v zápase klíčové?

Dobrá pohoda před zápasem a taky jsme si na tento tým hodně věřili. Důležité také bylo, že jsme po delší době hráli v plné sestavě.

To mi připomíná, že do Kopřivnice jste v září jeli bez osmi hráčů základní sestavy. Jak bys shrnul tehdejší náročné utkání?

I za této situace jsme se snažili hrát se soupeřem vyrovnaný hokej a to se nám dařilo až do konce druhé třetiny. Ve třetí třetině nám už došly síly a soupeř toho využil a nakonec zvítězil.

V sezoně se vám daří se střídavými úspěchy. Vstoupili jste do ní dobře, ale pak vás srazila marodka. Začínáte se nyní znovu dostávat do herní pohody?

Ano, marodky už máme doufám za sebou a také nám výrazně pomohla posila týmu o 2 hráče, konkrétně Čipyho a Aldy.

Jaký to byl zážitek otočit na domácím ledě proti Frýdku-Místku zápas z 0:5 na 6:5? Kde vzal tým na toto sílu?

Zážitek to byl obrovský. V tomto zápase se ukázalo, že i za nepříznivého stavu se dokáže náš tým semknout a bojovat až do konce utkání.

Jsi hráčem, který sice nedává moc gólů, ale zato dře naplno a udělá spoustu práce, která není vidět a přesto je pro tým hodně důležitá. Jak svou roli v týmu vnímáš?

Nikdy jsem nebyl typ hráče, který dává hodně gólů. Snažím se plnit úkoly, které mi trenér přidělí a tím být týmu prospěšný. Myslím si ale, že spíše patřím mezi tvořivé hráče než vyložené střelce.

Máš nějaký hokejový vzor?

Líbí se mi hodně hráčů, ale hokejový vzor vyloženě nemám.

Čeho bys chtěl v hokeji jednou dosáhnout?

Konkrétní cíl si zatím nedávám, nechávám tomu volný průběh a uvidíme, kde se až s hokejem dostanu. Hokej hraju, protože mě baví a mám zde spoustu kámošů, se kterýma je sranda jak v kabině tak i mimo led.

Dovedeš si představit, že bys někdy hrál za A tým Orlové?

Představit si to dokážu, ale v příštím roce je přede mnou teprve starší dorost a uvidím, jak se mi bude do budoucna dařit.

Co bys vzkázal rodičům, kteří by chtěli své dítě přihlásit na hokej?

Určitě ať své děti přihlásí, za zkoušku nic nedají, ale ty děti hlavně musí samy chtít. Je to sice časově náročné i se spojením se školou, ale stojí to za to.