Odplata za derby je tady. Bude úspěšná?

Petr Sobol, 04.01.2011 Když se orlovský hokejový fanoušek podívá do kalendáře, lepší start roku 2011 si snad ani nemůže přát. V sobotu do Plus Oil Arény dorazí vedoucí Šumperk, který zde ukončí základní část, ale ještě předtím je na programu hokejová lahůdka. Podruhé v sezoně všichni napjatě očekávají derby s Havířovem, kterému má Orlová co vracet. V prvním duelu padla doma 1:5 a tak všichni příznivci Olejářů věří ve velkou odplatu.

Tento článek patří k zápasu HAV - ORL 1:0

To ale nebude snadný úkol. Hokejisté Havířova před sezonou řešili existenční problémy, byli rádi, že letošní sezonu zahájili a chtěli ji také v klidu dohrát. V Havířově se však vytvořil kvalitní tým, který ve městě rozpoutal hokejový boom. AZ v roce 2010 předváděl výborné výkony, díky kterým minulý rok zakončil na druhé příčce právě před Olejáři.

Zatím rozhodující tříbodový náskok si havířovští hokejisté vytvořili v Orlové, kde osmadvacátého října před fantastickou kulisou a vyprodanou Plus Oil Arenou vyhráli až překvapivě vysoko 5:1. Tato výhra přelila rivalské misky vah na stranu Havířova, ale už ve středu může být vše jinak. Co však jiné nebude, je divácká kulisa. Čeká se, že padne rekord ligy. V Havířově vyhlížejí tři až pět tisíc fanoušků. Pomohou k tomu i orlovští příznivci, kteří vypravují do Havířova pět autobusů. Ti další pojedou po vlastní ose.

V hledišti se tak dá čekat pořádná vřava. A ta se nejspíš strhne od prvních minut i na ledě. Hráči obou týmů se hodně dobře znají, mnoho z nich působilo ať už na jedné, či na druhé straně. Jedním z nich je Martin Potočný, loňský kapitán Orlové, který před sezonou změnil barvy. A v závěru posledního derby dostal naloženo od Marka Ivana, který následně „vyfasoval“ šestizápasový trest.

Kvůli trestu ve hře nepomůže Havířovu v derby další loňský hráč Orlové. Nejproduktivnější bek AZ Petr Prokop má nucenou pauzu. I bez něj je ale tým Havířova silný. Oporou v brance je Adam Vrba, který zářil v Orlové. Pravidelně se střídá s Lukášem Danečkem, který má statistiky ještě o setinku lepší. Největší nebezpečí hrozí od osmnáctigólového Roberta Říčky, který si připsal dalších dvacet asistencí. O sedm kanadských bodů méně má Jan Maruna, patnáct tref zdobí Víta Stránského, o čtyři méně přidal Robert Najdek. Při neúčasti Prokopa bude nejproduktivnějším bekem Jiří Krisl, který má na kontě osm branek a devět asistencí.

Flašarův celek ale nezůstává pozadu. Jména jako Ivan, Luka, Moravec, Valchař, Mikšan, Javín a další už samy o sobě něco znamenají. Hlavně na nejproduktivnějšího Olejáře Marka Ivana (14+19) bude v Havířově zaměřena velká pozornost. Na střelecké vlně se stále drží Vladimír Luka, David Moravec se před koncem roku zase rozehrál k výborným výkonům. Otázkou zůstává, kdo z trojice Šafránek, Gleich a Žídek dostane přednost v brance. Postaví se do ní talentovaný mladík, který zazářil v posledních dvou duelech?

Před novým rokem Havířov vydoloval vítězství ve Valašském Meziříčí až po nájezdech, aby následně padl 0:3 v Přerově. Olejáři rozstříleli 9:2 Uničov a 7:2 Frýdek – Místek. Nyní se ale všechny podobné počty nulují. Je tu derby, které bude úplně odlišné, plné soubojů, krásných akcí a doufejme, že i vítězného konce Orlové.

Sestavy týmů v minulém kole:

HC Plus Oil Orlová: Žídek - Tomis, Grygar, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Hegegy, Galvas, Samiec, Sznapka.

AZ Havířov: Vrba - Prokop, L. Zientek, Krisl, Machálek, Balčík, Jurčík, M. Zientek - Maruna, Najdek, Klimša, Stránský, Potočný, Sztefek, Pavlas, Říčka, Pechanec, Brezani, Toman

Poslední vzájemný zápas – 13.kolo, čtvrtek 28.10.2010

HC Plus Oil Orlová - AZ Havířov 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 45. Kraft (Flašar, Ivan) - 13. Vydra, 23. Balčík (Lhotský, Pavlas), 24. Sztefek (Machálek), 47. Stránský (Potočný, Sztefek), 58. Lhotský (Krisl, Stránský). AZ Havířov: Vrba - Prokop, Zientek, Krisl, Machálek, Balčík, Vydra, Jurčík, Maruna, Klimša, Najdek, Stránský, Sztefek, Potočný, Lhotský, Říčka, Pavlas, Toman. HC Plus Oil Orlová: Šafránek (od 24. min Gleich) - Samiec, Grygar, Goláb, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Škatula, Holuša, Galgonek, Moravec, Kraft, Valchař, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín, Vnenk, Sznapka, Novák.