Kdo jsou Draci ze Šumperku?!

Jaroslav Svoboda, 26.02.2011 Jako trenér na lavičce Draků působí již od začátku sezóny Radek Kučera, který zároveň v klubu funguje jako výkonný manažer a spousta novojičínských fandů si jej určitě pamatuje jako urostlého útočníka právě šumperského mužstva. Kučera si letos odbývá premiérovou sezónu v pozici hlavního trenéra, a jak je možné vidět z výsledků mužstva, velice úspěšně.

Brankoviště Šumperka od druhé poloviny základní části stráží kvalitní posila z extraligového Zlína, která do té doby vypomáhala v prvoligové Třebíčí – novojičínský odchovanec Tomáš Štůrala. Ten se honosí velmi kvalitními statistikami, které mu trochu poškodilo jen divoké utkání v Přerově, kdy Draci zvítězili 9:7. A v play-off se stal Štůrala jedním z hlavních strůjců šumperského postupu do finále. Záda Štůralovi bude z pozice náhradního gólmana krýt šumperský odchovanec Roman Boška, který v minulosti působil v juniorce Třince, s níž dvakrát postoupil do finále extraligové soutěže této věkové kategorie. I Boška dokázal, že chytat umí, navíc od Radka Kučery dostával v posledních kolech základní části příležitost pravidelně chytat, takže je v zápasovém rytmu.

Jediným třicátníkem v obranných řadách týmu je Aleš Holík, nejproduktivnější bek soutěže, kapitán týmu a v neposlední řadě největší osobnost mužstva. Ofenzivně velmi vydařenou sezónu prožívá i sedmadvacetiletý Tomáš Sedlák, který rozhodl svou trefou klíčové semifinále s Novým Jičínem. Nejvyšším obráncem na soupisce je stejně starý Jan Tesařík, který je za Holíkem a Sedlákem třetím nejproduktivnějším zadákem v mužstvu, v play-off má stejně jako Sedlák čich na důležité góly. Další posty v defenzivních řadách pak již obsadili pouze šumperští odchovanci. Stabilní místo na soupisce má duo "zlých" mužů Radislav Ondráček a Martin Novotný, šestým do party se stal mladý Tomáš Drtil. Pozici sedmého beka či záskok za zraněné si během sezóny ozkoušeli Karel Navrátil, Viliam Sóos, Petr Drábek, Petr Gewiese a jako poslední se dočkal i Pavel Feledík. Nejvíce šancí na zapojení se do bojů ve finálové sérii mají Navrátil s Gewiesem, který již v play-off dostal při zranění Ondráčka na ledě prostor.

Jestliže v obraně točí Draci převážně osvědčenou šestici hráčů, tak v útoku má tým Radka Kučery na výběr slušnou porci hokejistů. O jejich kvalitě nelze pochybovat i s ohledem na počet nastřílených branek v letošní sezóně. Úvod sezóny vyšel fantasticky Michalu Veleckému, který se usadil na špici nejlepších ligových střelců. Nemalou měrou mu k tomu vypomohla jeho křídla z útoku - Adam Červenka a Marek Haas. I Červenka, rodák z Kopřivnice a hráč, který prošel mládežnickými výběry Nového Jičína, se po zranění, díky kterému propásl začátek sezóny, rozehrál a s bilancí jednoho a půl bodu na zápas patří k nejproduktivnějším hráčům v mužstvu. Marek Haas je pak jistotou při hře v oslabení, pro změnu u Draků vévodí v hodnocení +/-. Důležitou roli ve čtvrtfinále s Opavou odehrál i Jakub Hulva, který momentálně hraje v oslnivé formě. V obou utkáních série dokázal vstřelit důležitou branku. Poctivou práci odvádí ve prospěch mužstva i dvojnásobný mistr světa Roman Meluzín, v průběhu sezóny se do týmu vrátil další zkušený hráč Martin Ambruz. Kouč Radek Kučera se snaží i v útoku těžit z výkonů šumperských odchovanců - pravidelně nastupují Tomáš Brunec a Jan Matějka, o příležitost bojuje vloni nejproduktivnější útočník brněnské Techniky Radek Fischer a šanci dostávají i jiní. Po vydařeném začátku sezóny se trápí Zdeněk Novosad. Nejčerstvější posilou se stal Daniel Vrdlovec, který do Šumperka zamířil z Nového Jičína. A právě v semifinále s tímto soupeřem také dokázal vstřelit důležitý gól.

Šumperský tým měl pár dní před play-off problémy s marodkou, hlavně v obranných řadách. Vinou zranění ruky nestihl sérii s Opavou Radislav Ondráček, který však již v semifinále byl týmu k dispozici. Uzdravit se naopak stačil Tomáš Drtil, který ve v pěti dosavadních zápasech play-off odvedl skvělé výkony. Problémy se svalem měl i Jan Tesařík, který nedohrál poslední zápas základní části, jenže zkušený bek do vyřazovacích bojů naskočil a v každém z obou zápasů čtvrtfinále vstřelil nesmírně důležitý gól, další přidal i v zápase s Novým Jičínem. Vítěz základní části těží z domácího prostředí, kde ve všech dosavadních letošních utkáních vyhrál, přitom zásluhu má na tom i tradičně bouřlivé prostředí.