Miroslav Javín: Vyhrát doma, hrálo by se na pět zápasů

Tomáš Salamon, 05.03.2011 Dlouhá léta brázdil kluziště nejvyšších soutěží v Čechách, na Slovensku a Polsku. Ve dvaačtyřiceti letech táhnul, jakožto opora zadních řad a zároveň kapitán týmu, druholigovou Orlovou. Miroslav Javín dovedl svoje mužstvo až do finále. Po posledním zápase na něm bylo znát mírné zklamání, ale přesto jistá smířenost se situací a pokora před soupeřem.

Tento článek patří k zápasu SUM - ORL 3:1

Co ve třetím zápase rozhodlo a konci finálové série?

Já už si přesně nepamatuju, jak padly ty góly. Pamatuju si jen ten na dva jedna, který padl v našem oslabení a myslím si, že byl trošku zbytečný. Mohli jsme to uhrát na 1:1 až do konce a možná by zase došlo i na nájezdy. Bylo by to i pro nás důstojnější, kdyby to byla třeba jen ta remíza.

Jak by se podle vás série vyvíjela, kdybyste udrželi domácí zápas nebo ho v nájezdech urvali?

Jsem přesvědčený o tom, že by se hrál minimálně ten pátý zápas. A tam si nedovedu tipovat, ale věřím, že by se hrálo na plný počet zápasů.

Jaké to je naskočit do druhé ligy, poté co člověk hrál dvacet let nejvyšší soutěže a byl zvyklý na úplně jiný hokej, jiné spoluhráče, jiné zázemí a podmínky?

Hraji tady už přibližně 6 měsíců, takže jsem si zvyknul na tempo té hry. Dnes musím jen uznat kvalitu soupeře, protože byl asi ze všech týmů nejlepší, nejtechničtější. Hrál pěkný hokej a dokázal s tím i vyhrávat.

Co to zázemí jednotlivých klubů. To musí být nesrovnatelné...

O tom bych se asi vůbec nebavil. Na druhou stanu u nás v Orlové si stěžovat nemůžeme. Tady jsme měli vytvořeny podmínky určitě slušné.

Co říkáte na výkony mladších spoluhráčů, kteří teprve bojují o to, aby si mohli zahrát na takové úrovni jako vy?

Abych byl upřímný, tak jsem byl trošku zklamaný. Když jsem viděl, jak hráli mladí tady v Šumperku, tak si musíme nastavit zrcadlo a říct si, že naši mladší hráči mají ještě na čem pracovat.

Jak z pozice z pozice kapitána zhodnotíte letošní sezonu?

Cíl hrát finále jsme určitě splnili. Naplnili jsme přání našeho vedení, takže si myslím, že přestože jsme to soutěž nevyhráli, tak tam určitá spokojenost je a myslím si, že se nemáme za co stydět.

Jaké jsou podle vás vyhlídky pro další rok?

O tom bych se opravdu nerad bavil. Nevím, jaká je situace. To je otázka spíš na manažera a ne na mě. Co se mě týče, tak nevím, jestli budu ještě hrát. Každopádně bych ještě chtěl, ale uvidím, vše je ještě v jednání. Uvidíme…