Sezona byla úspěšná, nepochybuje Aleš Flašar

Tomáš Salamon, 13.03.2011 Deset dní po konci sezony hodnotil hlavní trenér Aleš Flašar působení svého týmu. Zmínil postupné doplňování sestavy, které vyústilo v závěrečný úspěch a rozpovídal si i o často rozebírané otázce nasazování brankářů v minulé sezoně. Na závěr jsme se jej nezapomněli zeptat na výhlídky pro sezonu příští.

Nejprve Vás poprosím o stručné shrnutí sezony. Zkuste přiblížit klíčové okamžiky od začátku až do konce.

Tahle sezóna byla tvořena za pochodu. Mužstvo se skládalo za pochodu a ne všechny výsledky byly takové, jaké bychom si přáli, ale to je sport. Když se podívám na konec sezony, tak ji musím hodnotit jako úspěšnou, protože jsme zahráli důstojné finále a myslím si, že jsme měli hodně těžké soupeře od prvního kola play-off a prošli jsme až do finále. Akorát nám v závěru chybělo trošku štěstí.

O tom, že sezona byla úspěšná, nemůže být pochyb. Říkal jste, že se tým skládal za pochodu. Kde přišel ten zlom, kdy se mužstvo s posilami sehrálo a začalo podávat stabilně dobré výkony, které vedly až k tomu výbornému umístění?

Ono se to pomaličku ladilo, až se ten kádr uzavřel a stabilizoval ke hře, kterou jsme chtěli hrát. I vánoční pauza nám prospěla. Hodně jsme trénovali obranu a vstup do nového roku byl famózní. Bojovali jsme o první místo v nástavbové části, protože tam jsme prohráli snad jen v Šumperku. Takže jsme opravdu chytli dobrou formu a trošku škoda, že nás v závěru opustilo to střelecké štěstí, ale vyhrát může jen jeden.

Jak říkáte, tak po novém roce přišla ohromná forma. Doma jste dvakrát přehráli Šumperk takovým stylem, že absolutně nevěděl, co má hrát a byli jste jasně lepší. Podobné to bylo i při domácím finálovém zápase. Co nakonec rozhodlo o tom, že byl Šumperk ve finále úspěšnější?

Šumperk má opravdu hodně šikovný mančaft, ale v tom finále podle mého rozhodlo to, že dali hodně šťastné góly. Hlavně v tom posledním zápase, kdy dali dvě velice šťastné branky a my jsme zahodili opravdu mnoho šancí. Takový luxus jsme si s mužstvem jako je Šumperk nemohli dovolit a myslím si, že to byla rozhodující věc. Když se podíváme na zápas u nás doma, tak to bylo to stejné. Po druhé třetině jsme mohli vést 5:0 nebo dejme tomu 5:1, ale nedali jsme branky a oni ve třetí třetině využili naše zaváhání. Dali nám tři branky a byl z toho velký problém.

V této sezoně se hodně řešila otázka brankářů. Ani jeden se nepotkal s oslnivou formou a podávali hodně proměnlivé výkony. Co mohlo způsobit to, že se nedostali do pohody?

To je tady hodně omílaná věc. Lidé hodně mluví a každý je chytrý, že kdyby některý gólman dostal více šancí a nestřídal se během hry, tak by to bylo lepší, ale to vůbec o tom není. Gólman když chytá nebo nechytá dva tři zápasy, tak i on si potřebuje odpočinout. Ne že bych někoho střídal proto, aby dostal šanci někdo jiný. Máme prostě dva mladé gólmany. Šafo je trochu zkušenější a ze začátku se trochu hledal, ale v play-off předváděl dobré výkony. Já jsem toho názoru, že musíme mít oba gólmany připravené a rozchytané a ne, aby jeden chytal celou sezonu a potom se zranil nebo vám ho někdo vyfauluje a druhý gólman nebude připravený na to nastoupit. My jsme měli tři šikovné brankáře. Byli původně dva, pak se k nim přidal Standa. Já jsem je záměrně střídal, protože jsem je chtěl mít všechny ve hře. Gólman se chystá celou sezonu na to, že přijde play-off a tam se ukáže, že buď formu má, nebo nemá. Před play-off jsme měli trošku strašáka v tom, že Michal Gleich chytal výborně proti Havířovu a pak hned onemocněl, tak jsme vytáhli Standu, který hned po zápase taky onemocněl, což lidé asi neviděli, že gólmani měli letos i zdravotní problémy a nadávali, že to střídám já, ale před play-off jsme chtěli Šafu dostat na pozici jedničky. Trošku se trápil, ale pak to přišlo, kdy skočil do rozjetého zápasu, dostal se do toho, zachytal a dostal se do formy. Takže si myslím, že v play-off chytal dobře.

Zmínil jste Standu Žídka, kterého tady lidé hodně vyzdvihovali, ale přeci jen to ještě není hotový gólman a je znát, že se potřebuje vychytat. Každopádně je znát potenciál a jeho výkony šly dobrým směrem. Počítáte s ním do příští sezony?

Standa na sobě určitě chce pracovat, o tom jsem přesvědčen. Podával dobré výkony, ale bylo toho na něho hodně, protože musel chytat juniory i Ačko. Samozřejmě to ještě zdaleka není vyzrálý kluk, který by se mohl postavit jako gólman číslo jedna, ale nikdy neříkej nikdy. Já se nebráním tomu, aby Standa v týmu byl až už jako jednička, dvojka nebo trojka. To záleží na klucích. Oni se o to musí porvat. Na začátku sezonu budou stát na stejné startovní čáře, a jestli prokáže, že je šikovný, tak ať klidně chytá. Možná bude na pozici dvojky. To vám teď nemůžu říct. Nikdo u mě nemá nic zadarmo a všechno bude záležet na něm. Je šikovný, je pracovitý, bezproblémový a bude záležet jen na něm.

Ještě je brzo mluvit o příští sezoně. Není jasné, jak budou nastaveny podmínky. Asi ani vy nemáte jasno o tom, jak by měl tým vypadat, ale pokud byste měl stejné možnosti jako letos, o koho v týmu určitě nechcete přijít?

Těch hráčů, o které bych nechtěl přijít je strašně hodně. Já bych moc velké změny ani dělat nechtěl, protože v tom je právě postavena síla mužstva. Když se podíváte na Šumperk, Hodonín, Přerov, tak to jsou mužstva, která jsou dva, tři roky pohromadě. Vždy vymění tři, maximálně pět hráčů. Víc ne. Touto cestou bychom chtěli jít i my. Jestli vše bude, tak jak si představujeme a vypadá to, že by to mohlo vyjít, tak bych se do velkých změn nepouštěl. Ale samozřejmě, pokud si někdo myslí, že má jisté místo, tak určitě ne. Všichni stojí na stejné startovní pozici. Možná trošku bych to mužstvo obměnit chtěl, ale určitě bych chtěl udržet Mirka Javína. To je člověk, který do toho týmu patří. Spolu s Davidem Moravcem to jsou hlavní dvě ikony. Myslím si, že to je tahák pro lidi a každý klub je rád, když má takové hráče v týmu.