TOP 10 sezóny 2010/2011

Tomáš Salamon, 18.03.2011 Předešlá sezona nebyla výjimečná jen finálovou účastí, ale také událostmi s ní spojenými. Předešlých sedm měsíců nám přineslo spoustu zážitků a výjimečných situací. Pokusili jsme se pro vás vybrat deset zajímavostí, které stojí za připomenutí. Každý z nás má své zážitky, ale volili jsme události, které sezonu obohatily, ovlivnily kladným či záporných způsobem, rozpoutaly emoce, hodně se o nich mluvilo nebo jsme je považovali z jakéhokoliv jiného důvodu za zajímavé.

Klenot v podobě derby s Havířovem
Jak dokážou i následující události v tomto výběru, tak mezi hlavní skvosty letos patřilo určitě krajské derby s Havířovem. Rivalita dvou sousedních měst a navíc dva celky napěchované hráči, kteří ve vzdálené či blízké minulosti oblékali dres druhé strany. Derby táhlo a v kraji se stalo sportovním svátkem. Oba stadióny byly vyprodány a atmosféra byla perfektní. Škoda jen, že vše nevyústilo v pověstnou třešničku na dortu, kterou by bylo vzájemné semifinále, které se po základní části nabízelo!

Pětibodový zápas Marka Ivana
Píše se 11. 9. 2010 a ve Valašském Meziříčí právě probíhá druhé kolo druhé ligy. Orlová nakonec po divoké přestřelce vítězí 6:4 a lví podíl na tom má útočník Marek Ivan, který tři góly vsítil a na dva přihrál! Právem je vyhlášen nejlepším hráčem zápasu a o cenu, kterou netvoří nic jiného než piva od Radegastu, se dělí s orlovskými fanoušky.

Zranění Petra Škatuly
Ve sváteční den 28. Října se v Orlové konala dvojnásobná slavnost. Dlouho očekávané první ligové derby s Havířovem! Orli sice doma prohrávají, ale fanoušci si domů nesou pěkný sportovní zážitek. Jedním z mála, kteří na toto utkání nebudou vzpomínat v dobrém je Petr Škatula, který po tvrdém střetu u mantinelu zůstává ležet v bezvědomí. Nakonec přichází k sobě, ale po svých se na střídačku dopravit nedokáže. Mladý ostrostřelec má slušně rozjetou sezonu, která může být vůbec jeho nejlepší v orlovském dresu. Místo toho ho trápí pochroumaná páteř a těžký otřes mozku. Zotavuje se překvapivě brzy a už v listopadu se poprvé objevuje na ledě. Do konce sezony se však trápí na hranici čtvrté lajny a ztracenou fazonu nenachází ani se začátkem play-off, do kterého zasahuje jen sporadicky. Útěchou mu je alespoň gól z trestného střílení, ale zklamání z nezaviněné ztráty dobře rozjeté sezony nezahojí.

Pěstní souboj Marka Ivana s Martinem Potočným
Stejný den, stejné místo, jen o pár minut později. Marek Ivan se rozhodl vzít spravedlnost do svých rukou a potrestat Škatulovo zranění. Otázka je, jestli nevolí nepřiměřené prostředky. Při buly krosčekuje do obličeje Martina Potočného a přidává sérii tvrdých pěstí. Z bitky odchází jako jasný vítěz, ale v konečném důsledku na incidentu tratí on i celý tým. Disciplinární komise rozhoduje o tom, že nejproduktivnější orlovský hráč uvidí následujících šest zápasů jen z lavičky. Ještě dnes se většině fanoušků v souvislosti s derby jako první vybaví tento kontroverzní moment.

Příchod Davida Moravce
Už nějaký čas se v okolí zimního stadionu šeptá, že se po ledě prohání olympijský vítěz a mistr světa David Moravec. Údajně se jedná o přechodnou tréninkovou stanici před dalším angažmá, ale po pár dnech se čím dál reálněji rýsuje varianta, že tím angažmá bude právě Orlová. Ve dvanáctém kole se tato předpověď stává skutečností a hráč, který sestřelil zlatý hattrick do náruče české reprezentace, se poprvé objevuje v orlovském dresu na ledě Frýdku – Místku. Při svém úvodním zápase zaznamenává jednu asistenci a rozjíždí se pozvolna. Přestože je na ledě hodně vidět, nedaří se mu bodově prosadit a dlouhou dobu si získává důvěru náročného orlovského publika. Od půlky prosince však hraje v brilantní formě a z tribun se snáší jen samá chvála. Formu si drží až do samého závěru a po sezoně si ani ti nejzlejší jazykové netroufnou tvrdit, že tento hráč nenaplnil očekávání. Svou roli v týmu splnil na výbornou.

Střelecká potence Vladimíra Luky
Ve stejnou dobu se šeptalo i o další možné superposile. Současně s Moravcem totiž s mužstvem už dlouho trénoval starý dobrý známý, Vladimír Luka. V polském Sosnowci platil za nejlepšího kanonýra, ale klub byl v problémech a nedostávalo se mu patřičného finančního ohodnocení. Rozhodl se tedy využít nabídky orlovského celku a v patnáctém kole poprvé nastoupil. Nástup to byl parádní! V Uherském Hradišti při své obnovené premiéře vsítil hattrick a střelecký půst si nepřipouštěl ani v následujících zápasech. V dalších třech duelech dal po gólu, aby se na jedno klání odmlčel a pak nastoupil s další sérií čtyř utkání, ve kterých vsítil dohromady pět branek! Zkrátka a dobře. Každý hráč, který si udrží průměr bod na zápas je absolutní špičkou a tenhle borec si třináct zápasů po svém příchodu držel dokonce průměr GÓLU na zápas! Základní část pak zakončil s úctyhodnými 30 body na 24 zápasů (19 + 11) a play-off s 9 body v 8 zápasech (4+5).

Individuální akce Davida Moravce
Běží pětadvacátá minuta čtvrtého derby. Stav je 2:2 a David Moravec předvádí zřejmě nejhezčí individuální akci sezony. Po přechodu do pásma obchází dva hráče, ale není ve výhodné střelecké pozici, a tak obkrouží pásmo a vrací se zpět na modrou. Znovu nasazuje kličku bezmocnému obránci a všichni čekají přihrávku na napřahujícího Hegegyho, který je u druhé tyčky úplně sám. David všechny přítomné překvapuje obhozením dalšího beka a vychutnává si i brankáře Vrbu, čímž posílá Orlovou do vedení.

Semifinále v podání Radima Valchaře
Semifinále by se dalo nazvat sérií Radima Valchaře. Rychlík s číslem 40 na zádech měl podíl 62% na vstřelených brankách v tomto trojzápase! V prvním klání vstřelil po Samiecových nahrávkách dvě branky. V Přerově se odmlčel, ale při druhém domácím duelu zaznamenal čistý hattrick a tento zápas se stal jednoznačnou one man show v podání orlovského odchovance. Radim dokázal, že i v konkurenci velkých jmen umí ovládnout zápas a z pozice útočníka třetí lajny rozhodovat důležitá utkání, za což mu patří jednoznačně palec nahoru.

Finálový nervák, jak se patří
Letošní sezona byla bez pochyby výjimečná, ale něco jí chybělo. Byly to ty pravé nerváky, které se rozhodují až v posledních vteřinách prodloužení nebo dokonce v nájezdech. Ačkoliv to zní neuvěřitelně, tak si Orlová letos zahrála prodloužení jen jednou a to až v šestačtyřicátém zápase celé sezony! Hráči si hold nervy šetřili na finále a o zábavu bylo pořádně postaráno. Orlová po druhé třetině vedla 2:0 a co se týkalo herního projevu obou mužstev, nic nenasvědčovalo tomu, že by měl Šumperk šanci na zvrat. Opak byl pravdou. Po třech hrubých chybách domácí najednou prohrávali 2:3 a teklo jim do bot. Nejprve malá loužička se s přibývajícím časem proměnila v pořádnou kaluž a začínalo jít do tuhého. Diváci ohryzávali, co měli po ruce a Orli v posledních vteřinách létali po ledě v šesti. Ve hře powerplay rozjásal diváky přesnou střelou do růžku Marek Ivan a mohlo se prodlužovat. Při největší šanci v prodloužení David Moravec trefil tyč a musely přijít na řadu nájezdy. V těch Orlová nakonec neuspěla, ale i tak se jednalo o pravý finálový zápas se vším všudy.

Osobnost Aleše Flašara
Na závěr jsme si připravili jednu méně diskutovanou perličku, která stojí za zmínku. Orlovský fanoušek už na střídačce zažil slušný počet trenérů, ale málokterý měl za sebou tak bohatou hokejovou minulost, jako Aleš Flašar. Trenéra, který za své hráčské kariéry získal bronz na mistrovství světa 1993, získal extraligový titul s Olomoucí (1994) a zároveň je rekordmanem v počtu vyhraných bitek v České extralize, byste ještě před touto sezonou hledali jen těžko.