Žídek, Grygar a Tomis pomohli Ostravské Univerzitě ke stříbru na AMLH

Redakce, 16.04.2011 Akademické mistrovství v ledním hokeji patří mezi nejprestižnější sportovní akce v rámci vysokoškolského sportu u nás. Letošního ročníku se účastnilo téměř 400 studentů z 20 vysokých škol. Ostravskou univerzitu reprezentovali hned tři orlovští hráči. Stanislav Žídek a Petrové Grygar s Tomisem. Nejproduktivnějším hráčem mistrovství byl šumperský Adam Červenka a kapitánem týmu byl v současné době už sice havířovský, ale v Orlové stále oblíbený, Vít Stránský.

Výběr Ostravské univerzity se závěrečné fáze mistrovství účastnil již posedmé v řadě. V minulých ročnících vždy postoupil minimálně do čtvrtfinálových bojů, nicméně nikdy nedosáhl na medailová umístění. Letos se opět podařilo sestavit kvalitní tým, jehož základem byli hráči druhé ligy (třetí nejvyšší soutěž ), doplněni o hokejisty krajských či městských soutěží. Svou sílu tým prokázal již v oblastním přeboru našeho kraje, který je zároveň kvalifikací na závěrečný turnaj ve Slaném. Hokejisté OU výrazně přehráli mužstvo Slezské univerzity, následně remizovali s velmi silným týmem UP Olomouc a v posledním zápase porazili odvěkého rivala z Vysoké školy báňské - Technické univerzity. Díky lepšímu skóre v turnaji zvítězili a stali se přeborníky severní Moravy.

V závěrečné fázi mistrovství, jehož se účastní osm nejlepších celků z celé republiky, se nejprve utkali mezi sebou v jedné skupině moravské a ve druhé skupině české celky. Hráči Ostravy zvládli oba zápasy bez zaváhání a porazili univerzitní týmy UTB Zlín a VUT Brno. Stali se tak vítězi skupiny a ve čtvrtfinále nastoupili proti relativně slabšímu mužstvu české skupiny - Univerzitě Hradec Králové. I když soupeř postoupil ze čtvrtého místa, tak bylo utkání vcelku vyrovnané a favorit potvrdil své vítězství až ve druhé polovině zápasu. V semifinále se tým Ostravské univerzity střetl s několikanásobným vítězem mistrovství, mužstvem FTVS UK Praha. V tomto zápase se naplno ukázala síla moravského celku, který v utkání minimálně druholigové úrovně porazil velmi silného protivníka 6:3. V následném moravském finále se střetly univerzity, které sice ještě nikdy na mistrovství republiky nezískaly cenný kov, nicméně během celého turnaje předváděly výborné výkony. Bohužel se tým Ostravské univerzity nakonec musel spokojit se stříbrnou medailí, když po urputném boji podlehl soupeři ze Zlína 5:7. O kvalitě Ostravanů svědčí i to, že se jednalo o jejich první porážku v turnaji.

I když se na konečném úspěchu podílel celý tým, tak přesto je třeba zmínit výborné individuální výkony některých hráčů, a sice útočníků Adama Červenky (nejlepší hráč mistrovství), kapitána týmu Víti Stránského a Petra Grygara, v obraně byli oporami Petr Tomis a Jiří Raszka a samozřejmě nelze opomenout jistotu v brance Stanislava Žídka.

Vyjádření vedoucího a trenéra týmu Mgr. Radima Kofránka: „Kluci si opravdu zaslouží obdiv! I když jsme většině týmů nemohli konkurovat počtem hráčů druhé či dokonce první ligy, přesto jsme díky skvělým výkonům, dodržování taktických pokynů, ale zejména příkladné bojovnosti získali stříbrné medaile. Potvrzením našich skvělých vystoupení je mimo jiné zařazení pěti hráčů do širšího reprezentačního výběru pro univerziádu 2013.“

Sestava OU: Žídek, Učeň - Tomis, Raszka, Rosypal, Matejka, Pilch - Červenka, Grygar, Stránský - Hanke, Zedník, Ciupa - Široký, Hrubý, Jelšík - Motyka, Majerek.

Výsledky zápasů Ostravské univerzity:

Oblastní přebor (4. dubna 2011, Multifunkční aréna Vítkovice)
Oblastní přebor
Ostravská univerzita – OPF Karviná 11:2
Stránský 3, Červenka 2, Jelšík 2, Ciupa 2, Motyka, Hulva

Ostravská univerzita - UP Olomouc 3:3
Grygar 2, Červenka

Ostravská univerzita – VŠB TU Ostrava 5:3
Hulva 2, Raszka 2, Ciupa

Konečné pořadí oblastního přeboru:
1. místo Ostravská univerzita 5 bodů
2. místo UP Olomouc 5 bodů
3. Místo VŠB – TU Ostrava 2 body
4. Místo SU – OPF Karviná 0 bodů

Akademické mistrovství ČR (6.-8. dubna 2011, Slaný)
Zápasy ve skupině
Ostravská univerzita – UTB Zlín 2:0 (0:0, 2:0)

Červenka 2

Ostravská univerzita – VUT Brno 6:2 (4:1, 2:1)
Tomis 2, Pilch, Raszka, Ciupa, Grygar

Čtvrtfinále
Ostravská univerzita – Univerzita Hradec Králové 4:2 (1:1, 1:1. 2:0)
Grygar 2, Stránský, Červenka

Semifinále
Ostravská univerzita - FTVS UK Praha 6:3 (2:0, 2:2, 2:1)
Červenka 4, Rosypal, Grygar

Finále
Ostravská univerzita - UTB Zlín 5:7 (2:4, 2:2, 1:1)
Tomis 2,Červenka, Hanke, Hrubý

Konečné pořadí AM ČR:
1. místo UTB Zlín
2. místo Ostravská univerzita
3. místo FTVS UK Praha
4. místo UP Olomouc