Rozhovor s Danielem Maroszem

Tomáš Salamon, 09.09.2011 Už tři týdny je Daniel Marosz ve funkci prezidenta HC Orlová. Ptali jsme se ho na okolnosti jeho zvolení, plány do budoucna i práci, kterou už stihl vykonat. Objasnil nám celkovou situaci v klubu od přípravky po muže, představil nové posily, a seznámil nás i s případnou postupem při shánění nových sponzorů a lepšího finančního zázemí pro klub.

Už tři týdne jste prezidentem klubu. Jak to všechno probíhalo a kde vznikl ten nápad, že to budete právě vy?

Ten nápad vznikl, dalo by se říct, už před rokem. Tehdy mi bylo něco podobného s tím, že bych v klubu plnil roli, kterou tady měl Martin Potočný. Tudíž bych byl viceprezident a pomáhal panu Vítečkovi, ale v té době jsem to ještě nepřijal, protože jsem měl jako trenér na starosti juniorku a zároveň jsem byl asistentem u mužů, takže jsem byl tak vytížen, že jsem to ani nemohl přijmout. Ne, že bych si na to netroufnul, ale určitě bych tuto funkci nemohl plnit, tak jak bych chtěl, protože bych to nestíhal časově.

Jaká práce tady na Vás čekala po příchodu? Co už jste všechno za tu krátkou dobu stihnul?

Prioritou bylo určitě vytvořit zde A mužstvo, což si myslím, že jsme zvládli a máme dostatek hráčů, takže v tom asi problém nebude. Výkonnost těch hráčů se zatím jeví jako minimálně dostatečná pro krajský přebor. Jinak jsou teď mojí hlavní náplní hráčské registrace. Každý den se řeší nějaké hostování, přestupy a tak podobně. Je tady třeba sehnat hráče do mladšího a staršího dorostu, takže jsem teď každé úterý a čtvrtek v Praze a řeším jen registrace.

Když mluvíte o těch přestupech a hostováních. Na jaké hráče se ještě v Orlové můžeme těšit?

Pokud bychom se bavili o A mužstvu, tak si myslím, že tam je to už ukončené. Tam jsme se domluvili s Karvinou, která vyřadila mladého obránce Dominika Krauseho, takže ten už je u nás. Dále byl v Karviné vyřazen mladý Tomáš Malík. Ten bude hrát v havířovské juniorce a k nám bude chodit na střídavé starty. Dále jsem včera domluvil z Havířova na střídavé starty Robina Pavlase. Ale abych nemluvil jen o mužích, tak jsme získali pár hráčů do mladšího dorostu. Většinou to jsou hráči Vítkovic a Poruby. Budeme tady mít třeba mladého Stránského, který je obrovský hokejový talent. Takže si myslím, že hráči, kteří přišli do mladšího dorostu, budou určitě platní. Do staršího dorostu jsme sehnali také pár jmen a ještě má přijít někdo z Poruby. Takže si myslím, že v obou kategoriích by měl být konkurenceschopný kádr. U těch nižších kategorií, tam se toho ani moc shánět nedá, tam budeme spoléhat na odchovance.

Když jsme u mládeže. Jaká bude koncepce její výchovy? Bude to stejné jako doposud nebo trenéři zvolí jiné postupy?

Zrovna dneska jsme na trenérské radě řešili, že po nich budu chtít určitě trošku jiný přístup, než doposud byl. Budu na ně vyvíjet tlak, protože tím, že jsem taky trenér, tak si myslím, že tomu rozumím a budu po nich chtít pravidelně vidět trenérské deníky. Také jsem jim řekl, že nebudu tolerovat některé jejich výstupy, které tady předvedli. To budu pokutovat. Myslím si, že to vzali v potaz, takže uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Řešila se i otázka Marka Ivana a Davida Mikšana. Dohodli jsme se, že tady zůstanou, což si myslím, že je velmi pozitivní věc, protože ti hráči opravdu mají zkušenosti, něco odehráli a když je tady z vrchu sleduju, jak trénují, tak jde vidět, že ty děti je hltají a opravdu je jejich přínos obrovský.

Když se budeme bavit o celkovém zázemí klubu. Jak je na tom Orlová po finanční stránce?

Bohužel musím konstatovat, že sezona zatím zajištěna určitě není. Vše bude o tom sehnat co nejvíce peněz. Je jasné, že krajský přebor je úplně někde jinde, než druhá liga, takže po finanční stránce to není až tak náročné. Můj názor je, že pokud by se od sponzorů a z různých reklam sežene určitá částka, tak bude vše v naprostém pořádku a vše bude klapat, jak by mělo. Čím ta částka bude menší, tím nastanou větší problémy, to je logické. Ale v každém případě se musí nějaké peníze sehnat, bez toho to nepůjde. Abych řekl pravdu, tak momentálně v této situaci by peníze do konce roku nebyly. V lednu zase přijdou dotace, takže tam bychom byli pokrytí, ale s dotacemi se musí opatrně a bývají využity výhradně na mládež. Takže, abych to upřesnil. Jestli vyjde sezona v krajském přeboru na X Kč, tak těch X Kč musíme sehnat u sponzorů.

Co se týče toho sponzoringu. Máte už něco nasmlouváno třeba s bývalými partnery. Jakou cestou se při shánění peněz chcete vydat?

Dnes jsem to říkal i na městě, že otázku sponzorství jsem bohužel ještě neřešil, protože bylo strašně moc práce ohledně přestupů a áčka. Tento týden by se to vše mělo ustálit a od příštího týdne se směřuji výhradně na hledání sponzorů. Nechci říct, že nebudu dělat vůbec nic jiného, ale chci se zaměřit stoprocentně jen na sponzory! Momentálně se řešil Plus Oil, který se sám nabídl a sám investuje velké množství potřebných peněz. Jednoho sponzora tedy máme, což je podstatná věc. Dále jsou tu ostatní sponzoři, kteří tady byli. Všechny reklamy se samozřejmě sundaly, protože koncem sezony skončilo i sponzorství, ale já je samozřejmě zase všechny obejdu, budu se snažit být k nim vstřícný a vyhovět i jim a co nejvíce jich získat. Jaký bude výsledek, nemůžu vědět, ale každopádně se udělám maximum proto, abych peněz sehnal co nejvíc. V současné době mám něco rozjednáno, mám přislíbené peníze od další čtyř nebo pěti firem, takže nemám až tak velký strach, že by se peníze nesehnaly, ale určitě to nebudou peníze v řádkách miliónů, které by tady někdo dával.

Má poslední otázka se bude týkat fanouškovské základny. Přeci jen krajský přebor nemá takovou kvalitu jako druhá liga. Nebojíte se, že to fanoušky nebude tak lákat? V jakých číslech se podle Vás návštěvy budou pohybovat?

To je velice těžké, ale já odpovím velice jednoduše. To ukáže čas… Já si myslím, že fanoušci chodit budou. To co se tady děje dokazuje, že lidé v Orlové mají rádi hokej a fanoušci si vždycky cestu na zimní stadion najdou. Jestli jich bude obrovské množství jako v minulosti nebo ty návštěvy budou slabší, to se uvidí, ale přípravné zápasy mě přesvědčily o tom, že fanoušci hokej nezavrhli a fandit budou.