Střelec vítězné branka Jan Novák: „Jsme JEDEN TÝM!“

Petr Sobol, 20.09.2011 Orlová - Orlovští fanoušci už si pomalu zvykají vyvolávat nová jména svých hrdinů. Mezi ty po prvním zápase s Kopřivnicí patří také Jan Novák. Šikovný útočník a odchovanec klubu svou premiéru proměnil ve vítěznou trefu, kterou zápas pět vteřin před koncem rozhodl. Z jeho slov je patrné, co pro něj tato branka znamená, ale také to, jaká se v Orlové vytvořila skvělá parta, která nikdy nic nevzdá.

Tento článek patří k zápasu ORL - KOP 4:3
Je za vámi vítězná premiéra. Jaké byly po zápase v kabině pocity?

Pocity po zápase byly určitě úžasné. První mistrovský zápas, k tomu na domácím ledě, před vynikajícími fanoušky a hned vítězství, nic lepšího už jsme si na začátku sezony ani nemohli přát. Jsme rádi, že nám to, i když s velikým štěstím, nakonec vyšlo.

Co bylo to hlavní, čím jste soupeře přehráli?

Do zápasu jsme šli s větším srdíčkem a větší touhou po vítězství. Větší ofenzivní silou a bruslením jsme si v útoku vytvořili více šancí, ale naopak v obraně nám to skřípalo a tam musíme hodně zapracovat. Ale jsme teprve na začátku a věřím, že zápas od zápasu to bude lepší. A rozhodně nesmím zapomenout na jednu věc, díky které jsme soupeře přehráli a nakonec vyhráli a to jsou naši úžasní fanoušci. Ti nás po celý zápas hnali dopředu a věřili nám až do samotného konce zápasu. Jsme velice rádi, že jsou s námi, že nám zůstali v Orlové věrní a my se jim budeme snažit odvděčit v každém zápase vítězstvím. Dodávají nám výhodu, jak se říká šestého hráče, a to nám strašně pomáhá. Tímto bych jim chtěl hrozně poděkovat i za kluky a budeme se těšit na další zápas společně s nimi.

Překvapila vás Kopřivnice v něčem?

Od začátku s námi drželi krok, hra se přelévala z jedné strany na druhou, nevynechávali ani jeden souboj a byli výborní ve hře dozadu. Dokázali využít a proměnit v šanci každé naše zaváhání. Kopřivnice pro nás na začátek byla velice těžkým soupeřem. Je to jeden z týmů, který bude letos hrát špičku tabulky a jak už jsem říkal, jsem hrozně rád, že první zápas vyšel ve prospěch našeho týmu.

Už první zápas ukázal na sílu týmu, rozhodli jste pět vteřin před koncem. Držíte tedy při sobě jako jeden tým?

To, že jsme rozhodli pět vteřin před koncem, dokazuje jediné, že ani jeden zápas nebudeme vzdávat do poslední vteřiny. Bojovnost, síla do útoku, snaha, odhodlání, nasazení a srdíčko, to jsou parametry, které náš tým má. Sešel se tady skvělý a silný tým, kde každý hráč něco týmu přinese. Kdyby se někomu nedařilo, kdykoli ho kdokoli může někoho nahradit. Nikdo se nad nikým nepovyšuje a každý drží druhému pěsti, v tomhle je síla našeho týmu. I když se pár kluků na začátku sezony neznalo, dali jsme se rychle dohromady a začali šlapat jako jeden. Ano, můžu o našem celku po právu říct, že jsme jako JEDEN TÝM!

V čem je zatím hlavní síla orlovského celku?

Síla je v útoku, kde se držíme na puku a tlačíme se do šancí. Ale zapomenout určitě nemohu na Marka Volfa, který více než lépe zachraňuje naše chyby v obraně a tak nás po celý zápas drží ve hře o vítězství. Vše ale začíná od našeho trenéra Petra Čestlíka, který má pro nás připravené dobré tréninky a velice dobře nás připravuje na jednotlivé zápasy.

Tým se přes léto dával dohromady, sehrával se, tvořily se pětky. Projevilo se to během úvodního kola?

V přípravných zápasech se prostřídalo hodně hráčů, ze kterých neměl jednoduché náš trenér si vybrat, ale nakonec vytvořil silný tým. Úvodní kolo jsme hráli poprvé již v trochu stabilní sestavě a na hře se to určitě projevilo. Postupem času se však bude hra ještě zdokonalovat, tým se bude lépe sehrávat a budeme ještě silnějšími. Začalo se hrát úplně ze dna, znovu od začátku a našim cílem bude časem dostat do Orlové zpět hokej, jaký tady byl. Chce to čas a věřím, že se to zvládne.

Vy sám jste dal rozhodující trefu, jaký to byl pocit?

Fantastický, úžasný, to snad nejde ani popsat. Celý život jsem tady hokejově vyrůstal, čekal jsem na příležitost hrát za Orlovou, za muže v základní sestavě, a hned první start se povedl na jedničku. Rozhodnout pár vteřin před koncem, co více si přát. Když hráč slyší po gólu ten výbuch radosti na tribuně, to je nádhera, opravdu to nejde popsat, to se musí prožít. Dát rozhodující gól, chvilku před koncem, na domácím ledě, při výborné atmosféře, to je nepopsatelné. Ale nebyl jsem to jen já sám, kdo dal ten vítězný gól, byl to celý tým, který do posledních chvil chtěl za každou cenu vyhrát.

Věřili jste ještě, že rozhodnete před prodloužením?

Abych po pravdě řekl, po hrubé chybě, ze které padl vyrovnávací gól, jsme byli tak trochu sraženi do kolen. Ale jak už jsem říkal, my jsme tým, který nevzdá zápas až do konce a to se nám vyplatilo. Z toho se snad poučíme do dalších zápasu, že se hraje až do konce a že v týmu je síla kdykoli ten zápas do vítězného konce dotáhnout.

A s čím tedy půjdete do dalšího zápasu?

S touhou po vítězství, nic než výhru doma nebereme a naši fanoušci si ani nic jiného nezaslouží. Chceme vyhrát, budeme hrát s odhodláním a dáme do zápasu opět vše. Věřím, že nás diváci poženou kupředu k vítězství a my to zvládneme. Bojujeme za jedno město, jsme jeden tým, s jedním srdcem.