Jak to bylo s brankou Tomáše Wróbela? Přečtěte si zajímavý článek

Jan Kašelák, 14.01.2012 Nový Jičín - Kuriózní, ale úsměvná situace se přihodila v krajské hokejové lize mezi B týmem Nového Jičína a Orlovou. Co se vlastně stalo?

Tento článek patří k zápasu ORL - BOH 7:6 pr.
V čase 32:53 vybojoval Tomáš Wröbel z Orlové puk za domácí bránou a o nohu domácího gólmana dal krásný gól. Zároveň tak poslal Orly do vedení 4:2. Jenže po chvíli si nechal zapisovatel zavolat hlavního sudího ke stolku časoměřičů a dobrých 10 minut se nehrálo. Nakonec opustil střelec branky střídačku a zamířil do kabin a skóre se vrátilo na původních 2:3. A důvod? Hráč pod číslem 14, který vstřelil tuto branku, totiž na soupisce Orlové v oficiálním zápisu o utkání vůbec nefiguroval. Tomáš Wröbel měl mít totiž dres s číslem 12.

„Byla to spíš úsměvná příhoda, protože jsme to nejspíš nikdo ještě nezažili. Když se ale taková věc může stát Slavii v extralize, nevím, proč by se to nemohlo stát Orlové v krajském přeboru,“ prozradil trenér B týmu Nového Jičína Jaroslav Trčálek a dodal: „V každém případě to tým nakoplo, protože z 2:4 to bylo zase 2:3. Bohužel, je to chyba vedoucího mužstva hostí, ale to se prostě může stát, že si splete dresy.“

Podobně viděl věc i trenér Orlové Petr Česlík. „Vím, že se to stalo kdysi i v extralize Havířovu, kdy měli na soupisce čtyři Čechy, jednoho zapomněli napsat, a zrovna on dával branku, takže nebyla uznána. Nicméně je to naše chyba,“ přiznal Česlík a pokračoval: „Důležité bylo, že za stavu 4:2 by se asi utkání vyvíjelo jinak. Takto z toho bylo ještě pořádné drama. I pro těch pár diváků to byl nejspíš zážitek.“

Ani samotní hráči chvíli vůbec nevěděli, co se to na ledě vlastně děje. „Jednou jsem to již zažil, ale to bylo někdy v žácích. Je pravdou, že taková věc se vidí opravdu velmi málo,“ přiznal trenér a hráč Nového Jičíně v jedné osobě, Kamil Glabazňa. „Ale pokud hráč nebyl v zápise nebo měl špatně uvedené číslo, je to chyba. Nám to samozřejmě pomohlo dostat se opět do utkání,“ pokračoval bývalý elitní účastník mládežnických reprezentačních výběrů Glabazňa.

Pro úplnost nutno dodat, že branka měla být nakonec uznána. Pravidla ledního hokeje totiž i na takovou věc pamatují. V případě, že je po brance již vhozeno buly, skóre zůstává. Branka se neuznává jen v případě, že se na takovou věc přijde ještě před buly ve středovém kruhu. „Aby se předešlo takovýmto situacím, bylo v extralize zavedeno pravidlo, že rozhodčí může po brance vhodit buly, až když je oficiálně vyhlášen střelec branky,“ doplnil dřívější extraligový rozhodčí Jaroslav Havlík, který utkání přihlížel.

Autorem je JAN KEŠELÁK - redaktor Novojičínského deníku