Nikdy nejsem se svým výkonem spokojen, říká Jakub Szajter

Tomáš Salamon, 16.01.2012 I když se Orlové zrovna nedaří, na jednu věc se můžete stoprocentně spolehnout. Jakub Szajter bude vždy ve formě a bude mít co týmu nabídnout. Letos je jeho bilance v kanadském bodování impozantní a nejinak tomu bylo i proti Bohumínu. Jednou se trefil v základní hrací době a lví podíl měl i na brance v prodloužení. Po zápase se rozpovídal o své fazoně, formě celého týmu, vyhlídkách pro paly-off a spoustě dalších věcí, které by Vás mohly zajímat. Čtěte dále.

Tento článek patří k zápasu ORL - BOH 7:6 pr.

To, že by Vás potrápil Bohumín ve dvanácti lidech v poli, jste zřejmě nečekali…Mám pravdu?

To rozhodně ne. Čekali jsme, že to bude jednodušší. Oni hráli jenom na brejky. My jsme se dneska trápili hlavně střelecky. Poslední zápasy to není ideální. Příliš se nám nedařilo ani v Novém Jičíně. Nevím, co víc k tomu říct.

Prvních osm minut bylo hodně divokých a na obou stranách padalo hodně gólů. Co způsobilo, že se hra uklidnila?

My jsme si řekli, že tak to nejde a tak hrát nemůžeme, protože by to skončilo snad 10:10. Trochu jsme se uklidnili, ale ten výkon nebyl ideální.

Co bylo pro vývoj zápasu klíčovým?

Bylo to hodně vyrovnané a došlo to do prodloužení, takže zápas se lámal až v prodloužení.

Spíš by mě zajímalo, co bylo klíčovým pro to, že zápas došel až do prodloužení.

Myslím si, že dneska útoky zvítězily nad obranou a nevím, co víc bych dodal.

V závěru jste hráli ve třech a Bohumín dal gól. Naštěstí neplatil, protože hráč stál v brankovišti. Jak jste se v tu chvíli cítili, protože by už nebylo moc času vyrovnat?

Za prvé si myslím, že jsme byli tím dvojnásobným vyloučením poškozeni. Nevím čím to je, ale přijde mi, že v posledních zápasech ti rozhodčí proti nám nepískají férově. Jak v Jičíně, tak v Kopřivnici jsme tím byli hodně naštenkrovaní. Teklo nám do bot a dneska jsme opravdu měli štěstí. Mají tři body, proti nám se vždycky vyhecujou, přijedou tady a vidí, že tady je plno lidí, takže jsou nepříjemní. Bylo to takové nemastné, neslané.

V první třetině jsi dal gól, jak bys ho popsal?

Já jsem hodil puk na křídlo a šlapal jsem do branky. Víťa Grepl mi to dal zpátky ze strany, já jsem to bekhendem zvedl a přeletělo to brankáře. Bylo v tom samozřejmě trošku štěstí. To k tomu patří.

Další velkou šanci jsi měl v závěru, kdy jsi jel sám na brankáře. Co se stalo, že se zakončení nepovedlo.

Já jsem zvažoval, jestli mám vystřelit nebo volit kličku do bekhendu. Nakonec jsem se rozhodl pro tu kličku do bekhendu. Když jsem přišel na střídačku, tak jsem si všiml, že mám zlomenou hokejku, tak jsem ji hned zahodil. Byl jsem…naštvaný…sám na sebe, protože to jsem měl jednoznačně dát a mohl jsem rozhodnout zápas. Mrzí mě, že jsem zkoušel ten bekhend. Já ty nájezdy trénuju na trénincích, ale nejde mi to. Spíš mi jdou jiné věci, jako nahrávky a jiné situace ve hře, než nájezdy.

Nakonec jsi zápas rozhodl tou tečí v prodloužení, jak bys popsal tuto situaci?

Zavezl jsem puk do třetiny a přenechal jsem ho Kyťasovi (Martin Kytka) a tlačil jsem se do branky na teč. Láďa Opravil říkal, že to ještě tečoval nohou. Vznikl chumel předbranou a Kamilovi (Pavlíčkovi) to propadlo mezi nohama a to vítězství jsme urvali. Ale žádná sláva to nebyla.

Takže poslední ses puku dotknul ty nebo Láďa?

Láďa říkal, že on. Já jsem to viděl a i kluci ze střídačky říkali, že jsem to tečoval já, ale nevím.

Já jsem stál přímo u mantinelu a taky bych to tipoval na tebe…

(Pokyvuje hlavou a směje se) Já se s ním hádat nebudu…(znovu smích) Já mu to nechám, bodů už mám dost…(smích…)

Souhlaíš s tím, že pro Bohumín to dnes byla taková malá výhra?

Pro ně to určitě je výhra. Každopádně pro nás je to prohra, protože jsme ztratili další bod do tabulky. Když Krnov nezaváhá a my ho porazíme, tak na něj stejně budeme bod ztrácet. Možná, že bude i lepší, když půjdeme v play-off na Jičín. Studénka je ještě taky vlastně ve hře. Ale do Rožnova bychom opravdu jeli neradi. Tam je to zrádné a poslední zápas jsme tam dokonce prohráli.

Co ten kuriózní moment v Novém Jičíně, kdy se branka rušila po deseti minutách? Co bys k tomu zpětně řekl?

Tomáš Wróběl byl chybně zapsaný v zápise. Já jsem ten zápis osobně neviděl, ale říkali, že tam měl špatné číslo. Byla to naše chyba, protože ten kotouč už se zahrál. Oni můžou neuznat gól a vyloučit hráče, ale ta situace byla zahraná. V momentě, kdy rozhodčí vhodil puk, tak to nešlo vzít zpět. My jsme si to uvědomili až v šatně a byla to naše chyba. Nakonec jsme zápas i tak zvládli, ale bylo to štěstí.

Ještě se zeptám na blížící se play-off. Už jsi zmínil, které soupeře byste si přáli a které naopak ne, ale jak vidíš naše celkové šance?

My ve všech zápasech, pokud neblbneme v obraně a hrajeme s klidem, soupeře přehráváme, ale chtělo by to toho klidu ještě víc. Máme vzadu zkušené hráče. Martin Mintěl, Kyťas…Bude to chtít více klidu na hokejkách a ať vyhráváme nebo prohráváme, tak více klidu a bojovnosti. Výsledky se pak dostaví, takže podle mě není třeba podléhat panice. I když chápu, že lidi jsou naštvaní, když tady s outsiderem celé ligy, jakožto druhý tým tabulky, hrajeme šest šest a ztratíme body. Je to takové zrádné. Play-off je jiná soutěž a bude to o něčem jiném. Bude to bojovné a každý zápas bude těžký. My se pokusíme dotáhnout to co nejdál.

Nebavme se teď o týmu, ale konkrétně o tobě. Jsi letos ve formě, sbíráš v průměru okolo jednoho a půl bodu na zápas, což se nepovede jen tak někomu. Jak jsi se sebou spokojený?

Mě se povedla hlavně první polovina soutěže, kdy jsme hráli s Tomem Foltýnem a s Kubou Fábrym. Trenér nás pak rozdělil, ale šlapalo to dál. Fabroš je pořád produktivní a je na druhém místě, Folťas má zlomenou čelist, takže nehraje, ale na play-off by měl být zase zpátky. Jinak se svými výkony nejsem nikdy spokojený na 100%. Dneska jsem taky nebyl spokojený. Mohl jsem dát klidně hattrick a spousta dalších kluků taky. Ti taky určitě nejsou spokojení. Nikdo v dnešním zápase nebyl spokojený. Ale pokud mám hodnotit celou sezonu, tak se mi celkem daří. Já jsem byl vždycky takový bojovný hráč. Nikdy jsem body moc nesbíral a byl jsem spíš bojovník, ale letos se to obrátilo a celkem se mi daří ty body sbírat.

Pár zápasů sis vyzkoušel i druhou ligu v Karviné. Jak se to tam vyvíjí? Trénuješ ještě s týmem?

Teď už ne. Nechtěl bych to komentovat, ale už je definitivní, že už se tam nevracím.

Měl bys na závěr nějaký vzkaz pro fanoušky?

Ať chodí v hojném počtu, protože nám to hrozně moc pomáhá. Chtěl bych jim poděkovat. I když přichází takové zápasy, jako ten dnešní, tak se to prostě za sezonu párkrát stane. Musím jim poděkovat a jsme jim s klukama strašně vděční.