„Pokud budeme hrát jako v Krnově, porazíme kohokoliv. Klukům patří velký dík,“ chválí kapitán Láďa Opravil

Petr Sobol, 30.01.2012 Kapitán orlovského celku Ladislav Opravil byl jedním ze strůjců možná klíčového vítězství v základní části. Orli vyhráli na ledě Krnova 5:0 a nyní jim stačí porazit Horní Benešov, aby si uhájili vedoucí příčku. Orlová v Krnově předvedla skvělý výkon, dle slov svého kapitána byl nejlepší v celé sezoně. A forma ještě může gradovat. Pochvaluje si nové složení první formace, která na ledě Krnova nabírala devět bodů a zve všechny fanoušky na sobotní utkání: „Jestli se nám podaří hrát takový hokej jako v Krnově, tak o výsledek nemám nejmenší obavy,“ zve všechny fanoušky.

Tento článek patří k zápasu KRN - ORL 0:5
Je asi zbytečné ptát se, jaké jste po zápase v Krnově prožívali pocity. Čekali jste takový výsledek?

Výsledek 0:5 určitě nikdo nečekal. Do Krnova jsme jeli vyhrát, ale že to uhrajeme tak jednoznačně, to by neřekl nikdo. Vyzdvihl bych hlavně výkon obrany, která ani jednou nezaváhala a nedovolila soupeři žádné přečíslení. A za tu nulu můžeme děkovat Volfičovi, který se asi chtěl ukázat pře Houlem (Michal Holeš), který byl v publiku.

Po ztrátě s Bohumínem vás čekaly složité zápasy. Kdyby nevyšly, základní část mohla dopadnout nakonec jinak. Co se tedy před utkáním se Studénkou změnilo?

Před utkáním se Studénkou bylo vyslyšeno mé a Greplíkovo přání, abychom my dva nehráli spolu. Trenér tedy v první pětce vyměnil Víťu Grepla za Michala Zákuťánského a vzhledem ke vstřeleným brankám těchto dvou hráčů v posledních třech utkáních mohu říct, že to bylo ku prospěchu všech. Víťa se neskutečně herně zvedl a rovněž Michal oživil celou hru naší lajny. Myslím, že jsme doladili složení všech pětek v pravý čas.

Věřili jste, že uspějete i v Krnově?

Nevěřit je hřích (pousměje se). Do zápasu nikdo nemůže jít s tím, že by si připustil prohru. Sezonu zatím vnímám tak, že není žádný tým lepší než my, a když budeme ke každému zápasu přistupovat jako v Krnově, porazíme kohokoliv. Do Krnova jsme jeli pro první místo a to jsme si nakonec odvezli.

Jak tyto úspěchy berete vy, coby kapitán?

Já jsem jenom článek momentálně skvěle šlapajícího řetězu. Jako kapitán můžu být na kluky jen hrdý. Ať už sezona dopadne jakkoliv myslím, že to co už jsme doposud předvedli, nikdo před začátkem sezony neočekával. Klukům patří velký dík. A rovněž všem lidem kolem nás, kteří se o nás tak skvěle starají a snaží se nám vytvořit ty nejlepší podmínky pro to, abychom my mohli podat ty nejlepší výkony.

Nejen, že máte velkou naději na první místo, nad Krnovem jste mohli získat i potřebnou psychickou převahu před možná rozhodujícími boji. Berete to taky tak?

Tak určitě. V Krnově jsme nejen divákům, ale i sami sobě dokázali, že hokej hrát umíme, a že můžeme něčeho dosáhnout. Psychicky jsme teď určitě hodně nahoře. Tuto pohodu teď musíme přenést na led a dále vyhrávat.

Co rozhodlo, že jste zápas vyhráli jasně 5:0? Byl průběh utkání tak jednoznačný, jako výsledek?

K zápasu všichni hráči přistoupili maximálně zodpovědně. Hráli jsme hokej, který jsme doposud v sezóně nepředvedli. Každý si plnil na sto procent svoje úkoly a vzájemně jsme si pomáhali, což se projevilo i na výsledku. Nezbláznili jsme se a těžili z chyb domácího mužstva, navíc jsme pokryli jejich nejnebezpečnější formaci vedenou Pavlem Michálkem, kterou jsme k ničemu nepustili. A bez nich je Krnov neškodný. Průběh však tak jednoznačný jako výsledek zdaleka nebyl.

Vaši lajně to v posledních zápasech nesmírně klape. Jen v Krnově nasbírala 9 bodů. Zdá se tedy, že jste si sedli dokonale?!

Obávám se, že sedli. Sice je to na posouzení trenéra, ale myslím, že to teď tak nějak klape, nejen nám. Já chtěl s Michalem Zákuťanským hrát už od začátku, známe se a hrajeme spolu od dorostu. S Víťou jsme se několikrát bavili o tom, že si nesedíme. Konečně nás trenér vyslyšel, přehodil a ono to kupodivu funguje. (směje se)

Teď už nesmíte polevit, stačí porazit Horní Benešov a vítězství v základní části je vaše. Nemůže vás to v sobotu svazovat?

To svazování asi nikdo neřeší. Cílem bylo uhrát dobrou výchozí pozici pro play-off, což se nám podařilo. Ať už půjdeme z prvního nebo druhého místa, začínáme doma, což je samozřejmě výhoda. Proti Benešovu nám půjde hlavně o to zahrát minimálně tak kvalitně, jako v Krnově a nalákat co nejvíce fanoušků na play-off. Jestli se nám podaří hrát takový hokej, tak o výsledek nemám nejmenší obavy. Navíc jestli chceme jít do druhé ligy, musíme porazit každého, ať už z prvního nebo osmého místa.

Zdá se, že jste formu naladili ideálně před play-off. Myslíte, že se bude ještě zvyšovat a vygraduje v pravý okamžik?

Já bych spíše řekl, že ta forma u těch hráčů tak nějak celou dobu byla. Měli jsme výborné tréninky, kdy každý sám na sobě zodpovědně a tvrdě makal. Šlo o to jen to v těch hráčích probudit. Teď mám pocit, že to je ideálně poskládáno a táhnou to hráči, kteří ze začátku tak výrazní nebyli, což je dobře. Na play-off se přidají i ti, co jim to šlo na začátku sezony a nastane ideální stav, který může začít ještě gradovat. Rovněž jsem rád, že se do sestavy vracejí velmi užiteční hráči, kteří byli zranění, jako Tomáš Foltýn nebo Jakub Musil. Moc bych si přál, aby to tam ještě začalo padat Jindrovi Hublíkovi, který v posledních zápasech předvádí vynikající výkony, i když střelecky to není ono. Je třeba ocenit i tu černou práci.

V sobotu budete potřebovat i pomoc fanoušků. Máte pro ně nějaký vzkaz?

Snad jen, ať přijdou v co největším počtu. Oni jsou tím šestým hráčem Orlů. Bez nich bychom nebyli tam, kde jsme….. Poté ještě s úsměvem dodal: a ať neřeší zápasy s Bohumínem, ale ty jako, v Krnově … Tam se ukázala pravá síla Slovanu.