"Nechceme nic jiného než postup," hlásá Ladislav Opravil

Tomáš Salamon, 28.02.2012 Po vítězném finále ve Studénce zůstaly fanouškům v hlavách navždy zaryty dva gólové momenty. Rozhodující gól Martina Mintěla a vyrovnávací gól Ladistala Opravila, který třiadvacet sekund před koncem z vyhasínajícího plamínku naděje vykřesal euforickou explozi. Právě orlovského kapitána jsme se po skončení zápasu zeptali na jeho dojmy.

Tento článek patří k zápasu STU - ORL 4:5 pr.

Nyní mě snad nemůže zajímat nic jiného než tvé dojmy bezprostředně po zápase, takže jak se cítíš?

Je to naprosto úžasné. Děkuju fanouškům za výkon, který tady předvedli. Je to úplná nádhera…luxus.

Co bys řekl k průběhu utkání? Co bylo důležité proto, že nebylo rozhodnuto dřív a lámalo se to až v dramatickém závěru.

My jsme ve třetí třetině začali být docela nervózní z toho, že vedeme jenom o gól. Docela jsme kupili chyby v obranném pásmu, kdy nám puk skákal, nedokázali jsme vyhodit a z toho padly ty dvě nešťastné branky na 4:3. Studénka obrátila utkání a my jsme věděli, že musíme zabrat, protože tu sílu máme a musíme bojovat až do poslední minuty. Nakonec to tam spadlo snad dvacet vteřin před koncem. To byl vítr do našich plachet a v prodloužení jsme rozhodli.

Na ten gól bych se rád zeptal. Ideálnější role pro kapitána snad ani nemůže být, než vyrovnat pro svůj tým třiadvacet sekund před koncem finále. Jak se to vše semlelo?

Kuba Szajter dostal puk do levého křídla, skvěle ho zatáhl do pásma a krosem přenesl hru na Martina Kytku, kterému puk sice trochu skákal, ale naznačil střelu z křídla, čímž na sebe natáhl dva hráče a poslal mi to mezi kruhy. Já jsem nevěděl, co s tím, tak jsem to zkusil zamíchat a vymíchal jsem to až do branky. (směje se)

V prodloužení už to bylo hodně rychlé. Jak bys popsal tu gólovou situaci?

Já snad ani nevím, jak to padlo. Pamatuju si, že jsme se dostali do pásma. Martin Kytka měl puk u levého mantinelu a poslal dlouhou krosovou přihrávku přes celé útočné pásmo na Martina Mintěla, který byl vzadu na modré. Ten nekompromisně střelil po ledě k tyči. Tam to neměl ani kam jinam lépe trefit, nádherný gól.

Jak bys z pozice kapitána zhodnotil celou sezonu? Na co jste mysleli, když jste v létě skládali mužstvo a nevěděli jste, do čeho jdete?

V létě to bylo strašně hektické. Trénovalo strašně moc lidí. Bylo to složité, ale nakonec jsme ten mančaft složili a díky skvělým tréninkům jsme šli postupně nahoru a nahoru a dotáhli jsme to až do vítězného konce.

Jaké máš vzpomínky na průběh play-off?

Tam se dá říct jen, že Bohumín a Nový Jičín byli nejslabší soupeři z celé ligy, takže jsme postoupit museli. Tam se ani jinak hrát nedalo. S Bohumínem to bylo těžké zápasy celou sezonu. Nechci nijak snižovat kvality těch hráčů, ale vždy se na tom ledě spíše motali, než aby hráli s námi hokej. Právě proto se mi strašně líbilo finále se Studénkou, kdy se ti kluci snažili hrát a ne faulovat. Zkrátka se snažili hrát hokej a myslím si, že to byly krásné zápasy pro diváky.

Teoreticky máte titul a mělo by být po sezoně, ale každý ví, že vás čeká baráž. S čím do ní půjdete?

My nic jiného než postup uhrát nechceme. My to děláme pro sebe, pro svou radost, svých pět minut slávy a hlavně pro ty fanoušky. My z toho hokeje nic nemáme. Jen ten pocit, že nám někteří lidé zatleskají, takže to i pro ně chceme dotáhnout co nejdál.

Nyní vás čekají Moravské Budějovice, které jsou údajně hodně silné. Jak vidí vaše šance?

Já jsem proti nim hrál asi pět let zpátky, ale vůbec netuším, co tam mají dnes za mančaft a co můžou předvést. Díval jsem se na internet a na soupisce mají poměrně dost starších zkušených borců. Uvidíme, možná na tom nebudou tak dobře bruslařsky, ale kombinačně na tom asi budou dobře. Těžko říct, co od nich můžeme čekat.

Jaké by byla šance v případě dalších zápasů s Porubou? Ti sice byli ve druhé lize poslední, ale dalo by se říct, že to nebylo příliš zasloužené. Souhlasíš s tím, že to rozhodně nebyl mančaft na sestup?

To je právě to z čeho mám strach. Podle mě by byl pro nás schůdnější soupeř „Áčkový“ Nový Jičín, než Poruba, který udělala rekord v zápasech prohraných o gól. Pokus s nimi budeme hrát, tak to bude hodně o bruslení a o tom, kdo bude mít větší vůli.


Odpověď na následující otázku vznikala o pár hodin později, kdy jsem byl v průběhu oslav kárán za to, že jsem se zapomněl Ládi zeptat na výkon fanoušků. Proto jsem se to v pozdních nočních hodinách rozhodl napravit a k této otázce mělo potřebu vyjádřit se více lidí, jejichž odpovědi si nemohu nechat pro sebe.

Co říkáš na výkon fanoušků v průběhu dnešního zápasu?

Ladislav Opravil: Fanoušci! Luxus! LUXUS! Nemám co dodat!

Tomáš Foltýn: Fanoušci, tady se hlásí Tomáš Foltýn! Fanoušci byli šestý hráč! Jednoznačně šestý hráč!

Jan Novák: To ti teď říkám já jako Jan Novák! Kdyby nebylo fanoušků, tak orlovský hokej nežije, tak jako žije doteď!

Jaroslav Pastucha: Já, jako nejstarší Pastucha,do toho řeknu, že kdyby nebyli ti kluci, kteří chodí do práce a hrajou tak jak hrajou, nehráli, tak by to v životě nemohlo tak dopadnout. Protože si myslím, že ti hráči, co hrajou druhou ligu, jsou velice přeplacení a ti kluci, co hrajou přebor a chcou se zadarmo do té druhé ligy dostat, tak to teprve stojí za to. Ty peníze za to nemají a mít nebudou, takže říkám, že jestli hraje někdo srdcem, tak může hrát, jinak to nemá smysl.