"Pan Krawczynski je výborný trenér," pochvaluje si Kristián Sojka

Tomáš Salamon, 02.03.2012 S mužským výběrem to vypadá, že si před baráží s Moravskými Budějovicemi bude muset dát ještě čtrnáctidenní pauzu, takže aby náš web nezel prázdnotou, rozhodli jsme se věnovat zvýšenou pozornost mládeži. Kristián Sojka se narodil 15. 2. 1999 a nyní válí za starší žáky. Dnes jsme se jej zeptali na to, jak je spokojen sám se sebou, výkony týmu a zázemím, které náš klub mládeži poskytuje.

Pro začátek by mě zajímalo v kolika letech jsi s hokejem začínal a kdo tě k němu přivedl?

Začínal jsem ve čtyřech letech, ale pak jsem přestal, protože mě to nebavilo a začal jsem hrát fotbal. Jenže pak mě to zase táhlo k hokeji, tak jsem začal znovu. Vedli mě k tomu rodiče.

Proč ses tehdy rozhodl skončit s hokejem a chtěl jsi hrát fotbal?

Vždycky mě štvalo, že po mě trenér řval, ale pak jsem pochopil, že to se mnou myslel dobře, takže proto jsem se k hokeji vrátil.

Který sport hraješ radši nyní? Hokej nebo fotbal?

Určitě hokej. Fotbal už mě tak nebaví a ani mi, nevím proč, už tak nejde. Hokej mě baví, dávám teďka branky a jde mi to lépe.

Celou dobu hraješ v Orlové nebo jsi začínal někde jinde?

Od začátku hraju v Orlové. Zatím bych se nechtěl někam stěhovat, ale později se chystám na nějaké změny.

Trénuješ tady odmalička, takže stadion dobře znáš. Jak jsi spokojen se zdejším zázemím?

Na rozdíl od ostatních stadionů se mi tady líbí náš led. Je podle mě ze všech stadionu, kde jsem byl nejlepší. Je nejtvrdší a nejlépe se na něm bruslí.

Za ty roky tady jsi měl možnost sledovat i vývoj práce s mládeží. Zlepšil se nějak přístup k vám?

Myslím si, že jo. Od té doby co přišel pan trenér Krawczynski, tak se mi to tady líbí víc. Trénuje nás více tříd najednou a je to o hodně lepší. Musím opravdu pochválit pana trenéra Krawczynského, protože je to výborný trenér.

Trénujete pětkrát týdne, takže jak to zvládáš spojit se školou?

Přiznám se, že ve škole to úplně není ono. Více mě baví tréninky než ta škola.

Doporučil bys i přesto rodičům dětí, které ještě váhají, jestli a kde hrát hokej, aby je přivedli právě sem do Orlové?

Myslím si, že jo. Měli by je tu dovést. Je to určitě lepší, než když se děti někde potulují, kouří a fetují. Spíše by se měly věnovat sportu.

Měl jsi ve čtyřech letech, kdy jsi s hokejem začínal nějaký vzor?

Mým vzorem je Sidney Crosby. Líbí se mi jeho styl hry a jeho rychlost. Obecně považuju za nejlepší tři hráče Jágry, Crosbyho a Ovečkina, ale pro mě je nejlepší ten Crosby.

Dobře. Přesto v době, kdy jsi s hokejem začínal, Crosby byl jen o tři roky starší, než si ty právě teď, takže kdo byl tvým vzorem v těch začátcích?

Jaromír Jágr

Proč právě on?

Je to pro mě kvalitní hráč, který hraje všechny zápasy naplno. I dnes je výborný hráč, na to kolik mu je let.

Starším žákům se tato sezona celkem daří. Dosahujete nejlepších výsledků ze všeh orlovských mládežníků. Jak jsi s tímto průběhem spokojený?

Spokojený jsem velmi, protože jsem od některých svých spoluhráčů ani nečekal, co v nich je. Zatím je to určitě vydařená sezona.

Tebe osobně vedoucí družstva vybral jako nejlepšího hráče vašeho ročníku. Čím si myslíš, že sis to zasloužil?

No coment. Opravdu nevím.

V úvodu rozhovoru jsi naznačil, že chceš do budoucna udělat nějaké změny. Jaké by to měly být?

Zatím se chci držet tady. Do budoucna nevím, ale pokud pan Krawczynski neskončí, tak půjdu vždycky za tím klubem, kde půjde on.

Spoléháš jen na jeho trénink nebo pro sebe děláš něco navíc?

Navíc si dávám výběhy schodů a doma mám nějaké posilovací nástroje, ale zatím to s nimi nesmím moc přehánět, protože jsem ještě ve vývinu.