Od nejistoty k velkým výkonům. Slovan zůstal v srdci všech!

Petr Sobol, 04.04.2012 Od konce letošní sezony uplynula nějaká doba, dozvuky však ještě v každém, kdo k orlovskému hokeji letos načichl, stále jsou. Letošní sezona byla zajímavá, to ostatně bývá každá. Ta letošní byla ale výjimečná, od těch ostatních odlišná. Začínala s velkým rozhořčením, a i když končila mírným zklamáním, končila s potleskem a velkou poklonou všem, kteří se o ní postarali.

PERNÉ LÉTO

Ještě, než letošní sezona vypukla, událo se spoust událostí. Tehdejší Flašarův tým skončil ve finále na hokejkách Šumperku, od druhého května se pak i se všemi hvězdami v sestavě začal připravovat na nový ročník. Pak ale nastal červen, na veřejnost začaly prosakovat problémy a nejistoty ohledně nového ročníku. Co následovalo, to všichni ví. Celý tým se přesunul do Karviné a v Orlové zavládla velká nejistota.

Vztek, hořkost, zradu a velký podraz, který cítili všichni fanoušci, ale brzy nahradila radost, odhodlání, vůle a bojovnost. Do čela orlovského hokeje usedl nový prezident Daniel Marosz, důvěru na lavičce dostal trenér Petr Česlík, který z velkého kvanta hráčů postupně krystalizoval sestavu. Všechna přípravná utkání „nová Orlová“ zvládla a tak přišel ostrý start v krajském přeboru, kde tým letos startoval.

VZTEK VYSTŘÍDALO NADŠENÍ. FANOUŠKUM ZUSTAL SLOVAN V SRDCI

Horká letní situace se pomalu uklidnila. Velkou práci v té době odvedli fanoušci. Ti na svůj klub nezanevřeli, naopak ukázali, že svůj Slovan mají v srdci a novému týmu, který se tvořil doslova za pochodu, připravili skvělé podmínky. Ve velkou euforii se proměnila orlovská premiéra v krajském přeboru, kterou obstaral domácí zápas s Kopřivnicí. Orlová zásluhou branky Jana Nováka v poslední vteřině vyhrála 5:4 a rozpoutala velkou hokejovou radost. Fanoušci rychle vzali nový tým za svůj, jeho odhodlání, bojovnost a srdce, které patřilo Orlové, začalo na zimní stadion lákat solidní návštěvy a skvělou atmosféru, která provázela každý domácí, ale i řadu venkovních utkání.

Z neznámého týmu se rázem stal mančaft, který si v Orlové fanoušci oblíbili. Otazníky ohledně výkonnosti byly taky ihned pryč, Orlová vyhrála úvodních pět duelů a do světa vyslala zprávu, že se zde tvoří skvělý tým.

NOVÉ DERBY S BOHUMÍNEM

Co by to bylo za soutěž bez pořádného derby?“ Orlová nebyla jediným nováčkem krajského přeboru. Nově do něj zasáhl také tým Bohumína. Každý měl jistě v hlavě atmosféru z derby s Havířovem, ovšem i souboje s Bohumínem byly plné napětí a dramatických chvil. Řada hráčů se dobře znala, přesto to na ledě často jiskřilo. Ač Bohumín byl jasným outsiderem soutěže, Orlovou vždy dokázal potrápit. V posledním zápase základní části dokonce na orlovském stadioně urval bod. I do Bohumína mířila početná orlovská fanouškovská základna, a o náboj tak bylo postaráno. Souboje pak vyvrcholily ve čtvrtfinále play-off, které se však neslo v jasné orlovské režii.

BÁJEČNÁ POUŤ

Před sezonou nikdo nevěděl, co od týmu čekat. Orlová ale stále držela krok s čelem tabulky, sama několikrát ligu vedla. I díky famóznímu gólmanu Volfovi přečkala jedinou mírnou krizi v polovině prosince a brzy se zase vrátila na vítěznou vlnu. V závěru ledna se diváci dočkali i kýžené desítky (11:4 s Rožnovem), aby poté Orlová vyplenila výsledkem 5:0 Krnov, následně výsledek potvrdila doma s Horním Benešovem, díky čemuž ukončila základní část na první příčce. Ve čtvrtfinále play-off Orli smetli Bohumín, v semifinále Nový Jičín, ve finále vyzvali Studénku. Doma sice prohrávali 0:2, ale ve fantastické kulise zápas dovedli do vítězného konce. V odvetě na ledě Studénky to bylo drama, jak má být. Studénka otočila vývoj zápasu a zdálo se, že se série vrátí do Orlové. Kapitán Opravil ale 23 vteřin před koncem poslal zápas do prodloužení, které po půl minutě rozhodl zkušený Mintěl. Jak přízračné. Opět se ukázala velká orlovská bojovnost, touha a odhodlání, které tým provázelo celou sezonu. „Tak jsme první no a co“, „Mistři“ a další pokřiky se pak ještě dlouho nesly stadionem, na kterém slavila i velká skupina orlovských fanoušků. Toto spojení zkrátka letos klapalo.

Tím ale sezona neskončila. Orlovou čekal další krok k vytoužené baráži – kvalifikace s Moravskými Budějovicemi. Na ledě soupeře náš tým dlouho vedl, v poslední minutě ale domácí rozhodli o konečné výhře 3:2. Orlová tak doma v odvetě musela alespoň o gól vyhrát. A to se povedlo, bek Novák poslal Orly do vedení 4:3 a vynutil prodloužení. Nervozita by se dala krájet, šťastnější ale nakonec byli hosté, kteří v prodloužení rozhodli, přesto v následné baráži na Porubu nestačili a z postupu se neradovali.

Zklamání bylo u hráčů velké, chtěli se prát až do konce. Fanoušci jim ale ihned poděkovali nejen za předvedený výkon, ale za celou sezonu a jejich odhodlání bojovat za orlovský tým. Z nejistoty, která před sezonou v Orlové panovala, tak vzniklo něco velkého, něco, na čem může klub stavět a něco, na co „slyší“ i všichni fanoušci.

TÝM, KTERÝ SE JEN TAK NEVIDÍ

Poté, co orlovský stadion opustily velké hokejové hvězdy, se všichni museli naučit zvykat na nové hráče. Z neznámých tváří se ale stali oblíbenci tribun, které hráče s radostí vyvolávali nejen při zápase, ale i po něm. Celá kabina si chválila atmosféru, která v týmu nastala. V Orlové se utvořila parta, která tady už dlouho nebyla. A to je základ, na kterém tým celou dobu stavěl.

Orlovský tým vedl kapitán Opravil, v bráně čaroval „Volfič“. A kolem nich se utvořila parta skvělých jmen. Do sestavy skvěle zapadl i navrátilec a zkušený bek Mintěl, k parádním výkonům se rozehrál hokejbalový mistr světa Wróbel, kterému v bruslařských závodech nestíhal žádný soupeř. Kdo ví, jak by souboj s M. Budějovicemi dopadl, kdyby oba hráči mohli hrát. Ale nebyli jediní, komu se dařilo. Kanadské bodování ovládl šikovný Szajter, prosadit se ale dokázali všichni, na které trenér Česlík ukázal.

TĚŠÍME SE NA SEZONU 2012/2013

Letošní sezona je tak definitivně u konce, všichni ale už se společně těšíme na start té další, na orlovský Slovan. Co všechno nás zase čeká?