Prezident Daniel Marosz hodnotí sezonu: „Odvedla se perfektní práce!“

Petr Sobol, 23.04.2012 Už nějaký čas se na orlovském zimním stadionu hokej nehraje. Zimní teploty už jsou za námi, hokej tak zase na nějakou dobu dostal pauzu. Ale v každém, kdo se na letošní sezoně podílel, ještě určitě zůstaly pocity ze sezony, která stála za to. Po stěhování druhé ligy a následném startu v krajském přeboru Orlová překonala všechny nástrahy a rozehrála skvělou podívanou. Premiéru si odbyl i Daniel Marosz, který usedl do prezidentského křesla. A vedl si velmi dobře. Sezonu vidí jako úspěšnou, vyzdvihuje výkony A týmu, ale i skvělé výsledky mládeže, vrací se ještě ke kontroverzní sérii s Moravskými Budějovicemi, které se tak úplně nechovaly dle pravidel, a láká fanoušky na sezonu nadcházející – a máme se prý nač těšit. K nové sezoně ale ještě povede dlouhá cesta, kterou Vás částečně provedou následující řádky.

Kdyby vám někdo před sezonou řekl, že projdete až do baráže, věřil byste mu?

Začátek sezony byl velice problematický, klub se potýkal s velkými problémy a vůbec se nevědělo, jestli vůbec a s jakými hráči se bude hrát. Myslím, že ani ten největší optimista tomu nevěřil, ještě, když přípravné zápasy tomu nenasvědčovaly. Opak se stal ale pravdou a odvedla se perfektní práce.

Jak byste letošní sezonu zhodnotit? Byla úspěšná?

Tak určitě (usměje se). Sezona dopadla velice úspěšně, jen ten malý krůček štěstí nám chyběl.

Pro vás byla sezona premiérová ve funkci prezidenta klubu. Jak jste se s novou rolí sžil? Co se vám povedlo a na čem je třeba zapracovat?

Bylo to pro mě velice složité. To musím přiznat. Jako trenér se pohybuji v Orlové sedmou sezonu, ale vést klub, to byla premiéra. Co se povedlo a nepovedlo, to je složité. Každý to vidí jinak. Povedlo se hodně věcí. Není to jen o A mužstvu, je tu velice nadějná mládež, která si vedla nad míru výtečně. Dovedla porážet extraligové velkokluby a ukázat, že se dá hokej dělat i v tak „malém“ městě. O naše kluky mají veliký zájem extraligové kluby. Povedlo se stabilizovat klub a věřím, že v příští sezoně se vše uklidní, zapomene se, co bylo a bude se dívat už jen dopředu. Co se nepovedlo? Je toho mnoho. Tím, že jsem nastoupil do vedení už v rozjeté sezoně, byl jsem limitován a nebyl schopen zařídit mnoho věcí, které se ukázaly klíčové. Taky při odchodu A mužstva do Karviné nastala situace, že sponzoři vůbec nechtěli pomoct hokeji. Samozřejmě se našly firmy, které se neotočily a pomohly. Za to jim patří veliké díky. Tím bych chtěl poprosit firmy ve městě Orlová, aby nezanevřely na orlovský hokej. Myslím, že hokej je neodmyslitelnou součásti města, druhá liga tady patří.

Sezona byla skvělá, hráči si získali fanoušky a všichni si přáli postup. Rozhodl ale smolný zápas s Moravskými Budějovicemi. Rozhodující série s Porubou byla blízko. Přebolelo už zklamání?

Tohle je pro mě docela choulostivé téma. Hráči odvedli super výkon, nemůžu jim vůbec nic vytknout. Právě naopak. Věřím, že kdyby se Moravské Budějovice chovaly podle pravidel ledního hokeje, jak jim to uděluje herní řád, dopadlo by vše jinak. Zmíním se jen o pravidle pěti hráčů ročníku 89 a mladší. Co na to říct?! Nemluvě o jiných a to velice choulostivých okolnostech ohledně startu hráčů, kteří musí splňovat 50 % odehraných utkání. Nechci se už k tomu vracet a raději se soustředit na novou sezonu.

Není podle vás nespravedlivý systém, jakým se mužstvo musí do druhé ligy probít?

To se budeme bavit pořád dokola. Nám se to nelíbí, to je jasné. Proč hrajeme někde v Moravských Budějovicích, když patří do jiného kraje a kdyby vyhrály, tak stejně bude hrát úplně jinou skupinu. Je to ale rozhodnutí svazové. Myslím však, že pro většinu lidí nepochopitelné. Tak stejně proč se čeká na soupeře, až dohraje play-off čtrnáct dní, když ho vůbec nemělo hrát. Poslední mužstvo druhé ligy muselo čekat dokonce měsíc…

Kdyby Orlová baráž zvládla, vrátila by se k nám druhá liga?

Ano určitě by se vrátila, nevidím důvod, proč ne.

Budoval se nový tým, nakonec tým skvělý. Udrží se i pro příští sezonu?

Věřím, že ano. Začneme jednat a uděláme maximum, aby kostra týmu zůstala stejná, a naopak ještě seženeme nové tváře (usměje se). Nechci ale předbíhat. Samozřejmě ale, že už jednáme s několika hráči druhé ligy (úsměv).

Ač jedna sezona skončila, už se pomalu začíná mluvit o té další. S čím do ní půjdete?

Jak říkáte, sezona skončila a vše je ještě v živé paměti, ale my se už musíme dívat dál a stavět kádr na novou sezonu. Bude to ale daleko těžší. Každý bude jen čekat samé vítězství a určitě i postup. Takže pro spokojenost fanoušků uděláme maximum.

Plánujete i nějaké rozšíření hráčského kádru?

Jak už jsem se zmínil, samozřejmě jednáme a snažíme se o návrat některých našich hráčů z druhé ligy.

Klíčovou otázkou jsou finance. Jak je na tom Orlová a jak to vypadá s případnými sponzory?

To je otázka spíše na město. V nejbližších dnech se bude jednat o prioritních sportech ve městě Orlová a částce, která připadne na hokej. Doufáme, že vše dopadne dobře a nadále bude město považovat hokej jako prioritní sport. Ohledně sponzorů je to složité. Pořád v Orlové vládně nedůvěra k hokeji za odchod druhé ligy do Karviné. Je těžké v tak složité ekonomické situaci shánět sponzory. Samozřejmě se snažíme a nacházíme i firmy, které mají zájem pomoci orlovskému hokeji, nedaří se však sehnat většího sponzora. To je pro hokej velice důležité. I tak moc veliké díky těm, kteří nezanevřeli a pomáhají.

Co vás nyní čeká a nemine?

Bude se muset vše připravit na novou sezonu. Práce bude požehnaně. Kdybych měl ale vyjmenovat všechno, bylo by to na dlouho… (směje se).

Chtěl byste něco vzkázat i fanouškům<

Tak tady není co řešit. Fanoušci jsou v Orlové parádní. V krajském přeboru nemají konkurenci, patří jim veliké díky za to, co celou sezonu předváděli. Po tom, jaké zklamání zažily a co vše se odehrálo před sezonou, tak je úžasné, jak se zachovali a povzbuzovali nejen doma, ale i na hřištích soupeřů. Ještě jednou veliké díky, za mě i všechny hráče a realizační tým.