Orlovský led patřil mladým brankářům

Redakce, 08.08.2012 Celkem čtrnáct brankářů z celé Moravy se na konci července sjelo do Orlové, aby se zúčastnili Tréninkového kempu brankářů. Ve spolupráci s hokejovým klubem HC Orlová jej uspořádali Jan Littner, Michal Holeš a Dušan Šafránek. Jak tohle vše vzniklo, jsme se zeptali Jana Littnera, který má v Orlové kromě mladších žáků a přípravky na starosti také brankáře našeho klubu.

„Minulou sezónu jsem se účastnil jako trenér brankářů dvou kempů, které pořádal pro golmany Český svaz ledního hokeje. Vedl je pan Rostislav Haas, který má na starosti momentálně brankáře týmu LEV Praha, hrající prestižní KHL. Viděl jsem, že takový kemp má pro vyrůstající golmany obrovský přínos, čehož si všimli i rodiče brankářů. Ne v každém klubu je práce s brankáři na dostatečné úrovni, proto jsem se rozhodl, že takový kemp uspořádám v Orlové. Oslovil jsem lidi, u kterých jsem věděl, že do toho půjdou s radostí a chutí a že klukům opravdu něco dají. Michal i Dušan mají k Orlové velmi kladný vztah, a proto nabídku s radostí přijali. Po naplánování kempu už šlo všechno pro mě až překvapivě snadno. Oslovili jsme kluby a jednotlivé brankáře s nabídkou třídenního kempu. Asi během 14 dnů jsme měli plno a bohužel jsme museli i pár kluků odříct.

Časově náročné bylo plánování celé akce. Obrovským přínosem bylo zapojení poznatků trenérů golmanů ze tří klubů (Orlové, Opavy – Dušan Šafránek a Benešova – Michal Holeš). Základem celého kempu byly dvoufázové tréninky na ledě, specializované pro golmany. Důraz jsme kladli na základní postoj každého brankáře, orientaci a pohyb v prostoru v brankovišti i mimo něj. Důležitým aspektem byla schopnost reagovat na pohyb hráčů i kotouče. Rád bych tímto poděkoval Jardovi Surovcovi, za jeho rady a poznatky s tréninkem nejmladších účastníků kempu.

Dostalo se i na tréninky mimo led, kde byl brán žřetel na pohyblivost, obratnost, silové schopnosti a v neposlední řadě na rychlost reakce. Zde bych rád poděkoval Nikol Běťákové, která má zkušenosti s přípravou krasobruslařů, za její poznatky a pomoci při tréninku. Jako zpestření sloužila hodina jumpingu pod vedení zkušené lektorky ve Fitness centru Šembi.

Po obědech a odpočinku následovala teoretická příprava, kde se mladí golmani dozvěděli užitečné informace nejen o tréninku, ale i praktické rady a motivace pro jejich další rozvoj.

Pro kladné ohlasy bychom do budoucna chtěli pokračovat v jednodenních kempech během sezóny a po skončení soutěží zopakovat tento kemp ve více dnech. Rádi bychom oslovili zahraniční kluby a navázali spolupráci jak s trenéry, tak se samotnými gólmany.“