Důvod proč letos chodit na Orlovou č.2: My proti nám!

Tomáš Salamon, 27.08.2012 Je to zhruba rok, co se celý orlovský tým přestěhoval do Karviné a naši fanoušci museli dlouho tuto hořkou situaci překonávat. Nicméně se v našem městě vytvořil nový tým a snaha o nový začátek se v ochozech setkala s pozitivním ohlasem. Diváci hnali mladý celek kupředu a na konci sezony mohli slavit titul. Jenže rok se s rokem sešel a koná se další vykořistění ze strany karvinského hokeje. Tamní SK se rozhodlo definitivně vyštípat HC ze svého stadionu a přihlásilo své mužstvo do krajského přeboru, přičemž stáhlo všechny své hráče z Orlové. Ztráta je to veliká, nicméně se nám zde rodí překrásná vidina sousedského derby.

Všichni si zajisté pamatujeme pocit, kdy před dvěma lety Orli vyjeli k prvnímu derby s Havířovem. Se zahajujícím hvizdem gradovalo napětí spojené s předchozím hecováním obou stran a zaplněné tribuny s ohromnou zarputilostí sledovaly nelítostný boj na kluzišti. Všudypřítomné emoce ještě rozdmychávaly už tak dost horoucí atmosféru a ze sportovního zážitku tuhla krev v žilách. Takové bylo derby geografických sousedů.

Dalším faktorem, který notně přispíval k atraktivitě, byla skutečnost, že naprostou většinu hráčů Havířova tvořili borci, kteří v předešlých letech oblékali orlovský dres. Fanoušci Orlů toužili po pocitu jakési morální odplaty na těchto s nadsázkou řečeno dezertérech a hráči samotní se zase chtěli před bývalým obecenstvem vytáhnout. Stejná situace se rodí i zde a nyní bude ještě vystupňována násilným přesunem hráčů patřících SK Karviná, který navíc nebyl po vůli ani jim samotným. Je zde zaděláno na zajímavou záplatku, kdy tahouni týmu Ladislav Opravil, Radek Milch, Marek Volf, David Vaštík a spousta dalších, budou muset nuceně nastoupit proti mužstvu, kterému o rok dříve pomohli k titulu. Bude zajímavé sledovat, jak si to v hlavách urovnají kluci, kteří ještě před nedávnem tahali za jeden provaz na cestě za velkým úspěchem a navíc chtěli spolu dále pokračovat a také, jak se na celou událost budou dívat fanoušci. Zatímco hráči odchozí do Havířova přestoupili z vůle vlastní, tito borci chtěli za orlovou dále hrát, takže by zde měl být i úhel nazírání fanoušků poněkud rozdílný.

Ještě nic není jisté, nicméně vidina dalšího překrásného derby má vcelku reálné obrysy. Prosakují informace, že hráči v karvinském SK bojkotují tréninky, ale až pozdější události ukážou, zda budou ochotni novou roli přijmout. Dále existuje možnost, že ne všichni hráči nakonec v Karviné skončí. Naše vedení usiluje minimálně o služby Ládi Opravila a Tomáše Wróbela, takže stále existuje naděje, že tito elitní borci obléknou dres s Orlem na prsou. Do začátku sezony zbývá celá řada času obsahující obrovské množství nezodpovězených otázek, nicméně věřme, že dalšího derby opět dočkáme a že nám bude do příští sezony zajímavým zpestřením.

Petr Jemelík při utkání s SK Karviná v roce 2008.

Gól Václava Studeného z roku 2008. Určitě Karviné rád nějaký přidá i letos!