Derby! K přípravnému zápasu přijíždí AZ, v pátek odveta

Petr Sobol, 11.09.2012 Pouze rok si mohli fanoušci orlovského a havířovského táboru vychutnávat nezapomenutelnou atmosféru společných druholigových derby. V loňské sezoně totiž Orli zmizeli do krajského přeboru. Tam bude Orlová bojovat i letos, ještě před startem sezony ale vyzve ve dvou přátelských zápasech velkého rivala – čeká nás souboj Orlů s vítězem loňského ročníku druhé ligy AZ Havířov.

Tento článek patří k zápasu ORL - HAV 2:4
Na tu atmosféru snad ani nejde zapomenout. V sezoně 2010/2011 sehrála Orlová s týmem AZ čtyři soutěžní zápasy. Bilance? 2:2! Sezona nakonec lépe dopadla pro Orlovou, která postoupila až do finále ligy. To stejné se jí povedlo i loni, ovšem druholigové finále nahradilo finále krajského přeboru, které sice Orlová zvládla, v následné baráži o návrat zpět ale chyběl malý krůček.

Teď se ta atmosféra ale vrací. Plné stadiony (v Havířově 5100!), davy fanoušků ženoucí svůj milovaný tým kupředu, ostré souboje a plno napětí, tak vypadaly vzájemné bitvy. Nyní je to sice „jen“ příprava na nadcházející ligové poutě, pořádný náboj ale společné derby neztratí.

Představitelé obou klubů se dohodli na dvou vzájemných střetnutích, to první je na programu už ve středu 12.9., odveta na ledě AZ se hraje v pátek 14.9. A favorit je jasný – AZ. Tým loni pod vedením kouče Danečka převálcoval druholigovou konkurenci a následně statečně bojoval v baráži o první ligu, do které mu chyběl jen kousek. Po skvělé sezoně Havířov neoslabil, do Prostějova odešel gólman Vrba, do Poruby L. Zientek s Brezanim, do Frýdku – Místku Kraft, Machálek ukončil kariéru. Dvě velké posily pak AZ nahlásil do obrany. Z Valašského Meziříčí přišel Werner Hartmann, z Karviné nám velmi dobře známý Saša Hegegy. A ještě jedna změna se v Havířově udála, na trenérskou židli usedl rovněž pro nás známý Tomáš Potěšil.

A v přípravě to Havířovu šlape. AZ sehrál 10 zápasů a osmkrát odcházel z ledu coby vítěz. Nestačil pouze na ledě Šumperka (2:3), kterému následně výsledek vrátil i s úroky (6:2). Ve druhém utkání přípravy ještě prohrál s Opavou (2:3). Jinak AZ porazil Porubu, juniory Vítkovic, Krakov, Hodonín, Frýdek – Místek, Toruň a naposledy vyhrál 4:0 v Přerově.

To ovšem neznamená, že by Orlová nějak zaostávala. Svěřenci Petra Česlíka sice sehráli jen tři zápasy, všechny ale úspěšně. Sílu nově se tvořícího kádru Orlové poprvé poznali junioři Havířova (6:1), následně Orli spustili kanonádu proti značně posílenému týmu Rožnova (12:5), na jehož ledě sehráli i poslední duel (6:5).

Orlovskou kabinu potkal v létě velký průvan. Odešly opory jako Opravil či Kytka, tým ale také hodně posílil. Za vše hovoří jména navrátilců – Studený, Urbánek, Kotásek, Golab, Galgonek. V sestavě se zabydlují Kanaloš, T. Vaštík, Plášek, v posledních zápasech do týmu Orlové naskočil také loni karvinský Ciupa či Matějíček, který loni hrál za juniorku AZ. V brance zatím dostává přednost Urbánek a zdá se, že týmu to zatím šlape.

Tyto, i další hráčské zbraně, už je trenér Česlík připraven vytáhnout, aby se svým týmem předvedl co nejlepší výkon a postavil se vstříc přetěžkému soupeři. Čeká se boj jak na ledě, tak v hledišti, proto nechte středeční starosti stranou a přijďte v 18:00 podpořit Orly a vytvořit co nejlepší atmosféru hokejového derby. A nejen ve středu. Každá hlasivka se bude hodit i v pátek, kdy Orli ve stejném čase zalétají na půdu AZ, kde je čeká snad ještě těžší prověrka.

Derby může opět začít…

Sestavy týmů v posledním zápase:

HC Orlová: Urbánek R. – Šurin, Krause, Novák M., Urbánek T., Vaštík T., Zámečník, Kotásek, Hublík, Kanaloš, Grepl, Studený, Szajter, Fábry, Novák J., Plášek, Ciupa, Matějíček, Zákuťanský, Pavlát.

AZ Havířov: L.Daneček - Hartman, Hegegy, Krisl, Graca, Vydra, Zientek - Klimša, Říčka, J.Daneček - Sztefek, Potočný, Stránský - Mráz, Kopún, Pavlas – Matějek.

Vzájemné zápasy ze sezony 2010/2011:

Orlová – Havířov 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 45. Kraft (Flašar, Ivan) - 13. Vydra, 23. Balčík (Lhotský, Pavlas), 24. Sztefek (Machálek), 47. Stránský (Potočný, Sztefek), 58. Lhotský (Krisl, Stránský)

Havířov – Orlová 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branka: Sztefek

Havířov – Orlová 3:4 (1:3, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Prokop (Říčka, Najdek), 27. Krisl (Pechanec, Balčík), 39. Říčka (Daneček J.) - 5. Moravec (Luka), 7. Javín (Moravec, Mikšan), 20. Mikšan (Moravec), 40. Štefanka (Grygar, Ivan)

Orlová – Havířov 7:5 (2:2, 2:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 5. Valchař (Galvas), 14. Štefanka (Holuša, Studený), 25. Moravec (Mikšan), 31. Studený (Grygar), 46. Štefanka (Grygar, Holuša), 55. Grygar (Holuša, Samiec), 59. Luka - 6. Prokop, 16. Vydra (Daneček J), 29. Brezani (Jurčík, Prokop), 34. Vydra (Krisl), 52. Daneček J. (Balčík, Říčka)