Rozhovor s prezidentem klubu

Jana Karasová, 22.10.2012 Jak jsme Vás již informovali, tak náš klub tento týden čeká masivní propagační akce. Klubu s organizací "Týdne s hokejem" pomáhá vedoucí družstva přípravky, paní Jana Karasová, která pro web svého družstva www.hc-orlik.webnode.cz vyzpovídala prezidenta klubu Daniela Marosze a rozhovor poskytla i pro potřeby oficiálních stránek.

Pane prezidente, na úvod Vás poprosím o stručné představení a připomenutí Vaší kvalifikace a předchozí hráčské a trenérské kariéry.

Jak již víte, jmenuji se Daniel Marosz, trenérské zkušenosti jsem začal získávat v roce 2004, kdy jsem začal trénovat nejmladší věkovou kategorii (přípravka). Tuto jsem začal trénovat ve městě Karviná a v příští sezóně ve městě Orlová, kde jsem i v následujících letech nadále působil. Jednalo se postupně o kategorie čtvrté - páté třídy, následně šesté - sedmé, asistent dorostu a juniorky, po té hlavní trenér družstva juniorů a nakonec hlavní trenér A – mužstva. Trenérské zkušenosti jsem nabyl postupně ve všech věkových kategoriích, současně studoval a získával trenérské licence C, B. Již jsem podal žádost o získání nejvyšší licence A.

Vy sám bydlíte, nemýlím-li se, v Karviné. Proč jste se rozhodl přijít do Orlové a nerealizujete se v karvinském hokeji? Co vás k nám přivedlo a proč právě k nám?

V září 2011 došlo k nešťastnému odchodu A- mužstva do Karviné a odstoupení bývalého prezidenta HC Orlová. Na valné hromadě jsem byl navrhnut a zároveň zvolen prezidentem orlovského hokejového klubu. I s vědomím, v jaké situaci se klub nachází a se kterými problémy se potýká, jsem tuto funkci přijal. Je pravdou, že bydlím v Karviné. V Orlové jsem dostal šanci trénovat a za to jsem velmi rád. Z toho vyplývá mé rozhodnutí zůstat v Orlové. Při odchodu A- mužstva do Karviné jsem byl asistentem trenéra. Tuto svou činnost jsem po vzájemné domluvě ukončil a zůstal působit jen v Orlové. Samozřejmě ze strany HC plus oil Karviná jsem nabídku dostal. Rozhodování po sedmiletém působení v Orlové bylo pro mě jasné. „Zůstanu v Orlové a pomůžu orlovskému hokeji.“

Jaká je vzájemná spolupráce a komunikace s Městem Orlová. Je město nakloněno hokeji nebo preferuje jiné sporty, méně finančně nákladné?

Město Orlová je nedílnou součástí orlovského hokeje a bez její podpory by hokej v městě Orlová zanikl. Město má zájem, aby hokej fungoval. Rada města rozhodovala o prioritních sportech a podpora hokeje byla schválena na dobu tří let. Dnes se čeká ještě na schválení zastupiteli města Orlové.

Tento rozhovor je určen, nejen pro fanoušky, ale především pro ty, kteří o hokeji neví téměř nic. Přibližte, jak to v hokejovém klubu vlastně chodí. Jaké jsou vaše úkoly, coby prezidenta klubu?

Prezident hokejového klubu reprezentuje a zastupuje zájmy klubu. V čele vedení nestojí pouze prezident, ale také jeho zástupce, místoprezident Martin Klčo, a nedílnou součástí vedení klubu je výkonný výbor, který je zastoupen pěti členy. Tento výbor svým hlasováním rozhoduje o chodu klubu. Praxe je taková: Prezident činí úkony, které výbor schválil. Mou náplní práce je každodenní dohled na bezproblémový chod klubu, shánění hráčů do všech věkových kategorií, zajišťování finančních prostředků, komunikace s městem, médii a sponzory. Nedílnou součástí je dohled nad trenéry, hráči, komunikace s fanoušky, vyřizovaní registrací, veškeré administrativy s českým hokejovým svazem a spousta dalších důležitých věcí, spojených se správným chodem klubu.

S jakou představou a případně jakými cíli jste do klubu šel a jak dalece je realita jiná?Jak moc je jiná situace v HC Orlová nyní oproti situaci před rokem?

Při nastoupení do mé funkce, byla má představa zcela jasná. Stabilizovat trenérský a hráčský kádr, oddlužit klub a vypořádat se se špatnou minulostí. Toto se podařilo jen z části. Otázka trenérů si myslím, že je vyřešena. Byli zapracováni noví, mladí trenéři, kteří zapadli do kolektivu a získali si srdce svých mladých svěřenců. Z finanční stránky jak víme, není vše zcela v pořádku, po bývalém vedení zůstaly nemalé dluhy, které se podařilo jen částečně uhradit. Proto je prioritou v následujících letech tuto věc co nejrychleji vyřešit, aby tyto dluhy nebránily v rozvoji hokejového klubu. Podařilo se stabilizovat A- mužstvo, které v Orlové vlastně neexistovalo. Dnes má Orlová muže především z řad orlovských odchovanců a tímto směrem se chceme i nadále ubírat.

Co považujete za největší úspěchy uplynulé sezóny, nebo co vám udělalo největší radost?

Za největší úspěch se dá považovat titul mistrů KLM a následné vítězství v Play off. Nesmíme zapomenout na naši mládež, která nás vzorně reprezentovala ve všech věkových kategoriích. Starší žáci se umístili na prvním místě ve skupině B, kdy ve finále porazili Olomouc.

Co se naopak nepovedlo, nebo co by se mělo zlepšit?

Největším zklamáním byla určitě nešťastná prohra v prodloužení s Moravskými Budějovicemi v baráži o postup do druhé ligy. A jako velký neúspěch považuji pád staršího dorostu z první ligy.

Jaké pozorujete „ hrozby“ pro další rozvoj hokeje v Orlové?

Hrozbou pro orlovský hokej by se stalo neschválení dotační smlouvy zastupitelstva města Orlové. Hokej by zanikl.

Změny ve struktuře klubu by měly být dlouhodobě zaměřeny na větší průhlednost jednotlivých stupňů řízení a také osobní odpovědnost. Aby se nemohl nikdo za pár let vymlouvat, že za to či ono nemůže, nebo že o tom nevěděl, jak se to stalo za bývalého vedení. Máte u vás určeno, co, kdo přesně v klubu dělá a za co nese zodpovědnost?

Struktura vedení hokeje byla změněna tak, aby již nemohlo dojít k něčemu podobnému, jako se stalo již v minulosti. Na vysvětlenou: Výbor činí 5 členů, 2 členové jsou z HC, 3 zástupci města. Při hlasování mají vždy zástupci města rozhodující většinu. Dále prezident a místoprezident musí vždy dvěma podpisy podepsat veškeré dokumenty a smlouvy (místoprezident byl zvolen do výboru zastupitelstvem města Orlové).

Vstupujete do nové sezóny, došlo k nějakým změnám v personální oblasti?

Jak již všichni víme, byl odvolán ze své funkce trenéra Marek Malík. Po vzájemné dohodě odešel Marek Ivan, David Mikšan, kteří jsou aktivními hráči v jiných klubech, a jejich prioritou bylo nadále hrát lední hokej. Na jejich místa přišli trenéři Jan Szturc a Tomáš Urbánek.

Důležitou součásti každého klubu jsou jeho fanoušci. Má váš klub svůj fanclub ?

Náš klub samozřejmě fanclub má a to nezanedbatelný. V krajských soutěžích nemá konkurenci. Když Orlová brázdila kluziště druholigových týmů, i tam patřili naši fanoušci k těm nejlepším. Při derby Orlová- Havířov a Havířov- Orlová, bylo vždy vyprodáno a atmosféra hodná extraligy.

Víte, jak velká je vaše fanouškovská základna, kolik členů čítá?

orlovský hokej navštěvuje pravidelně 400- 600 diváků podle atraktivity soupeře. Fanclub, který vyjíždí pravidelně na venkovní utkání, činí kolem 30-50 členů.

Jste se svými fanoušky ve spojení? Jak často se scházíte? Co řešíte?

S panem Fajčákem (Mijonek), který je zástupcem fanclubu, komunikujeme telefonicky i osobně, vše se řeší podle situace. Musíme přiznat, že v loňské sezóně nebylo vše ze strany HC stoprocentní. Myslím si, že v letošní sezóně se situace zlepšila.

Co jako klub svým fanouškům nabízíte? Organizujete pro ně společné akce s hráči, soutěže a jiné aktivity?

HC připravuje pro fanclub v nové sezóně mnoho různých akcí, jak posezení s hráči tak různé sportovní aktivity. Taktéž nesmíme zapomenout zmínit projekt, který bude připraven o přestávce hokejového utkání. Nechci předbíhat, jen můžu prozradit, že se bude soutěžit o hodnotné ceny.

Co říkáte na úroveň internetových stránek?

Www stránky jsou podle mého názoru graficky na vysoké úrovni. Je pravdou, že články byly mnohdy zadávány se zpožděním. Nyní jsou však informace aktualizovány pravidelně. Na odstranění komunikačních chyb u mládeže se pracuje.

Co pro své fanoušky připravujete pro tuto sezónu?

Pro fanoušky se připravuje mnoho akcí, jak jsem již zmínil.

Proč vlastně došlo k navýšení vstupného? 35 Kč není nijak převratně vysoká částka, ale vzhledem k tomu, že HC Orlová hraje krajský přebor, je to částka poněkud vyšší.

Než došlo ke zvýšení ceny vstupného, bylo vše probíráno několikrát na výboru HC. Musíme si uvědomit, že klub zatím ještě stále není v dobré finanční situaci, proto každý fanoušek svým zakoupením vstupenky pomůže hokejovému klubu. Na druhou stranu klub dovedl zajistit kvalitní hráče a nadále doplňuje hráčský kádr zajímavými jmény. Myslím, že orlovský fanoušek bude v sezóně spokojen s kvalitní hrou, a naplněn hokejovým zážitkem.

Snad to fanoušci pochopí a budou vás podporovat i nadále. Co byste vzkázal široké veřejnosti? Proč by měli přijít na zápasy a podporovat váš tým?

Každý občan, který má rád sport a především hokej, by měl dorazit na náš hokejový stadion a podpořit orlovský hokej, který už několik desetiletí neodmyslitelně patří k našemu městu.

Přejděme k mládeži. Mládež je základ a měla by být striktně oddělena od mužů, včetně odděleného financování. Mužský hokej by měl být financován čistě ze sponzorských příspěvků a mládežnický hokej by měl být podporován, mimo jiné, dotacemi z města. Funguje to tak i ve vašem klubu? Jak velké jsou dotace na mládež a vystačí vám finanční prostředky na fungování klubu?

Když narážíte na otázku rozdělení a financování mužského a mládežnického hokeje, musím konstatovat, že samozřejmě je mužský hokej financován výhradně ze sponzorských darů a peněz z reklam. Dotační peníze z města jdou na mládežnický hokej. Vše je podmíněno dotační smlouvou, která se každoročně předkládá k vyúčtování finančnímu odboru města. Dotace v minulých letech činila 3 750 000 Kč. Finance na chod klubu by byla dostačující, kdyby minulé vedení neudělalo obrovské dluhy a taktéž nevyčerpalo vždy peníze dopředu. Pro nezasvěcené k vysvětlení: V roce 2009 vybralo HC navíc 1 000 000 Kč. To znamená, že v tomto roce utratilo 4 750 000 Kč a v následujícím roce 2010 již měli k dispozici jen 2 750 000 Kč. Tato situace byla opět řešena půjčkou z dalšího dotačního období 2011. V době mého zvolení jsem se dostal do nezáviděníhodné situace. Snažím se klub stabilizovat a věřím, v brzké oddlužení klubu.

Tak to vám budeme držet palce, ať se to podaří! Jak je na tom klub v současnosti s mladými hráči? Máte dostatek hráčů v jednotlivých kategoriích?

Otázka mládeže je celorepublikový problém, který řeší všechny kluby. Nedostatek hráčů se projevuje i ve velkoklubech, kde děti mají své vzory např. HC Vítkovice Steel, HC Oceláři Třinec. Při dnešní ekonomické situaci, kdy je hokej finančně velmi náročný a je problém dítě u hokeje udržet, bude v následujících letech důležité nastavit co nejlepší podmínky pro mladé hráče HC Orlová. (Příspěvky zanechat ale na oplátku nebudou muset investovat do hráčské výstroje.)

Jak řešíte problém nedostatku dětí v některých ročnících? Využíváte způsob hostování hráčů, popřípadě střídavých startů?

Ano, HC Orlová spolupracuje s okolními kluby, kde dochází k hostování i střídavým startům. Tímto způsobem doplňujeme věkové kategorie dorostu a juniorů.

Můžete nám přiblížit rozdíl mezi hostováním a střídavým startem?

Hostující hráč hraje pouze v týmu, ve kterém hostuje, v mateřském klubu nesmí hrát. Střídavý start znamená, že hráč hraje ve svém mateřském týmu a zároveň nastupuje k zápasům, kde má střídavý start. (Sobota odehraje v Havířově – extraliga ml. dorostu a v neděli odehraje v Orlové 1. liga ml. dorostu.)

Máte v současnosti nějaké své hráče na hostování v jiných klubech? Kterých?

Ano, na hostování máme hráče v klubech: HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Steel, HC AZ Havířov 2010, SK Karviná.

A naopak, máte v klubu hostující hráče? Pokud ano, odkud?

Stejně jako my máme hráče v jiných klubech, mají jiné kluby hráče u nás: HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Steel, HC AZ Havířov 2010, SK Karviná, HC RT Torax Poruba, HC Bohumín.

Máte kvalitní a dostačující trenérskou základnu? Můžete nám ji přiblížit jmenovitě včetně kategorií, které trénují?

Trenérská základna je složena ze starších zkušených trenérů a mladších perspektivních, ambiciózních trenérech, na kterých by se mělo do budoucna stavět.

Přípravka- Jan Littner, Jan Szturc, Miroslav Hanzl, Evžen Buščík, Tomáš Urbánek, Václav Studený
3.-4. Třída- Jan Szturc, Václav Studený
Mladší žáci- Jan Littner, Jan Szturc
Starší žáci- Jindřich Krawczynski, Tomáš Urbánek, Václav Studený
Mladší dorost- Jindřich Krawczynski, Tomáš Urbánek, Václav Studený
Junioři- Petr Česlík, Daniel Marosz
Muži- Petr Česlík, Daniel Marosz

Každý klub je v budoucnu tak silný, jak silnou má základnu – tedy přípravku. Jak silná je přípravka v HC Orlová?

Tato otázka spíš náleží vám, jako vedoucí přípravky a pravé ruce trenéra.(smích)

Teď jsem reportér a pěkně si to užívám (smích), ale klidně za vás odpovím – když jsem přišla, nebyla nic moc, nyní se to zlepšuje.

Jakým způsobem nabíráte malé děti do přípravky?

Už několik let funguje spolupráce základní školy a školky, vs. HC Orlová. Jedná se o projekt, kde Hokejový klub vyučuje bruslení dětí v předškolním a školním věku. Tímto zároveň vzniká nábor do přípravky. Vše financuje hokejový klub z vlastních zdrojů, včetně autobusu, který přiváží a rozváží děti po školách a školkách. Taktéž jim zapůjčuje brusle k výuce bruslení. Další, nábor do přípravky řešíme obcházením základních škol a školek, kde rozdáváme informativní náborové letáčky. Loni proběhl první ročník hokejové olympiády orlovských škol, která proběhne i tento rok.

A proč by děti měly s hokejem začínat právě v Orlové? Co jim může klub nabídnout?

Od letošní sezóny se zvýšil počet tréninkových jednotek na čtyři. Což v minulých letech nebylo. Na ledě se dětem věnují minimálně čtyři až pět profesionálních trenérů, kteří si dělí děti do skupin. Každá skupina je zaměřena na jinou techniku bruslení. Tímto mají děti trénink zajímavější a hlavně se naučí daleko více nežli v neděleném tréninku. Pro úplné začátečníky, jsme nechali vyrobit podpěrné držáky, o které se děti mohou podpírat a zároveň je tlačí před sebou.

Co tedy musí rodiče udělat pro to, aby se jejich dítě mohlo stát hokejovým Orlíkem?

Nic složitého na tom není. Postačí navštívit náš zimní stadion, kde se o Vaše dítě postarají kvalifikovaní trenéři. Je nám jasné, že v dnešní ekonomické situaci si někteří rodiče nemohou dovolit investovat do hokejové výzbroje, proto je možno tuto výzbroj u nás zapůjčit.

Vy sám někdy zaskočíte mezi nejmenší hokejisty? Máte osobní přehled o dění v jednotlivých hráčských kategoriích nebo dostáváte jen informace od trenérů?

Zajisté, jako prezident klubu musím mít přehled o hráčích všech věkových kategorií. Trávím velkou část svého času na zimním stadionu. Proto mám přehled o tréninkových jednotkách, počtech a účastí hráčů. Samozřejmostí je, že sleduji mistrovská utkání, která se na našem zimním stadionu odehrávají. I když někdy nejsem viděn, sleduji zápas z prostor kanceláří. Nedílnou součástí mé práce je samozřejmě dostávat informace od trenérů.

Co byste závěrem vzkázal svým fanouškům, hráčům, mládeži a především těm, kteří váhají, zda dát či nedat své dítě na hokej?

Závěrem bych rád vzkázal všem fanouškům, aby nadále podporovali orlovský hokej, na naše utkání chodili v hojném počtu a vždy dobře naladěni. My se budeme na oplátku snažit podávat co nejlepší výkony. Hráčům mohu popřát šťastnou sezónu plnou emotivních vítězných zážitků a za vedení konstatovat naši maximální podporu k jejich spokojenosti. Mladým hráčům, aby jejich nadšení, zápal pro hru a nasazení nevyprchaly, a byli neustále plni elánu. Rodiče dětí bych rád poprosil, ať naše mladé talenty podporují v jejich hokejové kariéře a oni svým rodičům jistě budou dělat samou radost.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů, ať se klubu daří a držím palce, aby se vám podařilo vrátit do Orlové hokej, jak má být . . .