Rozhovor s předsedou fanclubu Miroslavem Fajčákem

Tomáš Salamon, 26.10.2012 K hokeji neodmyslitelně patří fanoušci, pro které se tento sport hraje, a kteří na oplátku svůj tým podporují ve všech směrech, ve kterých jsou pomoct schopni. Ti orlovští jsou v krajské lize bezkonkurenční. Velký vliv na kvalitu podpory z hlediště má i dobrá organizace. V Orlové již čtvrtým rokem funguje oficiální fanclub, jehož brány jsou každému z vás otevřeny. Pro ty z vás, kteří členství zvažují, ale nemají dost informací o tom, jak ho získat, jsme si připravili rozhovor s Miroslavem Fajčákem, který fanclub vede.

Jsi předsedou fanclubu. Mohl bys představit jak sebe, tak organizaci? Jak dlouho už fungujete a jaký za tu dobu udělala pokrok?

Jsem dlouhé roky fanouškem HC Orlová a fanclub vedu od chvílce, kdy v roce 2009, z popudu tehdy viceprezidenta Martina Potočného, vznikl. Letos už fungujeme čtvrtou sezonu. Je pořád co zlepšovat, co se týče vnitřního chodu FC a je zapotřebí zapojit co nejvíce fanoušků. Letos jsme zatím na všech venkovních utkáních vytvořili domácí atmosféru.

Co vaše aktivita obnáší?

Pořádáme hromadné výjezdy na venkovní utkaní, v tomto ohledu jsme v KHL (Krajské hokejové lize) bezkonkurenční, což jsme potvrdili loni a letos v tom hodláme pokračovat.

Kolik má fanklub členů?

v současnosti je členem FC 21 lidí, ale je to prozatímní číslo, nábor probíhá celosezónně.

Z čeho je fanclub financován?

V současnosti je financován z velké většiny členskými příspěvky ve výši 200 Kč. V menší míře dary samotných členů. Ale máme v plánu rozjeté nějaké akce a doufám, že se nám je podaří dotáhnout do konce. Dále se nebráníme jakýmkoliv jiným darům ani eventuelním sponzorům.

Pro jaké účely využíváte členské příspěvky?

V letošní sezoně jsme si nechali udělat dvě nové vlajky, zakoupili nové bubny,nakoupili materiál na choreo, snažíme se zvýhodnit výjezdy pro členy fanklubu a máme v plánu udělat další vlajky.

Co musí člověk udělat, aby se mohl stát členem?

Stačí mě kontaktovat buď přímo na ZS při utkaní nebo na některém výjezdů nebo na emailu - fanclub.hcorlova@seznam.cz, vyplnit přihlášku, dodat fotku na průkazku a zaplatit členský příspěvek 200 Kč na sezónu.

Jaké výhody fanoušek členstvím získá?

S výhodami je to těžké, ale snažíme se průběžně nějaké připravit. Přednostní zajištění místa v autobuse případě velkého zájmu o výjezd, v rámci možnosti také lístky na venkovní utkaní, společné akce (florbal), ztotožnění se s klubem.

Jak vycházíte s vedením klubu?

S vedením klubu vycházíme celkem dobře. Když máme nějaký problém nebo dotaz přímo na vedení, tak si buď zavoláme nebo není problém se sejít osobně a všechno probrat.

Máte nějaké pravidelné schůzky? Ať už mezi sebou nebo s vedením?

Schůzky máme nepravidelně. Vše zaleží na řešených problémech.

Co na nich řešíte?

Řešíme problémy, které jsou zapotřebí (organizace výjezdu, tvorba chorea). Ve většině případů ale používáme ke komunikaci facebook. S vedením klubu se scházíme podle potřeb.

Kdo tvoří vedení fanklubu?

Ve vedení FC jsem momentálně já a místopředseda Ivan Krajča.

Jak se ti, coby předsedovi líbí současná úroveň fandění v Orlové?

Snažíme se fandit, jak nejlíp umíme. V kotli přibylo hodně nových a mladých tváří. Musíme dát mladým příležitost, aby se naše řady dále rozrůstaly.

Má fanclub v plánu zapojit se do některých klubem pořádaných akcí v tomto týdnu nebo už jste se do nějakých zapojili?

Akci týden s hokejem vnímáme jako dobrý počin. Ale problém je, že jsme se o ní dozvěděli celkem pozdě a je to všechno tak nějak na rychlo. Musím se jménem FC omluvit, že jsme se více nezapojili. Ale tady zaskřípala komunikace. Zapojíme se zřejmě až v neděli.

Chystáte na nedělní zápas něco speciálního?

Chystáme choreo a možná i nějaké to překvapení.

Co bys vzkázal široké veřejnosti, která na hokej pravidelně nechodí? Proč by si podle tebe měli lidé cestu na stadion najít?

Aby se přišli podívat na orlovský hokej. Poslední dvě sezóny začala Orlová stavět na vlastních odchovancích, tak ať se lidé přijdou podívat, jak se hraje hokej srdíčkem!!!