Závěrečné shrnutí týdne s hokejem

Jana Karasová, 01.11.2012 Cílem této kampaně nebylo jen přivést nové děti mezi nejmenší orlíky, ale především ukázat, že hokej je otevřený všem. O hokeji panuje nespočet mýtů a polopravd a tato kampaň měla mnohé uvést na pravou míru.

Hokej může hrát kluk i holka, nemusí umět bruslit ani mi drahou hokejovou výbavu. Začít se dá už od tří, čtyř let a naskočit lze kdykoliv. Hokej není tak finančně náročný sport jak panuje mezi veřejnosti. Klub se snaží do začátku nově příchozím co nejvíce pomáhat. Zapůjčuje zdarma výstroje, nabízí čtvrt roku bez poplatků a i poté není měsíční příspěvek nijak ohromující (200,- pro přípravku). Trénink vedou minimálně 4 profesionální trenéři, nebruslařům se věnují zvlášť a využívají různých pomůcek. Tréninky na ledě jsou 4x týdně. Pravidelně chodí na led vypomáhat i hráči Atýmu.

Hokej není jen dril a dřina na ledě. Hokej musí v přípravce především bavit. Děti si k němu musí vypěstovat zdravý vztah a přístup. Musí se na něj těšit a chodit na led rádi. Tak se postupně učí spoustě věcí důležitých pro život – pracovat v týmu, společně se radovat z výher a společně snášet prohry, naučí se rozhodovat během okamžiku, ctít autority, naučí se kázni a disciplíně, zodpovědnosti za sebe i tým, najdou nové kamarády, poznají nové prostředí. Hokej vzbuzuje touhu něco dokázat a jít si za tím. Mít svůj cíl.

Hokej u nás není jen o ledě, děti se baví i mimo zimní stadion. Jezdí na soustředění, podnikají výlety, soutěže, navštěvují zajímavá místa. Organizují se pro ně olympiády, přátelská utkání. Většiny akcí se účastní i rodiče a příbuzní, navazují se přátelství a utužuje kolektiv.

Cílem kampaně bylo rovněž ukázat, že nejde jen o hokej jako sport, ale že nám záleží i na vzdělání. Hráči chodili do školních družin pomáhat dětem se školní přípravou a ukázat jim, že vzdělání je důležité i pro hokejisty. Ne každý hráč bude mít to štěstí a bude se hokejem živit, proto se nesmí zapomínat i na jiné hodnoty života. Stejně tak je důležitá bezpečnost a zásady správného chování. V dnešní době na děti číhá spousta nástrah a nebezpečí, proto byla návštěva Městské policie nejen zábavná, ale měla hlavně poukázat na možná rizika běžného života a ukázat, jak se jim vyhnout. Stejně tak je důležité soužití lidí kolem nás. Děti navštívili Dům seniorů POHODA a zjistili, že kolem žijí lidé s různým postižením, ale jsou naši součásti a musí se tak brát. Starý nebo mladý, zdravý nebo nemocný, nikdo není lepší ani horší než kdokoliv jiný. Záleží jen na chování a přístupu každého z nás.

Výtvarná soutěž vypsaná pro I.st.ZŠ měla zjistit jakou představu mají malé děti o hokeji. Malovali kluci i holky a nešlo jen o nejkrásnější obrázek, ale především o pestrost, různorodost a fantazii dětí. Výsledky nás velice překvapily. Děti ví o hokeji opravdu hodně. Mají představu o výstroji, uspořádání ledové plochy i o soupeřích. Vybrat vítěze bylo opravdu těžké.

Hokejový život našeho klubu je velice pestrý, všichni si však uvědomujeme, že hokej v Orlové by nemohl existovat bez podpory Města Orlová. Proto jsme se vypravili s malými Orlíky osobně za tuto podporu poděkovat. Byli jsme přijati Starostou MuDr. Michalíkem a místostarostou PaedDr. Mojžíškem, krátce jsme pohovořili o chodu hokejové přípravky a domluvili se na budoucí možné spolupráci.

Závěrem bychom rádi poděkovali všem za jejich ochotu, podporu a vstřícnost – ať už zástupcům Města Orlová, Městské policii, Domovu seniorů POHODA, lékařům, že nás pustili do ordinací, školám a školkám, že nám umožnili vstup do svých prostor, všem rodičům, fandům, trenérům a také naši mládeži, pro kterou tohle všechno děláme.

Záleží nám na tom, aby naše děti trávili svůj volný čas smysluplně, mezi kamarády a s pohybem - ne pasivně u televize či počítače!

Pokud jsme dokázali změnit pohled na hokej byť jen u jednoho jediného člověk, pak tato kampaň měla smysl.