Vše, co potřebujete před baráží vědět

Tomáš Salamon, 07.03.2013 Vážení fanoušci, čeká nás mimořádná událost, která má pro nás sportovní nadšence mnohem větší význam, než kterýkoliv svátek. Je tady baráž o postup do druhé ligy a my jsme si pro vás připravili rozsáhlého průvodce. Zavzpomínejte si na nejzásadnější okamžiky, které se při střetnutích s Bobry za poslední roky udály a zjistěte, jaké je rozložení sil před letošním zúčtováním!

Tým Valašského Meziříčí

Ačkoliv Valašské Meziříčí skončilo ve druhé lize jednoznačně poslední, je jasné, že na Orly čeká těžký oříšek. Bobři totiž dokázali trápit i favority soutěže a většina jejich proher byla velmi těsná. Respekt rozhodně budí jméno zkušeného Martina Ambruze nebo Lukáše Bokroše, který byl se 23 góly pátým nejlepším střelcem uplynulého ročníku druhé ligy. Dalšími ofenzivními esy jsou například Viktor Coufal nebo Ondřej Martiník. Mezi mladými hráči nejvíce vyniká dvaadvacetiletý Jakub Voznica, který je velmi rychlý a technicky dobře vybavený. Respekt budí i brankář Jiří Slovák, kterého jste za dob druhé ligy mohli vídat v Novém Jičíně nebo Prostějově.

Letošní putování Vlamezu druhou ligou

Už koncem minulé sezóny se proslýchalo, že ve Valašském Meziříčí nepanuje ideální finanční situace a že klub bude mít dost práce s tím, aby vůbec sezónu zahájil. To se nakonec povedlo, ale vše se podepsalo na kvalitě hráčského kádru, přičemž byla vybrakována hlavně obrana. Vstup do sezóny byl pro Bobry doslova hororový. Na první výhru čekali až do devátého kola a ani pak se situace nezlepšila. Za celý ročník se jim podařilo z ledu odejít vítězně pouze osmkrát. Přesto však dokázali trápit favority. Ve své sbírce mají dva skalpy Havířova, porazili Prostějov a tři zápasy proti Přerovu dovedli až do prodloužení. Přes to všechno se hráčům z města mezi dvěma řekami nepodařilo vyprodukovat žádnou souvislejší bodovou sérii a už v polovině soutěže ztratili reálné šance odlepit se z poslední příčky.

Názory redaktorů

Druholigovou baráž jsme zakomponovali i do souhrnu play-off na stránkách Baníku Karviná, kde redaktoři jednotlivých klubů vyjádřili názory na to, jak baráž dopadne. Z Valašského Meziříčí to byl Jan Kramář a za naši redakci Petr Sobol. Zároveň jsme poprosili o postřeh redaktora stránek Frýdku – Místku Maria Schülera, který měl možnost vidět nedávné přátelské utkání.

Jan Kramář, redaktor hcvm.cz: „V letních měsících jsme pečlivě pracovali, abychom sezónu vůbec rozjeli. Nakonec se nám to podařilo, ale důsledky jsou znát v konečné tabulce. Absence letní přípravy a složení týmu na poslední chvíli. Největší rána přišla asi paradoxně v našem prvním vyhraném zápase proti Havířovu, kdy se zranil Jirka Slovák a chyběl skoro 2 měsíce v bráně. Jeho místo poté zabral na pár zápasů Jakub Vrzala, což byl velký krok vedle, ve 3 zápasech obdržel 20 gólů. Dva z nich byly navíc vložené kola s nejbližším soupeřem, což bylo možná pro zbytek sezóny fatální, zlepšené výkony pak přišly po příchodu Petra Okáče, kterého jsme získali na hostování z Přerova. V poslední čtvrtině soutěže jsme zaznamenali již lepší výsledky oproti zbytku soutěže, ale bohužel jsme je měli sem tam proloženy zápasy, které se nám vážně nepovedly.

Teď se připravujeme na baráž, do které půjdeme nejspíše s Orlovou. Která má určitě skvělý kádr, pár lidí tam zůstalo ještě z druholigového týmu. Největší pozor si budeme muset dát určitě na Vencu Studeného, Michala Galgonka, Filipa Štefanku a Martina Mintěla. Navíc vzájemným zápasem Frýdku-Místku s Orlovou, který skončil 3:1 je jasně dané, že se nebude jednat o lehké zápasy, nicméně doufám ve šťastný konec pro Bobry."

Petr Sobol, redaktor hcorlova.cz: „Orlová se podruhé v řadě pokusí o návrat do druhé ligy. O tu přišla nesportovní cestou a po návratu mocně touží. Důkazem jsou návraty klubových srdcařů s bohatými zkušenostmi z vyšších soutěží. Návraty Štefanky, Studeného, Urbánka, Gagonka, Kotáska či Golába jsou pro Orlovou velkou pomocí. Když k tomu připočteme dravé mladíky Szajtera, Pláška a další, tak ve výsledku vyjde velmi silná sestava. To poznali všichni soupeři v krajském přeboru, kteří na Orlovou neměli nárok. Orlová prohrála jediný zápas, o to byla prohra nepříjemnější, že se jednalo o domácí derby s SK Karviná, z něhož řada hráčů loni působila právě v Orlové. Promarnit náskok 5:1, to se domácím fanouškům nelíbilo. Z orlovského prostředí je ale cítit velká touha po návratu do druhé ligy, každý je pro to ochoten udělat maximum. Souboje s Valašským Meziříčím ale budou nesmírně těžké. Přeci jen, soupeř odehrál dvakrát více zápasů, navíc proti daleko kvalitnějším soupeřům. Orlová ale není bez šance a já věřím, že druhou ligu nakonec i těsně uhraje."

Mario Schüler, redaktor hcf-m.cz: Co se týče zápasu frýdeckých hokejistů s Orlovou, tak zápas byl odehrán skutečně v přátelském tempu. Frýdek nebyl kompletní. Hra Orlové na mě působila bez nasazení a života. Nejen pro mě, ale i pro další fanoušky bude určitě lepší, když se orlovským hráčům podaří v baráži uspět, protože tím vznikne další derby jak pro hráče, tak i pro fanoušky a navíc mají oba kluby k sobě blíže. Ale obávám se, že s herním projevem, který Orlová předvedla ve Frýdku-Místku, uspět nedokáže. Zde se opravdu ukazuje, jaký je rozdíl mezi KLM a II.ligou.

Pro mě a opět nejsem jediný, kdo je stejného názoru, je baráž velký nesmysl, protože se vítězi KLM můžou dva zápasy nevydařit a celé jeho úsilí v daném soutěžním ročníku je k ničemu. Zastávám názor, že poslední byl měl sestupovat automaticky a vítěz kraje případně kvalifikace má právo na postup do vyšší soutěže, jako tomu bylo i v případě postupu Frýdku-Místku zpět mezi druholigovou elitu.

Poslední vzájemný zápas: Trefili se Štefanka a Galgonek, Studený 2x asistoval!

Ve své poslední druholigové sezóně odehrála Orlová s Bobry pouze dvě utkání, jelikož se poté soutěž dělila na dvě části podle umístění v tabulce. Nejprve Orli vyhráli na půdě Bobrů 4:6 a současný kapitán Studený si připsal asistenci u jednoho ze tří gólů Marka Ivana.

Druhé utkání na naší půdě už přineslo jednoznačnější rozuzlení a vyznělo jednoznačně 4:0 pro Orlovou. Síť za Michalem Krumpochem rozvlnili Filip Štefanka a Michal Galgonek. Václav Studený nahrával na obě tyto trefy. Věřme, že klukům bude spolupráce šlapat stejně dobře i tentokrát!

16.kolo, sobota 6.11.2010
HC Orlová - HC Bobři Valašské Meziříčí 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 30. Luka (Moravec), 36. Štefanka (Studený, Blatoň), 46. Mikšan (Holuša, Luka), 50. Galgonek (Blatoň, Studený). Rozhodčí: Šutara - Barteček, Fiala. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 650. Průběh utkání: 4:0.
HC Orlová: Gleich - Samiec, Grygar, Goláb, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Holuša, Galgonek, Moravec, Valchař, Flašar, Štefanka, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka
HC Bobři Valašské Meziříčí: Krumpoch - Balga, Blažek, Bokroš, Dvořák, Fojtík, Kostelňák, Martiník, Matějný, Musil, Palík, Růčka, Tatarčík, Varga Ma., Varga M., Varga Mi., Vašut

Dvě semifinále za sebou

Každý z nás má zajisté ještě v paměti dva krásné ročníky 2008/09 a 2009/10. V obou případech Orli postoupili do semifinále a v obou případech jim stáli v cestě Bobři. Na první z těchto dvou sezón vzpomínáme zcela jistě raději. Tehdy si byl Petr Česlík stoprocentně jistý silou svého týmu a vymyslel na soupeře opovážlivou kulišárnu. Orlová první utkání v Meziříčí prohrála 8:1. Soupeři mimořádně narostlo ego a do našeho města jel s pocitem, že půjde opět o jednoznačnou záležitost. Doma však Orlová Bobry z ledu vymazala naopak ona a přehrála je 6:1. Tehdy se orlovský trenér po zápase potutelně usmíval a k předchozímu debaklu na hostující půdě se odmítl vyjádřit s tím, že by se mu to mohlo vymstít a zápas okomentuje až po konci série. Orli už soupeři nedali šanci a po výhrách 4:8 a 7:2 slavili postup do finále. Pak orlovský lodivod už neměl důvod tajemství prvního zápasu skrývat: Dnes už to můžu říct. V prvním zápase jsme do Valmezu nejeli s cílem vyhrát. Neměli jsme 4 hráče základní sestavy a byli jsme unaveni po těžkém boji s Opavou, takže jsme to tam jeli jen zkusit. Nevyšlo to, dostali jsme 8 branek, ale nedělali jsme z toho tragédii a věděli jsme, že doma zabereme na plno, což se nám i v dalších zápasech potvrdilo.“

O rok později už si parta vedená Pavlem Šebestou a Daliborem Sochorkem semifinálovou sérii pohlídala a vyhrála 3:0 na zápasy. Následně si Bobři ve finále poradili s Hodonínem a vyzkoušeli si kvalifikaci o 1. ligu. Přesto nám i toto vzájemné střetnutí připravilo zážitek, na který nikdo z přítomných nezapomene! Věnovat se mu budeme o blok níže.

Nejhezčí vzájemný zápas

Hned první utkání semifinále 2010 přineslo mimořádný zážitek a bylo natolik emotivní, že možná ovlivnilo psychiku hráčů natolik, že mohlo rozhodnout i o konečném výsledku série. Bobři vedli 2:0, ale v polovině zápasu po Štefankově asistenci snížil Václav Studený. Drama pokračovalo a domácí byli stále ve vedení. S každou další sekundou se emoce stupňovaly a necelé tři minuty před koncem poslal zápas do prodloužení svým gólem Jakub Dušek. Nastavený čas nepomohl určit vítěze a došlo na nájezdy, které byly nevídaně dramatické!

Jelo se celkem deset sérií, takže diváci viděli celkem dvacet vzájemných soubojů. Všudypřítomné emoce semkly dva tábory fanoušků ve dva odlišné organismy. Jeden vždy skákal a druhý smutnil. Nálada na obou stranách šla z extrému do extrému podle toho, pro kterou stranu byl předchozí nájezd úspěšný. Vždy když se daný hráč řítil na bránu, bylo hrobové ticho a po zakončení orlovský kotel buď doslova vybuchl štěstím, nebo byl sražen do kolen. Tyto dva pocity se nesčetně krát střídaly a síla okamžiku byla naprosto výjimečná. Kdo utkání neviděl, nemůže to nikdy pochopit, ale nikdo z přítomných na tento zápas určitě nezapomene. I přes prohru to byl jeden z nejhezčích a nejsilnějších zážitků, které mohl orlovský fanoušek od titulu v roce 2002 zažít.

Skvělý souboj v tomto klání svedli Václav Studený s Pavlem Šebestou, kteří se na branku projeli třikrát. Oba zaznamenali dvě trefy, ale vítězný gól nakonec patřil Lukáši Bokrošovi, který u Bobrů působí dodnes.

SF1, neděle 21.3.2010
HC Bobři Val. Meziříčí - HC Orlová 3:2sn (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Růčka (Dvořák P.), 25. Bokroš (Sochorek), rozhodující nájezd Bokroš - 32. Studený (Štefanka, Potočný), 57. Dušek (Goláb) Rozhodčí: . Klimecký - Novotný, Šimčík. Vyloučení: 4:8, navíc Galgonek 10 minut osobní trest za úder do oblasti hlavy a krku a Prokop (oba ORL) osobní trest do konce utkání za nesportovní chování. Diváci: 1200. Zásahy brankářů: 21:43. Průběh utkání:2:0, 2:2, 3:2
HC Bobři Val. Meziříčí: Krumpoch (Gleich) - Blažek, Bokroš, Brunec, Dvořák O., Dvořák P., Dědek, Kovář, Krisl, Lhotský, Matějný, Ovšák, Palík, Růčka, Sochorek, Šebesta, Tatarčík, Varga D., Varga Mir., Vašut, Vnenk.
HC Orlová: Šafránek (Unzeitig) - Urbánek, Mintěl, Grygar, Kraft, Dušek, Štefanka, Prokop, Potočný, Kucsera, Vydra, Stránský, Studený, Samiec, Valchař, Galgonek, Kotásek, Najděk, Sznapka, Říčka, Goláb.

Pamětníci předchozích událostí

Václav Studený

Václav do Orlové přišel v ročníku 2007/08 a ještě v téže sezóně se stal nejproduktivnějším Orlem. V klubu působil až do loňského přesunu do Karviné, kde také patřil mezi hlavní osobnosti. Přesto jej to táhlo zpět do Orlové a můžeme si jen vážit, jaký máme v našich řadách klenot.

Semifinále 2009 – ANO: Čtyři zápasy odehrál s bilancí 3+2.

Semifinále 2010 – ANO: Dal jeden ze tří gólů, které Orlová v sérii vstřelila.

Dramatické nájezdy 2010 – ANO: Byl hlavní postavou orlovského týmu. Dal gól a proměnil dva ze tří nájezdů, které jel.

Poslední vzájemný zápas – ANO: Přihrál na góly Štefanky a Galgonka.

Filip Štefanka

Orlovský odchovanec si vyzkoušel extraligu a s hokejem procestoval svět. Loni rovněž působil v Karviné a stal se druhým nejproduktivnějším obráncem celé soutěže. Stále by ještě klidně zvládl i první ligu, ale také raději hraje tam, kde je to jeho srdci bližší. Takový skvost Bobři při přesilovkách na modré nemají!

Semifinále 2009 – NE

Semifinále 2010 – ANO: Tři zápasy s bilancí 0+1.

Dramatické nájezdy 2010 – ANO: Asistoval u Studeného gólu.

Poslední vzájemný zápas – ANO: Dal gól.

Martin Mintěl

Zkušený bek, jehož přehled při rozehrávce sklízí velký úspěch, se do orlovského kádru vrátil už loni. Je autorem zlatého gólu z loňského finále, ale neměl odehrán dostatečný počet zápasů a baráž musel sledovat jen z tribuny. Letos si ji zcela jistě vychutná.

Semifinále 2009 – ANO

Semifinále 2010 – ANO

Dramatické nájezdy 2010 – ANO

Poslední vzájemný zápas – NE: Hrál ve Frýdku - Místku.

Michal Galgonek

Bývalý orlovský kapitán kvůli zdravotním problémům v minulosti jednu sezónu vynechal. Po roce se vrátil, ale jeho výkony už nedosahovaly takové kvality jako v minulosti. Přesto se postupem času rozehrával. Letos se po porubském angažmá k týmu vrátil a v krajském přeboru patřil mezi opory.

Semifinále 2009 – NE Sezónu vynechal kvůli zdravotním problémům.

Semifinále 2010 – ANO

Dramatické nájezdy 2010 – ANO

Poslední vzájemný zápas – ANO Vstřelil poslední gól na 4:0.

Jan Kotásek

Srdnatý bojovník nikdy nevypustí ani jeden souboj a vydře velké množství přesilových her. V baráži se určitě také dostane ke slovu.

Semifinále 2009 – ANO: Ve druhém zápase se zranil.

Semifinále 2010 – ANO

Dramatické nájezdy 2010 – ANO

Poslední vzájemný zápas – NE: V této sezóně hrál ve Frýdku - Místku.

Radim Goláb

Tento veterán, je už jediným pamětníkem posledního druholigového titulu v řadách našeho týmu a zároveň se za léta, která v Orlové strávil, stal naprosto nedílnou součástí orlovské druholigové minulosti. Klubu je oddaný a rozhodně mu hodlá pomoct vrátit se tam, kde patří. Do druhé ligy.

Semifinále 2009 – ANO

Semifinále 2010 – ANO: Ve čtyčech zápase jednou asistoval.

Dramatické nájezdy 2010 – ANO: Nahrál na vyrovnávací gól Jakuba Duška dvě a půl minuty před koncem.

Poslední vzájemný zápas – ANO

Tomáš Urbánek

Mladý orlovský odchovanec do mužského kádru natrvalo pronikl právě v sezóně 2008/09. Poté dostal nabídku jít do Polska, ale odmítl a místo toho ve velkém stylu odstartoval další sezónu v Orlové. Přišlo zranění a po něm už se nikdy do takové formy nedostal. Loni pravidelně oblékal Baníku Karviná, ale vrátil se domů a v krajském přeboru patřil mezi nejproduktivnější orlovské beky.

Semifinále 2009 – ANO

Semifinále 2010 – ANO

Dramatické nájezdy 2010 – ANO

Poslední vzájemný zápas – ANO

HC Bobři Valašské Meziříčí

Lukáš Bokroš

Syn bývalého trenéra extraligového Zlina Ernesta Bokroše. Ve Valmezu už je pět let a vede si znamenitě. Letos byl nejproduktivnějším Bobrem a zároveň pátým nejlepším střelcem druhé ligy.

Semifinále 2009 – ANO: Dal jednu branku.

Semifinále 2010 – ANO: Prosadil se dvakrát.

Dramatické nájezdy 2010 – ANO: Dal druhý gól Bobrů a rozhodující nájezd.

Poslední vzájemný zápas – ANO

Miroslav Mikel

Mladý obránce se sice ani jedné ze sledovaných událostí se nezúčastnil, ale v každé z těchto sezón byl zapsán na soupisce Valašského Meziříčí.

Semifinále 2009 – NE V 17 letech si sice poprvé vyzkoušel mužský hokej, ale na play-off důvěru nedostal.

Semifinále 2010 – NE

Dramatické nájezdy 2010 – NE

Poslední vzájemný zápas – NE

Bratři David, Miroslav a Martin Vargovi

Trio bratrů se stalo neodmyslitelnou součástí meziříčského klubu. Kluci v něm hráli od dětství a v mužském hokeji se jim splnil sen zahrát si společně v jednom útoku. Sice ne natrvalo, ale co by někteří jiní sourozenci dali i za jeden zápas? Všem se daří střídavě, ale nejstabilnější výkony předvádí David, který se narodil jako druhý po nejstarším Martinovi.

Semifinále 2009 – ANO

Semifinále 2010 – ANO

Dramatické nájezdy 2010 – ANO S výjimkou Martina Vargy

Poslední vzájemný zápas – ANO

Ondřej Martiník

Opavský odchovanec si vyzkoušel 1. ligu ve svém rodném klubu, ale také v Šumperku, či Havířově. V sezóně 2005/06 působil i u nás v Orlové. Stále má co nabídnout a patří mezi to nejlepší, s čím trenér Málek disponuje.

Semifinále 2009 – ANO 1+1 ve čtyřech zápasech

Semifinále 2010 – NE Hrál ve Frýdku - Místku.

Dramatické nájezdy 2010 – NE Hrál ve Frýdku - Místku.

Poslední vzájemný zápas – ANO

Pro a proti

Kromě v úvodu zmíněných faktů, ve kterých většinou měli navrch Bobři, přinášíme ještě pár dalších faktorů, které by mohly střetnutí ovlivnit jedním, či druhým směrem. Co by mohlo Orlům hrát do karet a co by jim naopak mohlo zlomit vaz?

Ačkoliv jdou Orli od začátku sezóny za jediným cílem, kterým je druhá liga, nevystupují do baráže jako favorité. Tudíž budou pod menším psychickým tlakem než Bobři a jejich hra bude uvolněnější. Čtyřiatřicet proher ze dvaačtyřiceti soupeřových zápasů určitě zanechalo v hlavách hráčů nepříjemné šrámy, a situace, kdy tým musí bránit ligovou příslušnost, je sama o sobě po psychické stránce velmi svazující.

Orlovští fanoušci postupovým snem žijí. Celou sezónu tým mohutně povzbuzují a v hledišti budou mít jednoznačně navrch. Přestože řada lidí zvažuje do Meziříčí jet až na případný třetí rozhodující zápas, jsou už nyní plné dva autobusy i na sobotní střetnutí a mnozí se chystají dorazit auty. Sto až sto padesát hrdých Orlováků se už na prvním zápase určitě sejde a na malém stadionu Bobrů vytvoří bouřlivou kulisu.

Mladí odchovanci s klubem vyrostli a orlovské srdce je požene dopředu. Jakub Szajter, Vít Grepl, Jakub Hanzl nebo bratři Novákové a další by měli hodně těžké propracovat se z juniorky rovnou do druhé ligy, ale v krajském přeboru dostali příležitost se rozehrát. Místo, aby v lepším případě zahřívali ve druhé lize střídačku, stali se oporami svého týmu v krajském přeboru. Hokejově vyspěli a ukázali, že v nich dříme velký potenciál. Budou mít chuť pro svůj klub vybojovat druhou ligu zpět a ukázat, že si v ní můžou obstojně zahrát.

Bobři celý ročník odehráli proti kvalitnějším soupeřům. Vyrovnané bitvy s Havířovem nebo Přerovem se rozhodně nemůžou rovnat desetigólovým exhibicím, které Orlová ve výletním tempu předváděla proti Rožnovu nebo Bohumínu. Ani týmy z vyšších pater tabulky krajského přeboru by se s Bobry nemohly měřit.

Brankáři - Pokud má Orlová oproti Valašskému Meziříčí někde výraznou slabinu, pak je to, při vší úctě ke dvojici René Urbánek a David Kolář, která na poměry krajského přeboru předváděla nadstandardní výkony, na brankářském postu. Oba orlovští gólmani však zkušenosti s druhou ligou mají a mohou zazářit. V závěru sezóny se dostávali do dobré formy.

Takto to vypadalo v roce 2010. Tentokrát se na zápas chystá minimálně dvojnásobek Orlů.


Závěrem

Bobři jdou do boje o druhou ligu v pozici favorita a šance jsou zhruba 70% ku 30% v jejich prospěch, ale pokud se Orlová dokáže hned ze začátku adaptovat na vyšší tempo hry a přímočařejší systém, má solidní šanci uspět. Hlavní bude udržet Valmez na uzdě co nejdéle a vyčkávat na svou šanci. Pokud se našim hráčům podaří s Bobry od začátku držet krok, bude soupeř s přibývajícím časem ztrácet na jistotě a to bude voda na náš mlýn. Nám fanouškům nezbývá než věřit a doufat, že se klukům povede klub, který nosíme ve svých srdcích, vrátit tam, kam léta patřil a patří nadále, jelikož o svou pozici přišel nesportovní cestou! SLOVAN DO TOHO!!!!





FOTO: Marek Netolička a Lukáš Bajgar