2. liga? „Možnost je,“ prozradil v rozsáhlém rozhovoru prezident Daniel Marosz

Petr Sobol, 13.05.2013 Hokejisté Orlové už začali přípravu na novou sezonu. Zatím na tu v krajském přeboru, vše se ale může ještě změnit. Rozhodne se až po světovém šampionátu. Nejen o tom hovořil Daniel Marosz, který se chystá na svou třetí sezonu v roli prezidenta klubu. V rozsáhlém rozhovoru se rozpovídal nejen o minulé sezoně, ale nastínil i vyhlídky a plány do budoucna. Dobrou zprávou určitě je i to, že v Orlové by měly zůstat všechny opory. Plánuje se také vylepšení podmínek pro mládež.

Sezona už je nějakou dobu za námi, už bylo hodně času na hodnocení. Takže, jaká byla?

Sezónu bych rozdělil na více částí. První byla taková, kdy se tým sehrával a zkoušelo se rozdělení hráčských formací. Vyhrávalo se, ale výkony nebyly 100%. Druhá fáze byla o převaze a jasných výhrách našeho týmu. Sehranost a kvalita mužstva byla znát. Vlastně za celou základní část se našlo jediné mužstvo, které nás dokázalo porazit. Byl to takový náš zkrat, který mrzel dvojnásobně, protože nás porazila Karviná. Poslední hodnocení je pro mě nejtěžší. Baráž. První zápas fantastický, bojovnost celého týmu. Maximální výkony některých hráčů. Tak se hraje baráž. Plno emocí. Druhý zápas katastrofa. Neustále vylučování a nedisciplinovanost některých hráčů. Tři rychlé góly na začátku druhé třetiny v oslabení zapříčinily naši prohru. Třetí zápas byl opravdu na vysoké úrovni. Nádherné akce. Všichni hráči do posledního chtěli vyhrát. Největší slabinou byl pan rozhodčí. Nepatřím k lidem, kteří si stěžují, ale neuznat v tak důležitém zápase regulérní branku a nepotrestat hráče ani 2 minuty. Vyloučit mužstvo za hru v šesti, když brankář už 20 sekund seděl na střídačce, bylo vrcholem jeho práce. Zrušení trestu, opětovné udělení a znova zrušení. Něco tak neprofesionálního jsem ještě neviděl. Já za sebe všem hráčům velice děkuji. Jak po stránce tréninkové morálky, nasazení v zápase i za dobrý kolektiv, který se vytvořil.

Co se povedlo a naopak, co nedopadlo podle předpokladů?

Povedlo se myslím mnoho. Musím zmínit návrat hráčů, kteří se na našem ledě proháněli ještě v době, kdy Orlová hrála druhou ligu a jejich další působení v nové sezoně. To je velice pozitivní. Taky zapracovaní mladých hráčů, kteří hráli za juniory. Musím říci, že pro mě to bylo veliké překvapení, jaké výkony předváděli v A mužstvu. Nepovedlo se postoupit v mužích a juniorech. To beru za neúspěch.

Cílem byl postup do druhé ligy. Ten se ale nepovedl. Bylo to velké zklamání?

Samozřejmě, že bylo. Můj první dojem po zápase byl nepopsatelný smutek! Odstupem času přemýšlím, co se mohlo udělat jinak a čeho se vyvarovat v nové sezoně.

Proč si myslíte, že baráž nevyšla?

Myslím, že jsem vše naznačil na začátku. Nedisciplinovanost. Nezkušenost.

Když se od mužů přesuneme k mládeži, jak se jí vedlo?

Málokdo v Orlové zaznamenal, že naše mládežnické celky dokázaly porážet velkokluby. Jsme malý klub a musíme ještě hodně pracovat ve všech směrech. Věřím, že když všichni budou odvádět svou práci, jak mají, tak se bude vše jen zlepšovat a hokej v Orlové bude ještě lepší. Taky mnoho našich hráčů hraje v extraligových klubech, kde nás dobře reprezentují. To je do budoucna veliká devíza. I když to málo lidí vidí stejně. Jenže oni hrají nejvyšší soutěž a po návratu do Orlové nám mohou velice pomoct, nemluvě o mužích.

V mládeži došlo ke změnám, Jana Littnera nahradil Jan Szturc. Byl jste s jeho prací spokojený?

Jan Szturc odvedl pro náš klub dobrou práci a samozřejmě touto cestou bych mu ještě jednou poděkoval a popřál mnoho štěstí v jeho nové práci.

Co pro mládež chystáte v následující sezoně?

Pro mládež i muže se připravuje nová tělocvična, která je pro nás velice důležitá. Momentální stav tělocvičny není vhodný, aby naše děti trénovaly v takových podmínkách. Tělocvičnu jsme před 5 lety všichni trenéři sami opravili, ale dnes je už nevyhovující. Doufáme, že nová podlaha bude co nejrychleji opravena a můžeme nakoupit nové vybavení podle nových tréninkových trendů. V mládeži změn bude více. Myslím, že v poslední době se na mládež trochu zapomínalo a přitom ta je budoucnost našeho hokeje ve městě. Právě v tuto dobu probíhají jednaní, kde se řeší opravy šaten. Když půjde vše, jak by mělo, příští rok začne komplexní rekonstrukce

A jak je to s muži? Stále se spekuluje, zda se nemohou posunout do druhé ligy. Jak to v tuto dobu vypadá?

Tuto otázku řeším vlastně dennodenně. Každému říkám to samé. Možnost tady samozřejmě je. Vše se bude řešit po mistrovství světa v ledním hokeji. Zasedne výbor ČSLH a bude hledat možnost, jak doplnit nebo upravit účastníky 2. ligy. Opravdu v dnešní době nikdo s určitostí nic konkrétního neřekne. Sám jsem měl mnoho telefonátů, kdy zaručeně je SK Karviná ve druhé lize. Licenci jim prodalo Valašské Meziříčí a mnoho takových různých zpráv. Nic takového se nezakládá na pravdě. Jsou to spekulace.

Kdyby se naskytla hrát možnost druhou ligu, byly by na ni finance?

Město při postupu fotbalistů přidalo 400 000 korun. Taková částka je reálná i pro hokej. Ostatní finanční zabezpečení je pouze na HC. Musím říci upřímně, že se neustále potýkáme s dluhy, které vznikly za bývalého vedení. Tato situace se komplexně řeší. Když nastane situace, kdy budeme moci hrát druhou ligu, tak HC určitě tuto možnost neodmítne a využije této nabídky. Udělá vše proto, aby sezona byla zabezpečena a hrál se hokej v Orlové.

V posledních dvou sezonách vedl mužstvo Petr Česlík. Dostane důvěru i v příští sezoně?

Trenér Česlík dostal důvěru vedení HC Orlová na novou sezonu a bude nadále trénovat A mužstvo.

Mohl byste prozradit, jak to vypadá s hráčským kádrem?

Hráčský kádr zůstává stejný. Zkusíme zapracovat do týmu zase mladé nadějné hráče a samozřejmě jednám s hráči, kteří by ještě mohli posílit náš tým. Tato jména si ještě nechám pro sebe. (usměje se)

Co opory, které se loni do Orlové vrátily, Studený, Urbánek, Štefanka Galgonek, Kotásek a další. Zůstanou?

Ano, všichni jmenovaní hráči zůstávají.

Často se řešilo, že Orlovou tlačí bota na brankářském postu. Řešíte to nějak?

Nemyslím, že Orlovou tlačí bota na brankářském postu. Každopádně trenér Česlík bude mít k dispozici gólmanů více a bude na něm, koho si vybere. Nebudu zatím prozrazovat.

Jaký je plán přípravy?

Příprava začala v pondělí 6. 5. 2013. Trénujeme pondělí až čtvrtek. Je to klasická letní příprava, která probíhá v každém mužstvu. Nic zvláštního.

Chtěl byste něco vzkázat fanouškům?

Fanouškům moc děkuji za jejich přízeň a fantastické fandění, které bylo po celou sezonu. Musím s hrdostí říci, že není oddanějších fanoušků v krajském přeboru. Rozhodně nám závidí mnoho druholigových týmů. Moc si toho vážím.