Vyjádření prezidenta klubu Daniela Marosze k návratu do druhé ligy

Tomáš Salamon, 10.08.2013 Od radostné zprávy, že se Orlová vrací do druhé ligy uplynuly dva dny a my jsme vám slíbili podrobnosti. Jelikož se okamžitě vynořila celá řada otázek, požádali jsme prezidenta klubu Daniela Marosze, aby pro vás shrnul sled událostí posledních dnů a poohlédl se také do nejbližší budoucnosti.

Chci se omluvit všem fanouškům našeho klubu za neinformovanost posledních dnů. Musím přiznat, že jsem k tomu byl tak trochu donucen okolnostmi. Byla to složitá cesta různých polopravd, smyšlených informací a hlavně neustálých změn v celé této záležitosti. Je to také hlavní důvod, proč jsem nechtěl psát na náš web žádné polopravdy a zaručené informace, kterých jsem opravdu dostával požehnaně. Ale přejděme k věci.

Ano. Orlová opravdu bude hrát druhou ligu.

Jelikož se, jak jsem již zmínil, v posledních dnech objevovalo několik verzí, jak k tomu došlo a ty se realitě blížily v rozdílné míře, pokusím se přiblížit Orlovským fanouškům celé pozadí získání licence zpět do našeho klubu. Jak již všichni víte, licence pro druhou ligu byla odebrána Baníku Karviná. Důvod proč tak ČSLH rozhodl, je nezaplacení dluhu hráči Petru Tomisovi. Nebudu rozebírat detaily. Nejsem kompetentní osoba a neznám veškeré podrobnosti. Pan Tomis vše detailně vysvětluje na diskuzním fóru Baníku Karviná a jeho výklad je naprosto dostačující.

CITACE:

Jmenuji se Jiří Tomis, zastupoval jsem při jednáních s vedením HC Baník Karviná bývalého hráče HC, mého syna Petra Tomise.

Jednalo se o neuhrazenou částku 60 090,-Kč za sezonu 2011/2012. Považuji za nutné vedení redakce a všem fanouškům HC sdělit následující informace. Vedení klubu HC Baník Karviná uznalo vůči Petru Tomisovi výši dlužné částky 60 090,-Kč za sezonu 2011/2012. Neúspěšná jednání o úhradě částky, která jsem osobně vedl v průběhu roku 2012 s vedení HC Baník Karviná, vedla hráče Petra Tomise k podání žádosti o řešení na smírčí komisi ČSLH.

Smírčí komise ČSLH 12.4.2013 projednala tuto žádost a rozhodla , že klub HC Baník Karviná je povinen uhradit dlužnou částku hráči do 30.4.2013. Jelikož částka nebyla k 30.4.2013 uhrazena, oznámil Výkonný Výbor ČSLH dne 31.5.2013 klubu HC Baník Karviná, že pokud nebude částka uhrazena do 18.6.2013 bude bez dalšího jednání postupováno vůči HC Baník Karviná dle řádu ČSLH, zejména podle ustanovení článku 6 odst.6 písmene d) Přestupního řádu mimo klubu extraligy a I.ligy a dle ustanovení čl.207 Soutěžního a disciplinárního řádu.

Výše uvedený časový postup událostí dokládá, že vedení HC Baník Karviná bylo o celém jednání a postupu ČSLH řádně, včas a dopředu informováno. Následovaly přísliby o úhradě částky, které jsem telefonicky dostal od zástupce majitelů klubu pana Šnapky Aleše s tím, že částka bude uhrazena k 30.6.2013. Nestalo se tak, 3.7.2013 byl dohodnut další termín k 15.7.2013, který rovněž nebyl splněn.

Věřím, že jedině na základě neinformovanosti redakce oficiálních webových stránek HC Baník Karviná byl na těchto stránkách otištěn článek, kde byla dána do souvislosti politováníhodná událost v klubu ze dne 2.7.2013 s nerespektováním HC Baník Karviná k rozhodnutím ČSLH z 12.4. a 31.5.2013 o úhradě dlužné částky hráči Petru Tomisovi za sezonu 2011/2012 a odebráním druholigové licence.

Byl bych rád, kdyby o pravých příčinách odebrání druholigové licence byli na webových stránkách klubu pravdivě informováni všichni příznivci a hráči klubu.

Jiří Tomis
v Olbramicích 7.8.2013

KONEC CITACE příspěvku pana Tomise

Já k jeho textu mohu jen říct, že ČSLH opravdu pozastavil licenci HC Baníku Karviná a nakonec ji i odebral. Vrátím se tedy k tomu, jak se dostala zpět do Orlové. Celou záležitost jsem samozřejmě sledoval a neustále kontaktoval ČSLH. Věděl jsem, že existuje možnost, kdy za okolností odebrání licence Baníku Karviná a znova nevytvoření reorganizace 2. ligy, je šance získání licence zpět do Orlové. Pro vysvětlení: existovala možnost přeřazení mužstva z české části, kde je 17 týmů, do části moravské, kde po vyřazení Karviné zůstalo týmů jen 11. Takovou informaci jsem dostal z ČSLH. Další informace byla, že svaz nebude nic měnit a zůstane jen 11 mužstev. A tak každým dnem houstla atmosféra.

Vše se změnilo po urgencích na hokejový svaz, že nemůže být na Moravě o další hokejový celek méně. Dorůstající juniorská mládež nemá kde hrát. Přebytek hráčů je obrovský a končí to vždy ukončením jejich hokejové kariéry. Musím fanouškům potvrdit, že informace která byla zveřejněna v novinách, se zakládá na pravdě. Zásluhu na vrácení licence zpět do Orlové má také Pavel Hinner (HC RT Torax Poruba), který mi pomohl poslat žádost na hokejový svaz. ČSLH následně rozhodl o přidělení licence 2. ligy HC Orlová na základě článku, kdy byl náš celek účastníkem baráže o postup do druhé ligy. Pak už následovalo rozhodnutí našeho výboru HC, který na pátečním jednání licenci přijal. Hned v dopoledních hodinách bylo zaplaceno startovné.

Ptáte se co město:
Město podporuje hokej nemalou částkou, ale určitě tato částka nepostačí na financování klubu. Žádná jednání na městě týkající se další podpory zatím neproběhla. Vše se odehrálo velice rychle, a proto k takovým jednáním nebyl prostor. Musíme připravit zprávu pro zástupce města a uvidíme, jak vše dopadne.

Našim cílem je tuto sezónu odehrát s malým rozpočtem a prioritou je udržet se v druhé lize. Každý v našem městě ví, že bývalé vedení zanechalo na občanském sdružení obrovské dluhy vůči finančnímu úřadu, které musíme uhradit. Je to nespravedlivé, ale řešíme to. O tuto skutečnost bylo naše rozhodování těžší. Musíme rozběhnout muže, zkvalitnit mládež a zaplatit dluhy!!!!! Nastává pro nové vedení obrovská práce. Jsem opravdu moc zvědav, jak se zachovají sponzoři v této nelehké době. Vždy jsem slyšel, že krajský přebor podporovat nebudou, ale pokud bude druhá liga zpět, nastane situace jiná. Opravdu bych tomu rád věřil a našel v našem městě podporu jak od firem, tak i malých živnostníků. Bez jejich podpory to prostě nepůjde.

Jak jsem již řekl, vše proběhlo velice rychle a vlastně teprve v pátek bylo rozhodnuto. V pondělí se rozběhnou jednání jak s hráči HC Orlová, tak samozřejmě oslovíme hráče nové. Dnes už telefonicky jednám a domlouvám vše na pondělí. Myslím, že se podaří poskládat tým schopný hrát 2.ligu. Nechci zatím spekulovat kdo přijde a kdo zůstane. Žádná jména proto nezveřejním. V pondělí by měl být v provozu nový web HC Orlové. Doufám, že nenastane žádný problém a vše proběhne v naprostém pořádku. Za případné neočekávané problémy se předem omlouváme.

Děkuji všem za přízeň HC Orlové a věřím, že si najdete čas navštívit náš zimní stadion na přípravné utkání, které se odehraje ve středu 14.8.2013 od 18,00 proti celku HC Valašské meziříčí. Odvetné utkání bude následně v pátek 16.8.2013 ve Valašském Meziříčí.


S pozdravem
Marosz Daniel
Prezident HC Orlová.