2. liga začíná! Orli letí na Lapač!

Tomáš Salamon, 13.09.2013 Hektické léto plné nejitoty, spekulací a nejrůznějších zvratů je za námi. Dopadlo dobře a Orlová po dvou letech opět okusí druhou ligu. Časová lhůta, kterou měl trenér Česlík k tomu, aby sestavil kádr nebyla ideální, ale nyní je konec veškerému secvičování! Sezóna začíná a každý zápas je od teď důležitý!

Uplynulo přesně 925 dní od té doby, kdy Orli naposledy nastoupili k druholigovému utkání a zítra se toho po dlouhé době konečně opět dočkáme. Jenže zatímco 3.3.2011 na ledě Šumperka ve vyrovnané finálové bitvě padl ambiciózní, respekt budící tým, ten současný je v úplně jiné pozici. Nováček ligy vstupuje do soutěže s kádrem lepeným na poslední chvíli, ale zároveň i s odhodláním znovu získat zpět ztracený věhlas. Přestože výsledky z přípravy příliš příznivé nebyly, neznamená to, že by se to svěřencům trenéra Česlíka nemělo povést.

Dvouletá očista naopak orlovskému hokeji mohla prospět. Vrátily se osvědčené tváře, přibyli nadějní odchovanci, kteří by dost možná, nebýt možnosti rozehrát se v přeboru, dnes ani hokej nehráli a tým se vhodně doplnil například o supereso Libora Pavliše, bojovného Pavla Michálka, který v krajské lize promrhával talent, či dravého mladíka Voznicu. Takže i když tomu dosavadní výkony nenasvědčovaly, je rozhodně na čem stavět a až si tým sedne, rozhodně by ve druhé lize nemusel hrát druhé housle.

Co nového na Lapači? Takřka vše při starém

Ale přejděme k samotnému úvodnímu zápasu a hlavně soupeři. Jak jistě víte, tak Orli do nového ročníku vstoupí na věhlasném Lapači. Tam se za poslední dvě sezóny filozofie klubu příliš nezměnila a Vsetín si drží poměrně stabilní kádr postavený převážně na vlastních odchovancích. Valaši v minulé sezóně hráli velmi pohledný hokej založený na obrovském nasazení a urputném pohybu. Jejich hra byla dosti nápaditá a byla radost pohledět s jakou dravostí a chutí se vsetínští mladíci rvou o každý centimetr ledu. Při jejich nasazení málokterý soupeř dokázal držet tempo, ale mnohdy se projevily zatím nedostatečné zkušenosti některých borců. Letos bude tým ovšem zase o rok starší a VHK vyhlásilo útok na semifinále, které při mužsvu, jež má k dispozici, rozhodně není nereálným cílem.

Po stratégu Viktoru Hlobilovi (přesunut na pozici asistenta) taktovku nad týmem převzal Juraj Jakubík a ten má v rukou velmi tvárný materiál. Valaši sice museli skousnout odchod svého času nejlepšího střelce 2. ligy Františka Zúbka, kdysi extraligového Marka Dubce nebo orlovským fanouškům dobře známého beka Davida Hoďi, ale přibylo pár jmen, které se trenérům budou hodit do krámu. Z ostřílených borců je třeba zmínit Martina Ambruze nebo Robina Ševčíka. Oba budou mít rozhodně co nabídnout, ale prosadit by se mohl i někdo ze sedmi mladíků, které Valaši dodali z vlastní líhně.

Z ostřílených tváří rozhodně nemůžeme zapomínat na Daniela Vaňka. Navenek skromně působící mladý hokejista totiž na ledě není žádné ořezávátko a týmu je v roli kapitána dokonalým vzorem. Pozor bude třeba dávat zejména na jeho překvapivé nahrávky, díky nimž si v předešlé sezóně připsal nejvíce asistencí v celé lize (34). V ofenzivě se rozhodně nenechají zahanbit ani Adam Mikšovský, Jan Podešva, René Kajaba, či bratři Hruškovi. Hlavními postavami v obranných řadách zcela jistě budou Lukáš Vrba a Jiří Farda. Zapomínat nesmíme ani na gólmany Lukáše Plška s Petrem Hromadou, kteří doposud tvořili jednu z nejvyrovnanějších a hlavně nejkvalitnějších brankářských dvojic v soutěži. Z tábora soupeře však máme informaci, že by letos měl před Lukášem Plškem, který býval dlouho řazen mezi největší brankářská esa soutěže, dostávat více prostoru mladíček Tomáš Kohn, který podával dobré výkony v juniorce. Uvidíme, zda chytí šanci za pačesy.

Rozhodně nejde o lehkého soupeře na úvod, ale Orli rozhodně mají na to, aby na Lapači dokázali bodovat. Moudřejší budeme v sobotu okolo dvacáté hodiny, kdy už by mělo být po závěrečné siréně zápasu, který startuje v 17:30.

Poslední vzájemný zápas

20.kolo, sobota 27.11.2010
HC Orlová - Valašský hokejový klub 7:2 (4:1, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Flašar (Ivan), 2. Holuša (Galgonek), 7. Flašar (Mikšan), 11. Valchař (Moravec, Grygar), 25. Moravec (Szapka, Valchař), 50. Luka (Ivan, Mikšan), 58. Kraft (Blatoň) - 7. Farda (Vaněk), 59. Holík (Sys). Rozhodčí: Kusý - Mrákava, Barteček. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 550. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 7:1, 7:2.
HC Orlová: Gleich(Šafránek) - Samiec, Grygar, Goláb, Mikšan, Blatoň, Studený, Urbánek, Holuša, Galgonek, Moravec, Kraft, Galvas, Valchař, Flašar, Štefanka, Ivan, Javín, Luka, Vnenk, Sznapka
Valašský hokejový klub: Plšek - Farda, Pelc, Spitzer, Kapr, Zelenka, Zavrtálek, Tyralík - Ševčík, Vaněk, Slováček, Tesařík, Brynecký, Holík, Gromus, Sýs, Plachtovič.

Přípravné zápasy Vsetína

Vsetín - Hodonín 5:0
Vsetín - Nový Jičín 5:3
Šumperk - Vsetín 3:2
Přerov - Vsetín 7:0
Vsetín - Přerov 2:2
Vsetín - Opava 3:1
Vsetín - Vsetín 1993 3:8
Opava - Vsetín 5:2
Nový Jičín - Vsetín 1:1
Hodonín - Vsetín 2:1