Dva Orli se dostali do reprezentace na Olympiádu!

Tomáš Salamon, 08.11.2013 To, že ambice na cestu do Soči nemá nikdo z hráčů orlovského týmu mužů, je zřejmé. Radosti jsme se však dočkali v kategorii mladšího dorostu. Brankář Ivo Křehlík a útočník Kristián Sojka, se dostali do reprezentačního výběru Moravskoslezského kraje na Olympiádu děti a mládeže. Úspěch je to o to větší, že se jim to povedlo jako jediným dvěma hokejistům, kteří nehrají za žádný z extraligových týmů. Oba byli před dvěla lety hlavními strůjci toho, že starší žáci získali titul. Loňskou sezónu strávili v Havířově, kde si osahali nejvyšší soutěž, ale v letošní sezóně jsou zpět, aby posílili mladší dorostence a nyní i aby dělali klubu dobrou reklamu na velké akci.

Ivo Křehlík

Co pro tebe účast na turnaji znamená?

Znamená pro mě hodně. Zaprvé jsem strašně šťastný, že si můžu zahrát s těmi nejlepšími hráči v mém věku. Zadruhé je to největší úspěch, kterého jsem dosáhl.

Čím si myslíš, že sis ho zasloužil?

Nato je těžké odpovědět. Myslím si, že je to spíš otázka na trenéra, ale asi svými výkony v brance.

Dělal jsi něco speciálně proto, aby ses na něj dostal?

Přistupoval jsem poctivě k tréninkům, a to jak na ledě, tak i v suché přípravě.

co si myslíš o tom, že s Kristiánem Sojkou na něj z Orlové jedete jako jediní neextraligoví hráči?

Podle mě to nemá žádný vliv na výkony hráče, jestli hraje extraligu nebo ne. Navíc bych chtěl vyzvednout práci našeho trenéra, pana Krawczynského, který nás dokáže připravit stejně dobře, jako extraligové hráče.

Myslíš, že máš šanci na turnaji brankářskými výkony zaujmout?

Doufám, že nezklamu.

Na co se na turnaji nejvíce těšíš?

Na atmosféru této velké sportovní akce. A pokud budu mít čas, tak bych se rád podíval i na ostatní sporty.

Co bys jako začínající hokejista vzkázal rodičům, kteří uvažují, že své dítě přihlásí na hokej? Co ti tento sport do života dává?

Hokej je velká dřina a odříkání. Vstávání brzy ráno na trénink, pak rychle do školy a odpoledne zase trénovat. Ale přesto hokej miluji a neměnil bych. Na hokeji jsem získal hodně dobrých kamarádů, se kterými zažívám spoustu legrace. Myslím si, že je to mnohem lepší než někde kouřit a nic nedělat. A co bych chtěl vzkázat těm, kteří chtějí začít s hokejem? Přijďte a přesvědčte se sami.

Kristián Sojka

Co pro tebe účast na turnaji znamená?

Určitě to pro mě znamená hodně. Můžu se ukázat nejen v lize, ale i v samotném výběru krajů.

Čím si myslíš, že sis nominaci zasloužil?

To je těžké. Já si myslím, že asi proto, že jsem celkem užitečný hráč pro tým, ale může to být cokoliv, to ví jen trenéři. Jsem taky rád, že nás v Orlové trénuje pan Krawczynski, protože nám opravdu hodně dá.

Dělal jsi něco speciálně proto,aby ses na něj dostal?

Jasně dělal jsem, dělám a dělat budu. Kluci už třeba někdy z kabiny odejdou, ale já ještě na schodech běhám, beru si tyče, stojánky na kliky a různé nástroje které mi pomáhají být lepší. Jinak dělám ještě mnohem více věcí navíc i doma.

Co si myslíš o tom, že s Ivem Křehlíkem na olympiádu z Orlové jedete jako jediní neextraligoví hráči?

Extraligu jsme hráli, ale odešli jsme. Já odešel dříve a pak musel i Ivo ale to jsou problémy klubu. Teď k věci. Myslím si, že Ivo je jeden z nejlepších brankářů ligy a proto si zasloužil místo ve výběru. A já taky podle mě patřím do extraligy, ne že bych si tak věřil, ale je to tak. A odešel jsem z ní sám. Ne, že bych byl špatný, ale proto, že sem nedával úplně jiné věci, o kterých raději moc nechci mluvit...

Myslíš, že máš šanci se na turnaji prosadit?

Určitě, jinak by mě nevybírali. Důležitá je taky forma, která mi teď sice celkem chybí, ale věřím, že se vrátí co nejdříve.

Na co se na turnaji nejvíce těšíš?

Přiznám se, že na všechno. Jednak na kluky, se kterýmai se potkávám v jednom týmu jen velmi málo, ale i na hodně dalších věcí. Těším se prostě na vše, ale hlavně na pořádný hokej, který v lize není na takové úrovni.

Co bys jako začínající hokejista vzkázal rodičům, kteří uvažují, že své dítě přihlásí na hokej? Co ti tento sport do života dává?

Ať neváhají je to opravdu krásný, rychlý, tvrdý sport. Sice to někdy bolí, ale je to sport. A navíc si najde více kamarádů, bude víc než člověk a jednou pokud to tomu člověku půjde, tak si i rád vyslechne: "Jsi dobrej hokejista." Mě do života dává moc. Bez hokeje bych byl poloviční. Díky hokeji jsem si navíc našel i slečnu, která mě v tom podporuje, hodně mi pomáhá a to je hlavní.