"V Orlové se mi podobná věc povedla poprvé," řekl Michal Galgonek o skvělém středečním výkonu

Tomáš Salamon, 12.12.2013 Michal Galgonek. Hráč, jehož jméno bylo s výjimkou tří sezón v Německu, od roku 1999 spojeno výhradně s orlovským hokejem zažil ve středu svůj velký zápas! A byla to velká událost. Před pěti lety bývalého kapitána Orlů na celou jednu sezónu vyřadily zdravotní problémy a návrat po roční absenci nebyl optimální. Přesto to Michal nevzdával a jeho výkony šly postupem času nahoru. Loni v krajském přeboru dostal po dlouhé době více prostoru se na ledě ukázat. Často byl nejlepším hráčem na ledě a šlo vidět, že získal zpět ztracené sebevědomí. Po návratu do druhé ligy se mu opět nedalo upřít nasazení, ale s formou se úplně nepotkal. Aby neztratil zápasovou praxi, vypomohl před dvěma týdny béčku, kde v zápase proti Bohumínu dal tři góly a na tři přihrál. Hattrick si zopakoval i ve druhé lize a zajisté to pro něj po jeho příběhu bylo obrovské zadostiučinění.

Máte za sebou zápas s Frýdkem. Bylo utkání pro vás těžké?

Každý zápas je těžký, všechny týmy v této soutěži mají svou kvalitu a Frýdek patří mezi ně. Věděli jsme před zápasem co hrajou a v jakých situacích jsou nebezpeční. Proto jsme se snažili plnit úkoly hned od samotného začátku a ten právě patřil nám v podobě dvou vstřelených rychlých gólu. Tím jsme se dostali do herní pohody a Frýdek tak pod tlak.

Sám jste se postaral právě o ten raketový nástup. Povedlo se vám někdy něco podobného?

Když jsem hrával v Německu tak ano, ale v Orlové hned dvě střídání po sobě dát gól se mi ještě asi nepovedlo.

Neměli jste potom strach, že vás Frýdek dotáhne? Narážím na to, že první třetiny míváte často dobré, ale poté často propadáte v závěru.

To je naše slabá stránka, vždy po výborně odehrané třetině, kdy vedeme, máme výpadek v podobě chyb, kdy se snažíme dávat góly, tlačit se dopředu a nemyslíme na hru dozadu. Tím přichazejí rychlé protiútoky soupeře a my se vystavujeme zbytečnému tlaku. Ale zápas ve Frýdku jsme zvládli až do konce a odvážíme si cené tři body.

Naštěstí to tedy dopadlo dobře i díky vašemu hattricku. Byl váš první ve druhé lize nebo už nějaké za sebou máte?

V Orlové to byl snad první hattrick v druhé lize za A tým, ale to bych se musel zeptat našeho kronikáře a kustoda v jednom Janka, ten ví snad všechno. (smích)

Mohlo mít na váš výkon vliv i to, že jste měl možnost se rozehrát v béčku a zvednout si sebevědomí?

Je pravda, že jsem teď moc nehrál a zahrát si za B tým byla pro mě příležitost zůstat v zápasovém tempu, důležité je mít důvěru trenéra, který vám věří a nechá vám prostor ke hře na ledě.

Jaký to byl pro vás osobně zážitek? Přece jenom potom, co jste rok hokej nehrál, nebyl ten návrat do druhé ligy úplně ideální. Napadlo vás, že ještě někdy zažijete podobně vydařený zápas ve svém podání?

Každý hráč, když vstřelí hattrick, je velmi rád. Hlavně pro jeho psychiku je to dobré. Věří si, spadne nervozita a dostane se do herní pohody a to vše, když se zápas dotáhne do vítězného konce. Tím větší je radost. Takže zážitek pro mě určitě velký.

Může výhra nad Frýdkem znamenat nakopnutí týmu dopředu?

Každá výhra vás nakopne. Zápas proti Frýdku byl duležitý, ostatně jako jsou všechna utkání. My se potřebujeme soustředit na zodpovědnou hru bez chyb a jít si pro vítěztví v každém utkání.

Můžou být pozitivním impulsem i noví hráči, kteří teď přišli? Jak jste je přijali do kolektivu? Čím vám mohou být prospěšní?

Každý noví hráč je impuls pro tým. A pokud se týká našich kluku Hoďi a Diviše, je to velké pozitivum. Šikovný obránce s dobrou střelou a posila do útoku v podobě Diviše. Ten právě v dnešním zápase měl 1 + 1, takže vítej v klubu nováčku. První gól za Orlovou, to bude za basu, takže přivítání a přijetí do kolektivu je pozitivní.

Co byste vzkázal fanouškům?

Děkujeme fanouškům za povzbuzení při zápase proti Frýdku, ale nejenom tam, i těm co váží cesty na zápasy do míst, jako je Brno a další. Moc si toho vážíme a ceníme. Vím, že každý z fanoušků očekával jiné umístění v tabulce a doufal tak v návrat Orlové do špice, ale takový je sport. Jednou jsi nahoře a jednou dole a my právě dole jsme a proto Vás jako fanoušky potřebujeme ještě víc a víc. Děkujeme.