„Konečně jsme předvedli kolektivní a bojovný výkon,“ těší Jakuba Szajtera

Petr Sobol, 06.01.2014 Dřel, bojoval, nevynechal jediný souboj. Div, že v sobotním klání s Prostějovem nenechal na ledě duši. Neměl k tomu ale daleko. Mladý orlovský útočník Jakub Szajter předvedl proti lídrovi tabulky výkon za hranicemi sil a vyrovnávací brankou, kterou vstřelil snad silou vůle, poslal zápas do prodloužení. V tom orli vybojovali další bod a odlepili se ode dna tabulky. „Budeme dělat všechno pro to, abychom se posouvali od chvostu tabulky směrem nahoru,“ slíbil za celý tým.

Rok 2013 jste zakončili třemi porážkami v řadě a ne moc povedenými výkony. Na začátku nového roku jste ale byli jako vyměnění. Čím to, že to najednou šlo?

Ano, řeknu to na rovinu, že nikdo nemohl být ani trochu spokojený s našimi výkony. Byla to už z naší strany jakási křeč, do které jsme všichni do jednoho spadli. Po Vánocích jsme si sedli, trochu jsme potrénovali a konečně jsme proti Prostějovu předvedli kolektivní bojovný výkon.

Zatímco loni jste se na ledě často jen marně hledali, nyní jste působili jako skvěle šlapající tým. Co se nejvíc změnilo?

Jak už jsem řekl, sedli jsme si, trochu jsme potrénovali a šli jsme na to. Horší hru než jsme předváděli v loňském roce už snad překonat ani nešlo. Moc dobře jsme věděli, proti jakému soupeři hrajeme, a o to víc jsme chtěli uspět. Myslím si, že to je všechno o hlavách každého z hráčů.

Teď se s Valašským Meziříčím přetahujete o poslední místo, kdybyste ale pokaždé hráli jako s Prostějovem, můžete bojovat o play-off, souhlasíte?

Play-off je ještě hodně daleko, ale pokud budeme do konce základní části předvádět podobné výkony, jako v posledním zápase, není to úplně nereálné. I když je to stále nějakých 12 bodů. Každopádně budeme dělat všechno pro to, abychom se posouvali od chvostu tabulky směrem nahoru.

Co říkáte na diváky, kteří si hokej po dlouhé době zase pořádně užili a nakonec vám poděkovali potleskem ve stoje?

Bylo to skvělé, myslím, že si to užívali nejen diváci, ale i my všichni hráči. Doufám, že našich fanoušků bude chodit stále více a budou mít na zápasech důvod k radosti jako při posledním zápase. Všem do jednoho jim chci poděkovat za celý tým, že nás podporují v těchto těžkých časech.

Trenér Prostějova řekl, že vás soupeř možná podcenil. Myslíte, že i to mohl být jeden z důvodů?

Nemyslím si, že nás soupeř podcenil. Spíš si myslím, že je překvapilo, jak jsme s nimi dokázali bruslit a držet krok. Po taktické stránce to byl od nás rovněž povedený zápas, až na některá zbytečná vyloučení, ze kterých nás Prostějov dostával pod tlak. Nemyslím si, že by nás podcenili.

Vy sám jste byl hodně aktivní, plný energie. Cítil jste nějakou speciální motivaci v tom, že přijel lídr tabulky?

Věděli jsme, že přijede lídr tabulky a že musíme podat 100% výkon dopředu i dozadu. Asi si to každý srovnal v hlavě a bylo z toho dobré utkání. Speciální motivaci jsem neměl. Chci vyhrát každý zápas.

Po vaší aktivitě padla i vyrovnávací branka. Jak jste ten puk dostal za záda Kociána?

Honza Diviš se po buly dostal k puku, potáhl si ho za branku a já tušil, že mi puk pošle ještě před první tyčkou a já ho tam asi natřikrát doslova silou vůle dotlačil. (směje se) O to víc jsem rád, že jsme tohle těžké utkání zvládli.

Věřili jste, že pak už zvítězíte?

Jak říká jeden nejmenovaný parťák: „Když věříš, může se stát cokoliv!´´ (usměje se) Ne vážně… Věřili jsme, že ten jeden gól navíc dáme a zvítězíme. Byli jsme po zbytek zápasu více bojovnějším týmem.

Co udělat pro to, abyste navázali na výkon v dalších zápasech?

Co pro to udělat? Jednoznačně navázat na poslední zápas a odrazit se od něho. Hrát každý poctivě, bojovat a výsledky se určitě dostaví.