"Chceme udržet současný tým a zapracovat odchovance," říká Daniel Marosz

Petr Sobol, Tomáš Salamon, 25.03.2014 V extralize jsou boje o medailové příčky v plném proudu, orlovští hokejisté už mají ale pár týdnů po sezoně. V té se po dvou letech vrátili do druhé ligy, kterou nakonec zachránili. Klub pod vedením Daniela Marosze prošel těžkým rokem, který dopadl dobře. A co bude dál? Nejen na to jsme se prezidenta klubu a kouče A týmu zeptali.

Sezona skončila. Dlouho se nevyvíjela dobře, nakonec se ale cíl, tedy záchrana, naplnil. Jaké tedy převládají pocity, spokojenost?

Pocity se s odstupem času mění. Samozřejmě posledním zápasem zavládla spokojenost a opadl stres. Dnes se již na vše dívám jinak. Jestli spokojenost? Tak napůl. Musíme si upřímně přiznat, na co jsme měli. Již od začátku sezony bylo vždy jasné a nikdo neříkal silácké řeči o nějakých přehnaných cílech. Záchrana byla vždy na prvním místě. Je tu nějaký rozpočet, který máme v celé druhé lize bezkonkurenčně nejmenší. Tým byl poskládán na poslední chvíli. Celou dobu se příprava řídila krajským přeborem. Všechny aspekty hrály proti nám.

I když se za cíl vyhlásila záchrana, jména na soupisce dávala tušit, že by Orlová mohla hrát třeba i o play-off. Přiznejte, nemyslel jste na to před sezonou?

Samozřejmě, že každý myslí na co nejlepší umístění. Je to sport a všichni chceme vyhrávat. Jména, která se podařilo dostat do našeho klubu, jsou určitě známá. Nejsou to žádní nováčci. Musíme ale přiznat, že nesehranost hrála velikou roli. Když porovnáme všechna ostatní mužstva, tak mají 80% stejných hráčů několik let. Jen pro srovnání Opava má kluky, kteří spolu hrají od dorostu. To je pro nás klíčové a do budoucna na tom musíme stavět. Udržet stejný tým a postupně zapracovávat naše odchovance.

Myslíte, že si Orlová vybrala nováčkovskou daň a tím pádem se místo postupu do osmičky rvala o vyhnutí se baráži?

Nováčkovská daň, to určitě ne. Nejsme nováčci. Orlová má obrovskou hokejovou tradici a hokej do našeho města patří. Jen se nedá poskládat mužstvo za 14 dní před soutěží a chtít, že budeme porážet ostatní mužstva jak na běžícím pásu. Podařilo se hodně dobré práce. Možná to tak nevypadá podle umístění v tabulce, ale je to tak. Jen pro srovnání. HC RT Torax Poruba hrála baráž proti našemu přemožiteli v kvalifikaci v sezóně 2011-2012 Moravským Budějovicím. Takový tým, kde jsou zvučná jména jako Krayzel atd.

Souboj s Valašským Meziříčím byl dlouho těsný, Orlová byla v jednu dobu i poslední. Měl jste strach, že budete o druhou ligu bojovat v baráži?

Samozřejmě obavy byly. Pořád se hovořilo s hráči a hledalo se řešení, jak z toho ven. Jak píšete v posledním článku o katastrofických druhých třetinách. Tady byl ten pravý problém. Nikdo si to nedokázal vysvětlit. Pořád se o tom hovořilo, ale bylo to nejspíš v hlavách. Nejhorší pro nás bylo období, kdy jsme prohráli 5 zápasů v řadě o jeden gól a vždy jsme vedli.

Po Vánocích jste porazili Prostějov a začali přidávat i další body. Proč se tak nedařilo i dříve? Musel si tým, jak se říká „sednout?“

Velice nám pomohly svátky. Hráči si odpočinuli a pročistili hlavy. Trénovalo se a nastala taková uvolněnější atmosféra. Zapomnělo se na nevydařené zápasy a k prvnímu zápasu v novém roce nastupoval tým úplně v jiném rozpoložení.

Bylo důležitým krokem k záchraně, že se vám podařilo získat Hoďu s Divišem?

Když se podíváme na jejich bodování a herní výkon, tak musím upřímně přiznat, že ano. Honza Diviš je mladý hráč. Velice mile mě překvapil. Po jeho příchodu se celá třetí lajna zvedla po herní stránce, ale začala se prosazovat i gólově. Ještě trochu více klidu v zakončení a mohl být střelecky úplně někde jinde. David Hoďa prokázal své kvality. Hlavně přitvrdil v obraně a to nám chybělo.

Naopak někteří hráči, jako Kelner či Kraft se v Orlové téměř neohřáli. Nepřesvědčili vás?

Daniel Kraft se hned na začátku sezóny zranil. Po vyléčení jsme se vzájemně domluvili o ukončení jeho působení v našem klubu. Ohledně Kelnera, tam to bylo o něčem jiném. Jeho forma nebyla ideální, sám to cítil a chtěl se rozehrát v B mužstvu. Jeho pracovní vytíženost mu nedovolovala absolvovat všechny tréninkové jednotky a nakonec odcestoval pracovně do ciziny.

Hodně napjatá byla situace okolo Petra Česlíka. Myslíte, že jste ho neměl odvolat dříve?

Tuto otázku jsem slýchával často. Velice špatně se trénuje, když někteří jedinci neustále urážejí a napadají trenéra. Na druhou stranu se trenér má chovat profesionálně a nereagovat na nevhodné projevy. Myslím, že chyba byla na obou stranách. Na Vaši otázku ohledně jeho odvolání. Ano. Byla by situace v hledišti určitě klidnější.

Sezonu jste dotrénoval vy. Nenašel se nikdo, kdo by to po něm vzal, nebo jste chtěl být neustále u týmu?

Samozřejmě, že můj záměr nebyl trénovat. Vyplynulo to ze situace. Trenérů v probíhající sezóně nebylo mnoho. Oslovil jsem trenéry z našeho kraje i jiné země. Bylo mnoho jednání i s Panem Flašarem, který byl mnohokrát zmiňován mezi fanoušky. Nakonec odešel trénovat Nový Jičín. Proto jsem sezonu dotrénoval sám.

Dá se vůbec skloubit práce prezidenta a trenéra A mužstva?

Jak vidíte, tak ano. Jen se zeptejte mé rodiny, co na to oni.

Jak hodnotíte vystoupení B týmu v krajském přeboru? Nakonec mu unikl postup do play-off, jakou měla celá situace dohru?

Hodnocení B mužstva bych po herní stránce nijak nekomentoval. Postavení v tabulce je adekvátní přístupu některých hráčů a jejich tréninkové a zápasové morálce. Nešťastná kontumace je úplně něco jiného. Tady došlo k pochybení jak ze strany HCO, tak hokejového svazu. Kdyby svaz a rozhodčí plnil své povinnosti, nikdy by nedošlo k této situaci. Stalo se a musíme se do budoucna vyvarovat takovým věcem. Na novou sezonu budou všichni vedoucí družstev a trenéři proškoleni. Taktéž budou zodpovídat za své povinnosti.

Nemyslíte, že mezi áčkem a béčkem mohla probíhat užší spolupráce? Nebyl v B týmu nikdo, kdo by se dokázal prosadit ve druhé lize?

Tato otázka by byla na samostatný článek. Když budeme realisté, tak ne. Řekl bych ano, ale nebyla by to pravda. Hráči typu Hanzl, kteří si už v minulosti tuto soutěž vyzkoušeli, jsou pracovně vytíženi. Mladí hráči měli problém se adaptovat do krajské ligy mužů a byla to pro ně zkušenost k nezaplacení. Když budeme probírat jméno po jménu, bude to vždy stejné. Obránce Zámečník, který dostával šanci a zahrál si několik utkání, se zranil. Proto nemohl nadále nastupovat. Nadějný obránce Martin Ondrek nehrál hokej několik let a musel se rozkoukat v krajském přeboru. Fyzická stránka a netrénovanost byla znát. Několikrát jsem koukal na zápas B mužstva a hledal hráče, který by mohl hrát. Vždy to skončilo na jejich práci nebo fyzické nepřipravenosti.

Sezona skončila, vy už ale musíte myslet na tu další. Co klíčoví hráči v čele s Ilášem a Pavlišem, zůstanou?A máte už vytipované některé posily?

Jednání teprve začínají. Vše se uvidí, kdo bude chtít zůstat a o koho budeme mít zájem. Já bych nepředbíhal. Kostru mužstva samozřejmě máme. A rozjednané hráče taky. Vše budu teprve řešit po valné hromadě.