Shrnutí schůzky fanoušků s vedením

Tomáš Salamon, 11.09.2014 Ve středu 10.9. se od 18:00 ve VIP prostorách orlovského stadionu konala schůzka fanoušků s vedením klubu. Na místo se dostavili i zástupci městského zastupitelstva.

Hned od začátku se debatovalo velmi ostře. Úvodním tématem totiž bylo krácení městkých dotací a neúčast ve druhé lize. Místostarosta Orlové, pan Martin Slivka fanouškům osvětlil racionální důvody odebrání části dotací a přestože se setkal s vlnou nevole ze strany fanoušků, konstatoval, že odebrání dotací nebylo jediným důvodem, proč se druhá liga v Orlové hrát nebude. To připustil i prezident klubu Daniel Marosz, ale dodal, že toto krácení sice nebylo jediným hřebíčkem do druholigové rakve, nicméně bylo jedním z těch zásadních. Dalším neméně důležitým faktorem byly staré dluhy.

V tomto případě padly i konrétní částky. Daniel Marosz oznámil, že v době, kdy klub přebíral, byly závazky u věřitelů v řádech milionů korun. Dnes je dluh klubu u finančního úřadu čtyři sta tisíc, z nichž dvě stě tisíc musí být uhrazeno do konce tohoto roku. Prezident klubu připustil, že financování nadcházející sezóny zajštěno není a další městská dotace přijde až v lednu 2015. Do té doby by se klub mohl zadlužit o dalších 300 tisíc. Staré dluhy není možno pokrýt z městských dotací, proto tyto prostředky bude muset shánět někde jinde. Daniel Marosz se navíc zavázal, že v brzké době zveřejní všechny dluhy, se kterými klub přebíral, a které má klub dnes.

V této oblasti vedení podnikne v nejbližších dnech několik zásadních jednání s případnými sponzory. Věřme, že dopadnou dobře, protože se jedná o velmi významné společnosti.

Do debaty se zapojili také rodiče malých Orlíků, kteří se mimo jiné snažili prosadit své členství v občanském sdružení nebo si stěžovali na údajnou diskriminací hráčů, kteří nenavštěvují ZŠ Mládí. Nelíbilo se jim, že právě žáci ZŠ Mládí platí nižšší členské příspěvky. Vysvětleno jim bylo, že HC Orlová má se školou podepsanou řádnou smlouvu, kdy škola hokejovému klubu posytuje několik výhod, mezi něž patří například možnost využívat tamní tělocvičnu k tréninkovým účelům, a klub, který tímto šetří za pronájem haly, škole vstřícnost vrací tímto způsobem.