Vyjádření výkonného výboru HC k problematice oddílových příspěvků na sezónu 2014/15

Tomáš Salamon, 21.09.2014 Vedení HC Orlová zaznamenává v poslední době negativní reakce rodičů našich hráčů k výši a způsobu stanovení oddílových příspěvků na sezonu 2014/15. Oddílové příspěvky a jejich výše je citlivé téma v každé organizaci a to jak pro plátce tak i příjemce.

Vážení rodiče, tímto článkem Vám chceme podat informace o důvodech, které vedly vedení našeho klubu HC ke změně oddílových příspěvků. Výkonný výbor HC na svých jednáních v průběhu II. A III. čtvrtletí tohoto roku opakovaně projednával problematiku oddílových příspěvků. Byly posuzovány zkušenosti a způsoby řešení této problematiky v jiných HC- oddílech mládeže v ČSLH.

Bylo zjištěno, že hokejovými kluby byla jednoznačně kladně hodnocena spolupráce se základními školami s rozšířenou výukou TV se zaměřením na lední hokej, a to jak po stránce zajišťování podmínek pro sportovní růst hráčů- žáků škol, tak i s přístupem škol k zvládnutí školních povinností hráčů. Hokejové kluby, které mají možnost této spolupráce, usilují o docházku co největšího počtu svých hráčů do těchto škol. Toto je za strany jednotlivých klubů podporováno mimo jiné i formou nižší částky oddílového příspěvku. Jen namátkou uvádím rozdíly - v HC TŘINEC nižší částka o 2000,-Kč za rok, v HC UHERSKÉ HRADIŠTĚ o 1000,-Kč, v HC BANÍK SOKOLOV o 1000,-Kč, V HC KOMETA BRNO o 3000,-Kč méně pro hráče – žáka ze “sportovní ZŠ“, příkladů by se našlo určitě více.

Náš klub má možnost této spolupráce se ZŠ MLÁDÍ v ORLOVÉ, která je zařazena do programu MŠMT jako škola s rozšířenou výukou TV se zaměřením na lední hokej již od roku 1995. Spolupráce mezi našim HC a ZŠ MLÁDÍ probíhá na základě uzavřené smlouvy. Cílem klubu je vytvořit na této ZŠ třídy našich hokejistů v jednotlivých ročnících a vytvořit vzájemně fungující spolupráci ku prospěchu našich dětí.

Vedení klubu se rozhodlo podpořit tento záměr nižší výší oddílových příspěvků pro všechny hráče, kteří tuto školu navštěvují nebo se rozhodnou na tuto partnerskou školu přestoupit. Jako v jiných HC i my to vnímáme jako jeden z pobídkových stimulů k co největší návštěvnosti této školy našimi hráči. Tato naše nastoupená cesta není v hokejovém hnutí mládeže v ČSLH ničím novým, jde jen o to aplikovat v našem klubu něco, co jinde již běžně funguje a přináší dobré výsledky.

Co se týká zvýšení sazby oddílových příspěvků oproti minulým létům, tak s tímto rozhodnutím jsme otáleli do poslední chvíle. Jsme si vědomi toho, že v dnešní době není pro mnohé z Vás rodičů vůbec jednoduché financovat zájmy a koníčky Vašich dětí. Nicméně je tady nutné říct, že výši oddílových příspěvků držel náš klub v nezměněné podobě posledních 10 let, to je od roku 2004. Se zhoršující se finanční situací v našem klubu, kdy se dnes ještě stále potýkáme s uhrazením zděděného několikamilionového dluhu z roku 2011/12 po odchodu „A“ mužstva do Karviné a nově se zkrácením dotace na letošní rok z úrovně města Orlová, nezbylo než sáhnout k nepopulárnímu opatření, to je k zvýšení výše oddílových příspěvků.

Vážení rodiče, věříme, že svým přístupem k včasnému uhrazení oddílových příspěvků pomůžete klubu při řešení této nelehké situace, za což Vám předem děkujeme.

V Orlové 21.9.2014 Mgr. Petr Tomis Člen výkonného výboru